Annemarie Landstra en Nico Mensink hebben hun draai gevonden. Foto: Richard Stegers

Annemarie Landstra en Nico Mensink hebben hun draai gevonden. Foto: Richard Stegers

De Gravin van Vorden: gastvrij, gemoedelijk en groen

Economie Vorden

‘Het was een druk, maar leuk en leerzaam jaar. Dit smaakt naar meer’

Door Richard Stegers

VORDEN – Een jaar geleden openden de nieuwe eigenaren hotel-grand café De Gravin van Vorden. Tijd om de balans op te maken. Nico Mensink, Annemarie Landstra en hun zoon Huub Mensink zijn positief gestemd, ze kijken met tevredenheid terug op de afgelopen periode. “Het was een druk, maar leuk en leerzaam jaar. Dit smaakt naar meer”, klinkt het opgetogen.

Zonder enige horecaervaring ging het drietal op 2 maart 2022 aan de slag. De coronamaatregelen waren een dag eerder opgeheven. “Het was natuurlijk een sprong in het diepe, een flinke uitdaging. We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, maar het liep vanaf het begin goed. Er zijn weinig hotels in de regio. Dat heeft ons in de kaart gespeeld. Net als de locatie. Ook het warme voorjaar hielp een handje. Met een fijn team van inmiddels veertien medewerkers is het heel prettig werken. De keukenbrigade kan overigens nog versterking gebruiken van een leerling-kok. Al met al hebben we geen moment spijt gehad dat we aan ons nieuwe avontuur zijn begonnen.”

De Gravin van Vorden was verouderd en had niet zo’n goede reputatie. Voor Nico, Annemarie en Huub was het zaak de bakens te verzetten. Er moest nodig gemoderniseerd worden. Ook deed een ander concept zijn intrede. Er werd een grand café gecreëerd. “Aan de buitenzijde lijkt er misschien weinig veranderd, maar binnen is veel vernieuwd. Dat was ook hard nodig.” De hotelkamers kregen een kwaliteitsimpuls en het grand café werd grondig aangepakt. De inrichting is warm en huiselijk met opvallend veel planten.

De Gravin van Vorden werd goed ontvangen. Het resulteerde in een prima bezetting. De lovende recensies spreken boekdelen. Het terras in de grote tuin kreeg een openbaar karakter. Omdat tevens de hoge heg verdween, is het terras vanaf de openbare weg een zichtlocatie geworden. Daarmee heeft het aantrekkingskracht op passanten. Tot slot werd ‘De Schuur’ omgetoverd in een gezellige accommodatie voor feesten, activiteiten, vergaderingen en cursussen. “Deze ruimte is multifunctioneel en flexibel te gebruiken en kan sinds kort geboekt worden. Ook hier is een huiskamersfeer gecreëerd.”

Groen, gastvrij en gemoedelijk. Daarmee wordt duidelijk aan de weg getimmerd. Een tikje eigenzinnig ook, zo noemen de ondernemers hun etablissement. “We hebben bijvoorbeeld geen receptie. Waar is het hotel, vragen gasten dan. Ze worden bij ons heel informeel ontvangen.” De persoonlijke aanpak in combinatie met het huiselijke karakter spreekt gasten aan. “Het is net of we bij familie op bezoek zijn, zo horen we regelmatig. Dat is precies wat we willen.”
Daarnaast is De Gravin duurzaam en lokaal georiënteerd. Op het dak liggen 80 zonnepanelen, voor de inkoop wordt veelal samengewerkt met lokale en regionale partijen. De vers gemaakte soepen zijn altijd vegetarisch en ook volwaardige vegetarische voor- en hoofdgerechten zijn een vast onderdeel van de kaart. “Verder zijn we goed geïntegreerd in het dorp. Wat we mooi vinden is dat middenstanders elkaar hier helpen. Er is echt sprake van naoberschap, dat waarderen we.”

De horecagelegenheid is beslist niet alleen voor toeristen bedoeld, zo benadrukken de eigenaren. “Vordenaren zijn juist van harte welkom”, stelt Nico. 

“Kom een keer kijken, zou ik zeggen. Dan kun je met eigen ogen zien en ervaren hoe het is geworden. Je kunt hier een heerlijk hapje eten, borrelen of van een kopje koffie genieten.” Annemarie knikt bevestigend. “Als hotel werp je schijnbaar toch een drempel op. Maar we zijn juist heel toegankelijk en laagdrempelig. Stap gerust eens binnen.” Vanwege het 1-jarig bestaan van De Gravin van Vorden kost de eerste twee weken van maart een driegangenmenu 25 euro in plaats van 34,50. Een aantrekkelijke actie om kennis te maken.


degravinvanvorden.nl