Poppenspeler Alexander Bauwens (links) met zijn vrouw Marijke. Kleine foto organist Harry van Wijk. Foto: PR
Poppenspeler Alexander Bauwens (links) met zijn vrouw Marijke. Kleine foto organist Harry van Wijk. Foto: PR

Concert Peter en de Wolf in Oude Helenakerk

Cultuur Aalten

AALTEN - Organist Harry van Wijk geeft samen met poppenspeler Alexander Bauwens een bijzonder concert in de Oude Helenakerk. Samen voeren ze het verhaal van Peter en de Wolf op. Het concert vindt plaats op zaterdag 11 mei en begint om 16.00 uur. Volwassenen betalen 15 euro per persoon, kinderen die op de basisschool zitten mogen gratis naar binnen.

Door Karin Stronks

Het muziekstuk wordt op het orgel van de Oude Helenakerk gespeeld. Organist Harry van Wijk vertelt: “Voor het orgel is een speciaal arrangement geschreven. Al de personen uit het verhaal hebben hun eigen melodie, gespeeld met hun eigen instrument. Zo wordt de muziek van het vogeltje gespeeld met de fluit, en opa (een ouwe brombeer) door een fagot. Dit klinkt prachtig met de verschillende klankkleuren van het orgel. En het zijn pakkende wijsjes, tekst wordt afgewisseld met muziek. Het is een vrolijk, frivool, zeer toegankelijk concert, zeker ook voor kinderen en jongeren erg geschikt. De poppenspeler Alexander Bauwens speelt het verhaal met zijn figuren en gaat gelijk op met de woorden en de orgelmuziek.”

Het verhaal gaat over Peter, een jongen die met zijn opa aan de rand van het bos woont. Van zijn opa mag Peter niet buiten het hek spelen. Er zijn gevaarlijke dieren in het bos. Maar Peter is eigenwijs en helemaal niet bang. Op een mooie dag speelt hij, ondanks opa’s waarschuwingen, met zijn dierenvriendjes, een vogeltje, een kat en een eend, buiten het tuinhek. Dan verschijnt er een grote wolf die achter ze aankomt. Peter weet de wolf te vangen en zorgt ervoor dat hij niet wordt doodgeschoten door de jagers, maar naar de dierentuin wordt gebracht.

Organist Harry van Wijk heeft het stuk onder andere in Weesp uitgevoerd met Alexander Bauwens. “In Weesp werd vorig jaar gevierd dat het 200 jaar geleden, in 1823, het Bätz-orgel is geplaatst in de Grote- of Laurenskerk. Op dit bijzondere feestje mochten wij Peter en de Wolf samen opvoeren. Het was een prachtige ervaring, de hele kerk zat vol kinderen! We hopen dat ook hier in Aalten veel kinderen en jongeren naar het concert komen. Voor hen is het wellicht een mooie kennismaking met klassieke muziek en voor de oudere jongeren een feest van herkenning, jeugdsentiment!”

Peter en de Wolf is een muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev, geschreven in opdracht van een jeugdtheater in Moskou. In 1936 ging het stuk in première en is wereldwijd zeer succesvol geworden. Het stuk is oorspronkelijke geschreven voor een orkest, elke figuur uit het verhaal wordt bespeeld door een instrument. Onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft het stuk ten gehore gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant