Chrit van Ewijk geeft een lezing over de arbeidersbeweging in Winterswijk. Foto: PR
Chrit van Ewijk geeft een lezing over de arbeidersbeweging in Winterswijk. Foto: PR

Lezing ‘De arbeidersbeweging in Winterswijk’

Economie

WINTERSWIJK - Onder de titel ‘De arbeidersbeweging in Winterswijk’ houdt Vereniging Het Museum op 23 februari een lezing van Chrit van Ewijk in de Museum Fabriek te Winterswijk. De lezing vindt op donderdag 23 februari plaats in de Museum Fabriek, Bedrijventerrein Morsepoort, Laan van Hilbelink 6.10 te Winterswijk, Aanvang 20.00 uur. Toegang: 7,50 euro en voor leden van het museum 3,50 euro.

In mei van dit jaar hield Van Ewijk al een verhaal over Jan Rengelink, pionier van de Winterswijkse arbeidersbeweging. Een uniek verhaal met veel nieuw historisch materiaal.

Ook deze avond maakt deze geschiedenis deel uit van zijn lezing. Inmiddels heeft Van Ewijk nog meer onderzoek verricht en heeft hij nog meer ontdekt over dit vergeten deel van de geschiedenis van het dorp, nauw verweven met de textielindustrie. Er wordt ook veel historisch beeldmateriaal vertoond. Voor de pauze wordt de aanloop en de opkomst van de arbeidersbeweging geschetst (tot 1912). Na de pauze gaat Van Ewijk in op de groei en de doorbraak van de beweging (tot 1919). Uiteraard aandacht voor de pioniers, waaronder dus Jan Rengelink, maar ook zijn broer Gerrit, die voorzitter werd van de vakbond voor textielarbeiders.