Festival Achterland. Foto: Martijn Roes

Festival Achterland. Foto: Martijn Roes

Achterland XL pakt weer groots uit met Douwe Bob, Diggy Dex en La Fuente

Cultuur

DOETINCHEM - Voorafgaand aan het gratis festival Achterland barst festivalterrein de Bleek in Doetinchem al uit zijn voegen. Artiesten als Douwe Bob, Diggy Dex, Joel Borelli én La Fuente staan op donderdag 16 mei op de planken van Achterland XL. Deze namen maakten Bart Kiers en Nienke Zonsveld donderdag 29 februari bekend bij Vanouds. 

Door Kelly Heerink

Na een succesvolle eerste editie in 2023 met Di-Rect, Kuzko en Blanks komt er wederom een XL-avond. De krachten zijn gebundeld met de drie grootste horecapartners van Festival Achterland: Gringo’s, Café Jansen en Vanouds.

Nieuw deze editie is dat je ook een entreeticket met diner kan boeken. De deelnemende horecazaken, namelijk Gringo’s, Vanouds, Jansen, Kompaan of MaMa’s, bieden een speciaal Achterland XL menu aan.

Muziek-, en theaterfestival Achterland is na dertien jaar een begrip in de Achterhoek met duizenden bezoekers verspreid over vier dagen. In 2023 startte de organisatie met een extra dag en een nieuw concept: Achterland XL. Er waren in totaal - verspreid over de dagen - maar liefst 30 duizend bezoekers naar de Bleek gekomen. “Het Dorp Achterland bouwen we met slechts vijftien vrijwilligers”, aldus Bart. Hij vervolgt: “Hoeveel incidenten er waren? Nul.”  
Ook telt het festival vele ‘vrienden’ die sponsoren in de vorm van natura of geld. Bart: “Zonder deze vrienden is een festival als Achterland niet mogelijk.”

Lees verder onder de foto:


Drukte tijdens Di-Rect Achterland. Foto: Martijn Roes  

Groot, groter, XL
Festival Achterland begon als Parkparade in de Grutstraat, verhuisde een jaar later na het Mark Tennantplantsoen en is inmiddels al jaren niet meer weg te denken van festivalterrein de Bleek.

De stages Gringo’s, Jansen, Vanouds en Achterland zien er dit jaar anders uit: het publiek kan met name grotere tenten verwachten. Podium Achterland, waar Douwe Bob op de planken staat, wordt voor velen een bekend decor. Hier wordt de rode ‘barn’ ofwel de Roadhouse van de Zwarte Cross gestald. 

Scholieren Band Festival
Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei treden er meer dan 30 artiesten, acts en entertainers op. De vrijmibo start vrijdag 17 mei om 16.00 uur. Uit meerdere VO scholen uit de Achterhoek zijn schoolbands geselecteerd die zich aan het grote publiek gaan presenteren tijdens het Scholieren Band Festival.

Tickets
De ticketverkoop start op 1 maart. De ‘Vroege Vogel’ betaalt 25 euro en de ‘Trage Toekan’ 30 euro. Een ticket inclusief Achterland XL diner kost 52,50 euro - deze tickets zijn per prijsklasse beperkt verkrijgbaar.

Tickets via de website - houd ook de Facebookpagina in de gaten voor het allerlaatste nieuws.

Drukte tijdens Achterland XL. Foto: Martijn Roes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant