Scheidend voorzitter Bedrijvenkring Berkelland Erna Koeslag, geflankeerd door de nieuwe voorzitter Louis Koopman en bestuurslid Richard Grevelink (r). Foto: Rob Weeber

Scheidend voorzitter Bedrijvenkring Berkelland Erna Koeslag, geflankeerd door de nieuwe voorzitter Louis Koopman en bestuurslid Richard Grevelink (r). Foto: Rob Weeber

Louis Koopman, nieuwe voorzitter Bedrijvenkring Berkelland

Economie Borculo Eibergen Neede Ruurlo

RUURLO – Recent gaf de scheidende voorzitter Erna Koeslag in een interview nog aan dat ze zeer benieuwd was wie haar opvolger als voorzitter Bedrijvenkring Berkelland zou worden. Er is een mooi fundament opgebouwd in de afgelopen jaren, maar de opgaven die er nog liggen, mede ingegeven door de coronatijd, vragen een ander type bestuurder, een die naast verbinder ook aanjager en uitvoerder is. Inmiddels is ze met een gerust hart opgestapt. Louis Koopman neemt de voorzittershamer over.

Door Rob Weeber

De Bedrijvenkring Berkelland behartigt de (collectieve) belangen van de centra, bedrijvenparken en de aangesloten leden en bevordert contacten en kennisuitwisseling tussen de leden. Gezamenlijk doel is een krachtig, duurzaam economisch beleid in de gemeente door ook de samenwerking te zoeken met de Achterhoekse stakeholders. Het was dan ook een stevige vacature waarin glashelder uiteen werd gezet wat er van de nieuwe voorzitter wordt verwacht. In verbindende en daadkrachtige zin een soort schaap met vijf poten, maar in ieder geval iemand die passie voor de ondernemers heeft en met de betrokken partijen het ondernemersklimaat in de gemeente Berkelland sterker maakt.

Louis Koopman (69) uit Borculo zag de vacature en reageerde onmiddellijk. “Ik was net klaar met mijn termijn als wethouder in Haaksbergen toen ik vorig jaar november de vacature zag. Samengevat werd er naar ondernemend bestuurderschap gezocht, een combinatie die mij als een jas past. Ik heb 35 jaar retailervaring in ons familiebedrijf Koopman Mode in Tilligte, Twente. Nadat ik er in 2014 vertrok, raakte ik bestuurlijk betrokken als voorzitter bij diverse energie-coöperaties, waaronder het Energie Collectief Midden-Twente en de Coöperatie Enschede Energie en als VVD-wethouder in de gemeente Haaksbergen met onder meer Economie en Financiën in de portefeuille.”

Hoewel Berkelland een stevig manifest in de vorm van de tweede Economische Agenda heeft die loopt van 2020- 2024, is er volgens Koeslag nog veel te regelen. “De uitvoering van die tweede agenda moet beter. Vooral door de coronatijd zijn er projecten blijven liggen, zoals het ‘Bedrijvenpark van de toekomst’. Er is echter geen Berkellandsaus die je even over alle kernen heen kunt gieten; Berkelland is een eenheid in verscheidenheid. Als bestuurder ben je vooral ook afhankelijk van de informatie uit het veld. Terugkijkend, had ik op dit gebied iets meer verwacht. Verder hebben we ook nog een collectief belang met de regio Achterhoek op een aantal terreinen. Om dat allemaal goed op te kunnen pakken, is de aanjagersrol met die van het voorzitterschap gecombineerd en het aantal te besteden uren uitgebreid.”

Koopman zelf ziet zijn rol met veel vertrouwen tegemoet. “We moeten meer naar de middellange termijn kijken in plaats van naar de korte termijn. Belangrijke, collectieve thema’s daarbij zijn bijvoorbeeld onderwijs en bedrijfsleven, fysieke en digitale bereikbaarheid, fysieke en digitale veiligheid en verduurzaming. Naast het behartigen van de belangen wil ik de ondernemers ook ontzorgen. Dat vraagt wel een proactieve houding waarbij informatie gedeeld wordt. Daarom zal ik enkele dagdelen per week besteden aan het contact met de ondernemers in de afzonderlijke kernen. Waar liggen de collectieve kansen en hoe pakken we dit op? Interessant in dit verband is ook de vraag waar de grenzen liggen in termen van bedrijfsruimte, stikstofproblematiek, personeel et cetera.”

Ook Bedrijvenkring bestuurslid Richard Grevelink, tevens voorzitter van Ondernemend Neede, kijkt met een goed gevoel vooruit. “Het ontstaan van de Bedrijvenkring Berkelland als opvolger van zowel het Platform Berkelland als de Industriële Kring Berkelland was een goede stap en heeft vooral het collectief aangejaagd en de verbinding tussen de kernen verbeterd. We treden als Bedrijvenkring ook met één gezicht naar buiten richting de gemeente, iets wat de communicatie vergemakkelijkt. Met de achtergrond van de nieuwe voorzitter en de versterking binnen het gemeentelijk Team economische zaken zie ik de toekomst voor ondernemend Berkelland positief tegemoet.”