Niek Bragt van Scouting Groenlo, Erik Thuinte van Thuinte Bouw, Herman van der Heijden van het gelijknamige architectenbureau en Erwin Klein Zeggelink van Scouting onder de meiboom. Op de achtergrond rechts het nieuwe gebouw. Foto: Kyra Broshuis

Niek Bragt van Scouting Groenlo, Erik Thuinte van Thuinte Bouw, Herman van der Heijden van het gelijknamige architectenbureau en Erwin Klein Zeggelink van Scouting onder de meiboom. Op de achtergrond rechts het nieuwe gebouw. Foto: Kyra Broshuis

Ruwbouw van ecologisch onderkomen Scouting Groenlo is gereed

Cultuur Groenlo

GROENLO - Lang hebben ze er naar uitgekeken en afgelopen zaterdag was het zover: Het hoogste punt van de nieuwbouw van Scouting Groenlo is bereikt en dat betekent feest. De mensen van Scouting proosten samen met de uitgenodigde buurt, bouwers en vrijwilligers op deze mijlpaal. Een feestelijk versierde meiboom ontbreekt uiteraard niet, Scouting heeft gezorgd voor een drankje en de gasten krijgen iets warms van de barbecue.

Door Kyra Broshuis

Ruben Tank van Scouting Groenlo geeft een rondleiding door het verrassend grote gebouw dat 40 meter lang is en 8 meter breed meet. Het is een ontwerp van Van der Heijden Architecten en de bouw is uitgevoerd door Thuinte Bouw, tevens buurman van het terrein. “Het is inderdaad een flinke ruimte, maar dat hebben we ook wel nodig. We zijn de opslag bij wijlen Baas Arink kwijtgeraakt en natuurlijk ook het afgebrande deel op ons terrein.” Het gebouw biedt een ruime opslagmogelijkheid waar een auto met aanhanger naar binnen kan rijden. “Hier bewaren we onze grote materialen zoals tenten. Hiernaast zit een werkplaats/klusruimte. Daar kunnnen onze leden bouwen en klussen en iets verderop zit een toiletruimte mét douches.”

Prachtig uitzicht
Zichtbaar trots en blij is Tank met de grote ruimte waar de keuken in komt. De ruimte heeft een grote glazen pui die prachtig zicht biedt op de bekende witte gebouwen op het terrein. “Hier komen lange houten tafels te staan waar onze leden gezellig samen aan kunnen eten en spelletjes kunnen doen.” Verder is er in het gebouw een ruimte gereserveerd voor een bever- en kabouterlokaal met een uitgang richting het grote speelveld. Het gebouw heeft een grote onderdoorgang naar het veld waar ook een auto door kan en er is een ruimte waar de boot in de wintermaanden opgeslagen kan worden.

Buiten komt binnen
Er komt straks een team van Defensie die de wanden gaat plaatsen, de elektra aanleggen en meer van dat soort klussen. “Via één van onze leden hebben we dat kunnen regelen. Het scheelt ons heel veel werk en tijd. De binnenkant wordt bekleed met hout en de kleur groen komt straks overal terug. Buiten komt als het ware naar binnen”, legt Tank uit. De nieuwbouw sluit aan op de vestingwal en vormt een verlenging. De buitenkant wordt dan ook schuin afgewerkt en zowel aan de zijkanten als bovenop komt gras. Het gebouw gaat dus op in de omgeving. Het terrein van Scouting Groenlo wordt met de ecologische nieuwbouw in de wal nog mooier dan het al was. Een unicum in Nederland? Niet helemaal, zegt Tank. “Ook Naarden, Muiden en Delft hebben prachtige scoutingterreinen maar we zitten zeker in de top 10.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant