Thijs van Amerongen in zijn tweewielerzaak in Gorssel. Foto: Frits van Amerongen
Thijs van Amerongen in zijn tweewielerzaak in Gorssel. Foto: Frits van Amerongen

Oud-fietsprof Thijs van Amerongen begint eigen tweewielerzaak in Gorssel

Economie Warnsveld Lochem Zutphen Gorssel Vorden

GORSSEL - Vijf jaar nadat hij stopte als professioneel veldrijder en wielrenner, is Thijs van Amerongen onlangs een nieuw fietsavontuur begonnen. Met het in Gorssel gevestigde Van Amerongen Performance Cycling richt de geboren Warnsvelder zich volledig op de sportieve fietser.

Door Rudi Hofman

In het pand aan de Deventerweg 7 heeft Thijs van Amerongen (36) een fraaie collectie aan racefietsen, mountainbikes, gravelbikes en een enkele sportieve e-bike uitgestald. Voor de kenners: het gaat om fietsen van de gerenommeerde merken Scott, Factor en Megamo. Over Megamo vertelt hij dat oud-Gorsselnaar Hans Becking, die tegenwoordig in België woont, op dit Spaanse merk rijdt. “Hans is een heel goede marathonmountainbiker en distributeur van Megamo.”

De sinds tweeënhalf jaar in Deventer wonende ex-fietsprof is superblij met de locatie van zijn tweewielerzaak - voorheen zat hier De Schotse Ruit. Van Amerongen zit op een zichtlocatie en weet dat hier dagelijks duizenden weggebruikers langsrijden. “In de afgelopen weken heb ik ook al best veel aanloop gehad. Veelal van mensen uit de regio, maar er is zelfs al een in Münster wonende Nederlander hier geweest, omdat hij zijn fiets door mij wil laten onderhouden”, zegt Thijs. Achttien jaar lang, waarvan tien jaar als professional, streed de in Vorden en Oldenzaal opgegroeide Van Amerongen, om de prijzen in talloze wedstrijden. Zijn grootste passie was het veldrijden, maar ook als wielrenner en mountainbiker boekte hij zeer verdienstelijke resultaten.

De laatste jaren werkte Thijs voor een bouwbedrijf in Rijssen, maar dit gaf hem uiteindelijk te weinig voldoening. Thijs: “Als fietser had ik best wel een vrij leven. In het bedrijf zag ik bepaalde dingen die ik graag wilde veranderen, maar ik kon daar geen invloed op uitoefenen. Ik had altijd al wel in mijn achterhoofd om ooit een fietsenzaak te beginnen. Begin 2022 ben ik een bedrijfsplan gaan schrijven.” Van het te huur staande pand in Gorssel was de fietsliefhebber direct gecharmeerd. Na een paar maanden van intensief verbouwen en inrichten, mag het resultaat er zijn.

Eurosport
Voorlopig werkt Van Amerongen op maandag, dinsdag en woensdag op afspraak, terwijl zijn zaak op donderdag, vrijdag en zaterdag gewoon geopend is. “Het veldritseizoen is bijna afgelopen, dan hoef ik voorlopig geen commentaarklussen voor Eurosport meer te doen en kan ik op zaterdag langer open blijven en gaat hij op woensdag ook volledig open.” Op verzoek van zijn klanten voert Thijs ook reparatie- en onderhoudsklussen uit.

Ideale fietspositie
Behalve met zijn collectie van sportieve fietsen wil Van Amerongen zich van de concurrentie onderscheiden door iedere klant aan de ideale fietspositie (‘bikefitting’) te helpen. Hierbij maakt hij gebruik van zijn grote schat aan fietservaring. Thijs werkt samen met een manueel therapeut uit Gorssel, die waar nodig blokkades en andere lichamelijke ongemakken van fietsers verhelpt. Zelf geeft hij desgevraagd met veel plezier trainingsadviezen.

In het voorjaar hoopt Thijs van Amerongen zijn tweewielerzaak in Gorssel officieel te openen, maar iedereen is nu al van harte welkom: “Van de opening wil ik het liefst een evenement maken, dat lijkt me leuker dan alleen een lint door te knippen.”


www.vanamerongencycling.nl

Thijs van Amerongen mikt met zijn tweewielerzaak in Gorssel op de sportieve fietser. Foto: eigen foto