Nicole, Oscar en Dorian (vlnr) hebben zin in het nieuwe Dorpsatelier. Foto: Barbara Pavinati

Nicole, Oscar en Dorian (vlnr) hebben zin in het nieuwe Dorpsatelier. Foto: Barbara Pavinati

Dorpsatelier Lichtenvoorde slaat brug tussen kunst en gezondheid

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Voor de bezoekers van de ‘Creatieve inloop’ van Stadskamer op donderdagochtend in Den Diek is de verandering naar het Dorpsatelier als ‘opwarmer’ al een beetje in gang gezet. Op donderdag 22 februari om 11.00 uur is de officiële opening. Het Dorpsatelier wordt een plek waarbij mensen die bijvoorbeeld in een burn-out zitten of om een andere reden langer of minder lang aan huis gebonden zijn omdat het even wat minder gaat, op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking kunnen komen. “Het Dorpsatelier wil laten zien wat kunst kan betekenen voor mensen. Het geeft je plezier, inzicht en ontspanning. Het zorgt voor ontmoeting en je bent even met je hoofd bij andere zaken dan de dagelijkse beslommeringen”, leggen initiatiefnemers beeldend kunstenaar Dorian Temming en ervaringsdeskundige en autodidactisch kunstenaar Oscar Kuppens uit.

Door Barbara Pavinati

Gewoon beginnen
“Het is allemaal begonnen met een droom,” legt Dorian uit, “Ik werk al een tijd samen met Stadkamer en wilde er graag een plek creëren waar gezondheid en kunst elkaar vinden. Samen met Stadskamer heb ik een plan geschreven om een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie te krijgen. En dat is gelukt!” Oscar heeft ook een droom: ”Ik wil graag iets met tekenen bereiken. Tekenen betekent heel veel voor mij en ik wil de kracht die het mij geeft, graag met andere delen en hen stimuleren iets te gaan doen wat hen kracht en plezier geeft. Mensen denken vaak dat ze niet kunnen tekenen, maar ik zeg ‘begin gewoon en je zal versteld staan van wat er uit je handen komt.’” Dorian vult aan: ”Bij het Dorpsatelier beperken we ons niet alleen tot tekenen en schilderen. We houden ons ook bezig met keramiek, muziek, fotografie, theater en schrijven. We werken vraag-gerelateerd en laten de bezoekers vertellen wat ze graag willen leren en waar ze plezier aan beleven. We zoeken dan naar een passend aanbod. Iedereen kan en mag aan zijn eigen project werken, waarbij het creatieve proces door ons begeleid wordt. Het kan straks zijn dat de hele groep een workshop gaat volgen of alleen enkele deelnemers die belangstelling voor het onderwerp hebben. Je hoeft helemaal geen ervaring met kunst te hebben. Juist als je denkt dat je het niet kan, ben je welkom. Deelname aan de activiteiten van het Dorpsatelier is gratis.”

Begin gewoon en je zal versteld staan van wat er uit je handen komt


Jezelf zijn
“Bij ons komen vaak mensen met een rugzak,” vertelt Oscar, “Het Dorpsatelier is een veilige plek om met iets bezig te zijn waar je blij van wordt. We hebben nu al een leuke club die elkaar inspireert en stimuleert. Thuis kom je vaak niet tot iets. Hier ben je dan even uit je hoofd en met iets anders bezig. Je kan vragen stellen en nieuwe technieken leren. Je maakt kennis met kunst in de basis en kan later misschien doorstromen naar het reguliere aanbod.” Henriëtte ter Braak komt al zo’n jaar of vijf, zes naar de creatieve inloop om te borduren of schilderen: ”Ik ben nu met pensioen en wil niet heel de dag thuis zitten. Hier vind ik gezelligheid en heb ik contact met andere mensen. Ik hoop ook iemand anders te kunnen helpen met bijvoorbeeld het opzetten van een breiwerk.” Nicole Van den Bergh heeft op haar werk speciaal de donderdag vrij gevraagd om zo naar het Dorpsatelier te kunnen. ”Je kan hier volledig jezelf zijn. Ik voel mij hier erg op mijn gemak en ervaar ruimte om iets voor mijzelf te doen. Thuis gun ik mij geen tijd voor creativiteit. Het is mijn ontspanning van de week. Hier laat ik even achter wat in het leven allemaal lastig is. Als mijn hoofd vastloopt, word ik er hier door iemand uitgetrokken.”

Opening
De opening van het Dorpsatelier is op donderdag 22 februari om 11.00 uur. De inloop is om 10.30 uur. Daarna is het Dorpsatelier elke donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur in Den Diek. Wil je meer informatie, mail dan met Dorian: d.temming@stadskamer.com of kom gewoon een keer langs.

Henriëtte borduurt graag tijdens het Dorpsatelier.  Foto: Barbara Pavinati
Cartoon die voor de opening van het Dorpsatelier gemaakt is. Afbeelding: Oscar Kuppens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant