Waarnemend burgemeester Marja van der Tas opent de KUNSTwandelroute 2024, geflankeerd door de gastheer en -vrouw van het landgoed het echtpaar Van Rechteren Limpurg. Foto: Sander Grootendorst

Waarnemend burgemeester Marja van der Tas opent de KUNSTwandelroute 2024, geflankeerd door de gastheer en -vrouw van het landgoed het echtpaar Van Rechteren Limpurg. Foto: Sander Grootendorst

Burgemeester Van der Tas opent enthousiast KUNSTwandelroute 2024

Cultuur Hummelo

HUMMELO/REGIO - Donderdag 28 maart opende waarnemend burgemeester van Bronckhorst Marja van der Tas de 23ste editie van de KUNSTwandelroute op het landgoed Enghuizen in Hummelo. Tijdens haar ferme knip werd ze geflankeerd door de gastheer en -vrouw van het landgoed het echtpaar Van Rechteren Limpurg. Het aanwezige gezelschap maakte vervolgens de wandeling langs 33 kunstwerken, waarbij de kunstenaars hun bijdragen toelichtten.

Door Frank van der Ploeg

Voorafgaand werd in De Gouden Karper, hoofdsponsor van KUNSTwandelroute, stilgestaan bij het feit dat de eerste route een kwart eeuw geleden, in 1999, is uitgezet. Burgemeester Van der Tas kwam niet met lege handen en bood het bestuur van het Doetinchemse kunstenaarsnetwerk Het Web een cheque aan van 1.500 euro te besteden aan bijvoorbeeld lezingen ter gelegenheid van de 25ste editie over twee jaar. Dankzij sponsorinkomsten en de verkoop van de catalogus kan de KUNSTwandelroute zichzelf bedruipen zonder subsidies, maar deze bijdrage werd in dank aanvaard om bij de jubileumeditie in 2026 wat extra’s te kunnen doen.

De route biedt dit jaar weer zeer diverse kunstwerken die soms raakvlakken hebben. Natuur is een vaker terugkerend thema. Hermine Grob heeft het omarmen ervan letterlijk genomen. Als ode aan het belang van de boom zijn er drie paar armen die een boom omhelzen. Rob Chevallier zet ons aan het denken over onze bijdragen om de klimaatveranderingen een halt toe te roepen. Kees Donkers maakte een ‘aangespoelde’ boom van weggegooid bestek als verbeelding van overconsumptie.

Opvallend dit jaar is de aandacht voor de geschiedenis van het landgoed en zijn bewoners, voor de edelen van weleer tot aan de vaste bewoners van het landgoed die zich tijdens de openingsuren van de route niet of wat minder goed laten zien: de dieren. Het resulteerde in Fieke Jolinks Nachtwacht. Andere kunstenaars hebben de soortenrijkdom van het landgoed uitgebreid. Er scholen vissen van Tanya Kraan in een boom, er werd een herboren dodo (Theo Wichers en deelnemers van ‘Klei en Kunst’) verwelkomd en bij een oversteek volgt een ontmoeting met een fabeldier van José Botterhuis: 2024 is het Chinese jaar van de draak. 

Sommige kunstwerken zijn van buiten de grenzen van het landgoed te zien. Wie over de Broekstraat rijdt kan over de weilanden in de verte een wit zeil waarnemen en vanaf de Torenallee springt de theepot van Marijke van Kampen voor het koetshuis in het oog. Maar de meeste kunstwerken zijn vooral te genieten tijdens de wandeling over het landgoed dat zich gaandeweg de expositieperiode zal ontwikkelen tot een oase van groen. Zo is Arabesque van Dries Olthof en Gebke Westra, een fraai abstraheren van vijf dansende figuren – te genieten van dichtbij, maar evengoed van veel verder weg wanneer bezien vanaf de overkant van de vijver. Tegen het eind van de route springen er nog twee werken extra uit: het middenschip van een kathedraal van Jozef Kemperman dat hij heeft opgebouwd uit uitgebloeide zonnebloemen en de Openlucht Folly van Erik Nieuwenkamp. Twee bijdragen waar men doorheen kan wandelen, een beleving op zich.

Bij de route is weer een fraai vormgegeven catalogus uitgegeven met achtergrondinformatie over de kunstwerken en een aantal gedichten van de Omsmeders die op de zondagen bij De Klevenhorst zullen optreden. In de catalogus treft men een stemkaart voor de publieksprijs. Ook is er weer een fotowedstrijd. Stemmers en fotografen maken kans op een waardebon die is beschikbaar gesteld door en te besteden bij De Gouden Karper.

Info
De Kunstwandelroute is te bezichtigen van Pasen tot en met Pinksteren (20 mei 2023), van zonsopkomst tot zonsondergang. Start van de route is bij De Gouden Karper en FF naar Steef. De catalogus is onder andere daar en bij Home Sweet Hom & Garden te koop (6 euro), waarmee de wandelaars de route ondersteunen.


www.kunstwandelroutehummelo.nl

Waarnemend burgemeester Marja van der Tas opent de KUNSTwandelroute 2024, geflankeerd door de gastheer en -vrouw van het landgoed het echtpaar Van Rechteren Limpurg. Foto: Sander Grootendorst
José Botterhuis brengt een ode aan de Chinese draak. Foto: Frank van der Ploeg
Arabesque van Dries Olthof en Gebke Westra. Foto: Frank van der Ploeg
Youzan Chen, de kunstenaar met het grootste geduld, hield net als alle andere 32 deelnemers een praatje bij haar kunstwerk: als 33e en laatste! Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant