Familieportret, toegeschreven aan Adriaan de Lelie, 1815, particuliere collectie. Foto: PR

Familieportret, toegeschreven aan Adriaan de Lelie, 1815, particuliere collectie. Foto: PR

Tussen Kunst en Kitsch exposeert in Museum MORE Kasteel Ruurlo

Cultuur Ruurlo

75 opzienbarende objecten uit veertig jaar tv-programma

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Dit jaar bestaat het AVRO-TROS televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch veertig jaar. Om dit jubileum te vieren organiseert Museum MORE-Kasteel Ruurlo in samenwerking met de omroep een unieke tentoonstelling. Maar liefst 75 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma zullen vanaf 4 juni tot en met 3 november te zien zijn in Kasteel Ruurlo. Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van prachtig eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis.

En…wat is het waard? Deze vraag is al duizenden keren uitgesproken in de veertigjarige geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch. Maar die ene zin blijft spannend. De eigenaren leven secondenlang tussen hoop en vrees over de waarde van hun object. Tijdens het moment suprême is iedere denkbare emotie van de gezichten af te lezen. Is het nep of echt? Is het puntgaaf of aangetast?

Uniek verhaal
Bezoekers en tv-kijkers raden, gokken en leven mee. Als de expert zijn of haar oordeel eindelijk uitspreekt volgt verbazing, opluchting, ongeloof of helaas ontgoocheling. Het gaat immers vaak niet om geld maar om gevoelswaarde. Achter elk voorwerp schuilt een uniek, persoonlijk verhaal. Die band tussen object en mens zal voelbaar zijn in de tentoonstelling.
Op de bovenverdieping van Kasteel Ruurlo worden tientallen voorwerpen gegroepeerd in themakamers zoals die in het kasteel geweest hadden kunnen zijn: een speelkamer, eetzaal, bibliotheek, slaapkamer en bijvoorbeeld een Wunderkammer. Aan wanden en in vitrines kan men familie-erfstukken, zoldervondsten en rommelmarktkoopjes ontdekken. Naast een ets van Rembrandt, glanzend zilverwerk, teer glas, porselein en aardewerk en exotische wapens zullen ook weinig kostbare ‘gewone’ dingen tentoongesteld worden. Zoals gebruiksvoorwerpen die onverwacht zeldzaam bleken. Denk aan een oude gemaksdoos (een soort houten wc-pot) die men vroeger aan tafel zette zodat je de maaltijd niet hoefde te missen bij ‘aandrang’.

Erfenis
Er zijn ook objecten te bewonderen die op bijzondere wijze in handen zijn gekomen van de huidige bezitters. Zo is er een gouden ‘vanity box’ te zien, die de eigenaresse wilde gebruiken als draagbaar asbakje. De organisatoren laten een eeuwenoud religieus Getijdenboek zien, gekocht door een man tijdens een goedkope kampeervakantie die zo een stuk duurder uitpakte. En uit een erfenis van een grootvader dook een ivoren doosje op. Na opening onthult zich een grappig pornografisch miniatuurschilderijtje.
Andere highlights in de tentoonstelling zijn onder meer een Russische Bolin-broche, een Romeinse fallus-amulet, bijzondere zilveren theedoosjes, een compleet Meissen servies, een vijf meter lange Japanse erotische Shunga-schildering en een familieportret toegeschreven aan schilder Adriaan de Lelie.

Online kaarten
Men kan online tickets reserveren om zeker te zijn van toegang. Ook houders van een Museumkaart of Vriendenloterij VIP-kaart wordt aangeraden om vooraf een e-ticket te reserveren. Dit kan zonder extra kosten voor kaarthouders. Kies een datum tussen 4 juni en 3 november in de ticketshop van Kasteel Ruurlo.


museummore-kasteelruurlo.nl/bestel-tickets

Presentator Frits Sissing tijdens een opnamedag in Kasteel Ruurlo enkele jaren geleden. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant