De stijging van de energieprijzen deed Anny en Bert van der Meer besluiten hun CactusOase per 1 november definitief te sluiten. Foto: Jan Hendriksen

De stijging van de energieprijzen deed Anny en Bert van der Meer besluiten hun CactusOase per 1 november definitief te sluiten. Foto: Jan Hendriksen

De prikkelende oase van ‘cactus-knuffelaars’ Anny en Bert is niet meer

Economie

RUURLO – “Bert heeft op mijn verzoek de mooiste en dierbaarste cactussen de laatste weken al uit de kas gehaald en bij ons in de serre van onze woning geplaatst”, verzucht Anny van der Meer, terwijl ze op deze laatste zondag in oktober iets na tien uur de eerste bezoekers ontvangt in haar belevingspark. Duidelijk is dat hun liefde voor de stekelige planten zeker niet is bekoeld.

Door Jan Hendriksen

Met de gestegen energieprijzen hadden Anny en Bert van der Meer van Belevingspark CactusOase aan de Jongermanssteeg enkele weken geleden besloten om hun ‘park’ per 1 november definitief te sluiten. ‘Het risico op vorst wil ik niet nemen,’ zegt Anny. Afgelopen zondag was dan ook de allerlaatste gelegenheid om van al het moois dat het park te bieden heeft te genieten. En daarvan werd volop gebruikgemaakt. Bewust en onbewust. Want diverse vakantiegangers werden ‘verrast’ dat het belevingspark zondag zijn allerlaatste openstelling dag had na dertig jaar. 

‘Bij een
‘Elfstedentocht-winter’
gaan we
financieel nat
en gaat onze
AOW eraan’

Begin dit jaar besloten Anny en Bert van der Meer het park tot aan eind volgend jaar alleen nog op zaterdag, zondag en woensdag open te stellen. “We gaan een tandje lager. Wij noemen het de seniorenmodus”, zo verklaarden de inmiddels 75-jarige Anny en 76-jarige Bert van der Meer begin dit jaar. “Maar nu de energieprijzen de pan uit rijzen hebben we besloten om nu al te sluiten. Bij vorst moet ik gaan stoken. Dat risico neem ik niet meer. Het is de moeilijkste beslissing die we ooit hebben moeten nemen. Bij een ‘Elfstedentocht-winter’ gaan we financieel nat en gaat onze AOW eraan”, legt Anny uit, terwijl ze de tweejarige Juliet Kolkman spontaan één van haar kinderwagentjes schenkt waarmee ze in de koffieruimte speelt. “We hadden al zo vaak een bezoek aan het park willen brengen”, zegt Chiel Kolkman uit Lichtenvoorde, met naast zich zijn partner Nita Wessels. “Maar daar was nog nooit iets van gekomen. Nu we lazen dat het de deuren zou sluiten zijn we vandaag naar Ruurlo gekomen.” 

Genoten
Anny en Bert van der Meer liepen zondag met gemengde gevoelens rond tussen de cactussen en het publiek. Ze waren blij met alle aandacht van het publiek maar hadden het er ook moeilijk mee. “Maar het ‘rouwproces’ hebben we inmiddels achter de rug”, zo laat de altijd montere en enthousiaste Anny weten. Anny en Bert van der Meer kijken terug op een prachtige dertigjarige periode in Ruurlo waar ze met hun cactuskwekerij annex familie- en belevingspark diverse hoogtepunten beleefden. Talloze bekende Nederlanders waaronder Gordon kwamen over de vloer evenals diverse landelijke media en de jaarlijkse tienduizenden bezoekers.

Omgetoverd
Anny: “Van het kweken van cactussen hadden we het bedrijf na enkele jaren omgetoverd tot een familiepark en de laatste jaren omgeturnd tot een belevingspark waarin cactussen nog steeds centraal stonden maar waarin ook tal van andere bezienswaardigheden te bewonderen waren.” Anny doelt hiermee onder meer op de uitgebreide historische werktuigen- en gereedschappen-tentoonstelling van de Historische Vereniging Old Reurle, inclusief de nagebouwde en ingerichte dwarsdoorsnede van een authentieke Achterhoekse boerderij en een klaslokaal uit de jaren ‘50. Maar ook het modeltreinenspektakel van Spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal met onder andere de Thomastrein en de Union Pacific die door een vierhonderd vierkante meter groot Mexicaans landschap (vol cactussen) reden. En de Indian Art Gallery van de beroemde kunstenaar Jeroen Vogtschmidt. Helaas moeten deze partijen nu naar een nieuw onderkomen uitzien. Er zullen geen vrolijke stemmen meer klinken uit de Kindertuin waar kinderen volop aan hun trekken konden komen.

‘Maar het
‘rouwproces’
hebben we
inmiddels
achter de rug’


Inmiddels staken zondag diverse bezoekers nog snel wat cactussen uit de grond. Want die waren, sinds de bekendmaking van de sluiting, voor een schappelijk prijsje te koop. Ilone Markerink uit Haaksbergen, die een fervent plantenverzamelaar is, had haar oog laten vallen op een bijzonder exemplaar. Maar jammer genoeg viel deze uit elkaar bij het uitsteken. Ze koos noodgedwongen dan ook voor een andere plant. Markerink vindt het ontzettend jammer, maar begrijpelijk, dat Anny en Bert na dertig jaar en op hun leeftijd de deur van het park achter zich dichttrekken. Die gedachte had ook Joanne van Zadelhoff uit Ruurlo die met haar gezin ook nog even een kijkje kwam nemen. “Ik heb jarenlang met mijn roofvogels hier buiten demonstraties gegeven tijdens diverse arrangementen. Het is spijtig dat het park gaat sluiten maar wel begrijpelijk.”
En zo kwam er zondag een eind aan een unieke beleving in Ruurlo.