Amin (18) uit Veenendaal (links) en Malissa Zwanikken van de firma Marel uit Lichtenvoorde. Foto: Roel Kleinpenning
Amin (18) uit Veenendaal (links) en Malissa Zwanikken van de firma Marel uit Lichtenvoorde. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Talententuin koppelt studenten aan bedrijfsleven

Economie Ulft

Ulft – Tijdens de 10e editie van de Talententuin in de SSP hal presenteerden zich vrijdag een honderdtal regionale bedrijven aan de ongeveer 1.300 bezoekers, voornamelijk studenten. Een uitgelezen kans voor hen om de arbeidsmarkt te verkennen en contacten te leggen voor een stage, baan of afstudeeropdracht.

Door Reinier Kroesen

In tien jaar tijd is de Talententuin uitgegroeid tot het grootste carrière-evenement van de Achterhoek. Duizenden jongeren kwamen erop af en velen legden er een basis voor hun toekomst. Een ideale gelegenheid om op een laagdrempelige wijze contact te maken met potentiële werkgevers en je te oriënteren op de toekomst.

Wat gelijk bij binnenkomst in de SSP hal opvalt, is de dynamiek en energie. Natuurlijk door de enorme aantallen jongeren die er rondlopen. De stands zien er fris en kleurrijk uit, iedereen heeft wel wat gadgets en lekkere dingen staan voor de gretige bezoekers. Het lijkt alsof de bedrijven vooral het jongere segment van hun werknemers naar de Talententuin hebben gestuurd, die mogelijk nog gemakkelijker contact leggen met de studenten. Als ik bij de firma Kramp uit Varsseveld wil vragen naar hun ervaringen die dag wordt Simon Blekkink, stagiaire van de HR afdeling naar voren geschoven. Simon: “Het is een super leerzaam, groot en internationaal bedrijf, met nog steeds een familiecultuur. We zoeken telkens personeel en hebben hier al heel wat goede gesprekken gehad met jongeren. Die zijn best in ons geïnteresseerd, in zo’n groot bedrijf, omdat daarbinnen veel mogelijk is. We staan hier om jong professionals nu al kennis te laten maken met Kramp. Velen vragen over mogelijke stages bij ons. Degenen die nog niet goed weten welke richting ze op willen nodigen wij uit een weekje te komen kijken, op verschillende afdelingen. Wij van Kramp staan hier ook alleen maar met jongeren. Net waren hier twee jongens, die hadden belangstelling voor een vacature, waarin eigenlijk wordt gevraagd om vijf jaar ervaring. Hen hebben we uitgelegd dat dat feit niet zo belangrijk is, ze zijn jong, willen graag leren. We hebben ze uitgenodigd toch een open sollicitatie te mailen.”

Reacties bezoekers
Drie jonge gasten die met tassen vol informatie na hun bezoek naar buiten komen, willen graag vertellen over hun indrukken van de Talententuin en de gesprekken die ze binnen gevoerd hebben. Allen studenten Smart Industry van het Graafschap College. César van Hasselt is één van hen. “Ik vond het heel goed dat een bouwbedrijf heel duidelijk aangaf wat ze nu eigenlijk zoeken. Ze hadden briefjes hangen waarop de stagemogelijkheden stonden voor de diverse opleidingen, en wat je daar dan gaat doen. Dat was echt super.” Stephan Eijgelaar (21) “Dat klopt. Er zijn ook bedrijven die leunen op wat meer sensatie, zo moest je bij een stand ergens met een voorhamer op slaan, net zoals op de kermis, maar dat hoeft niet zo voor mij . Maar het is heel gemakkelijk in contact komen zo, toch anders dan online. Je kunt nu doorvragen als je ergens meer over wilt weten. Ik ben op zoek naar een stageplaats en eventueel werk. Het heeft in ieder geval wat opgeleverd. Ik heb bij verschillende mensen telefoonnummers achtergelaten. Je ziet zo gelijk welke bedrijven wel en niet bij jou aansluiten” César: “Ik vond dat je van ondernemers die visueel laten zien wat ze doen gelijk een goed beeld krijgt van wat ze leveren en maken.”

Etentje met CEO
Op de vraag of het hem iets heeft opgeleverd antwoord Tim Harbers (18): “Zeker, je krijgt zo gelijk een indruk van het bedrijf en daarom kun je al meteen selecteren wat wel of niet bij jou past. Zo sprak ik mensen uit de logistiek, maar dat is niks voor mij. Het liefst wil ik iets leidinggevends doen, management. Maar dan wel bij een technisch bedrijf. Ik zoek nu een afstudeerstage, er zaten wel organisaties bij die me aanspraken. Ook ik heb mijn contactgegevens doorgegeven. Bij de Innovatie Hub hebben we zelfs een etentje gewonnen met een CEO!” César: “Ik zoek een bijbaan en zag een papiertje hangen voor een functie in de ICT, dat zag er heel interessant uit. Helaas is het qua reisafstand voor mij te ver.” Al met al blijkt dat het bezoek hen allen wat opgeleverd heeft, ieder is op zijn eigen manier wijzer geworden.