Rapito belicht een vergeten donker hoofdstuk uit de Italiaanse en katholieke geschiedenis. Foto: Filmdepot

Rapito belicht een vergeten donker hoofdstuk uit de Italiaanse en katholieke geschiedenis. Foto: Filmdepot

Film Rapito: hoe de paus een jongetje liet ontvoeren

Cultuur

Zutphen - Rapito vertelt het waargebeurde verhaal van een joods jongetje van zes, dat in de 19e eeuw op bevel van paus Pius IX wordt ontvoerd en ondergebracht in een seminarie. Deze ontroerende film van de Italiaanse meestercineast Marco Bellocchio is vanaf donderdag 22 februari te zien in Luxor.

Het is het jaar 1858. Italië is in volle risorgimento, de heropleving/eenmaking die 40 jaar eerder is begonnen met nationalistische opstanden in Turijn en Napels. De hardnekkigste conservatieve verzetshaarden zijn de Pauselijke Staten, met paus Pius IX als machthebber en Rome als voornaamste bolwerk. Ook Bologna ligt in dat gebied, waar de vooraanstaande joodse familie Mortara woont. Op 23 juni dat jaar dringen soldaten van de Paus laat de op de avond het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal nemen ze de 6-jarige zoon Edgardo mee. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje met als gevolg dat hij volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen.

Politieke lading
Met Rapito (Italiaans voor gekidnapt) vertelt de 84-jarige Marco Bellocchio (Il Traditore, Vincere) het roemruchte waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse eenwording. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen en een verenigd Italië met scheiding tussen kerk en staat onafwendbaar is, weigeren ze de jongen op te geven.

Stockholmsyndroom
In wezen kun je het verhaal zien als een schoolvoorbeeld van het stockholmsyndroom. Na de dood van Pius IX en de val van Rome als laatste pauselijke staat besliste Edgardo om de kerk trouw te blijven en dus niet naar zijn familie terug te keren. Zijn laatste jaren bracht hij door in België, bij het klooster Bouhay, waarna hij in 1940 stief en werd begraven in Luik. Bellocchio brengt het controversiële verhaal prachtig in beeld en houdt zich niet in de hypocrisie van de kerk aan de kaak te stellen. Hij mocht voor de film al meerdere prijzen in ontvangst nemen.

Kaartverkoop via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant