Dinand Wullink runt samen met zijn vrouw Carmen vanuit de Velswijk bouwbedrijf Hewu, dat op 1 april het 25-jarig bestaan viert. Foto: Luuk Stam
Dinand Wullink runt samen met zijn vrouw Carmen vanuit de Velswijk bouwbedrijf Hewu, dat op 1 april het 25-jarig bestaan viert. Foto: Luuk Stam

Hewu bestaat 25 jaar: van ‘mooie grap’ tot begrip in de regio

Economie Velswijk

Bouwbedrijf uit de Velswijk viert jubileum met open dag en receptie op 1 april

Door Luuk Stam

VELSWIJK – Ze legden elk 10.000 gulden in, schaften het nodige gereedschap aan, kochten een oude Mercedes-bus en begonnen in 1998 hun eigen montagebedrijf. En misschien kozen Toldijker Richard Hebben en Velswijker Dinand Wullink de oprichtingsdatum van 1 april wel bewust. “Hadden we er na twee jaar mee moeten stoppen, dan hadden we altijd nog kunnen zeggen dat het een mooie grap was geweest”, zegt Wullink daar nu over. “We begonnen met helemaal niks en hadden zoiets van: als het niet lukt, dan verkopen we die bus gewoon weer.”

Dat was niet nodig, want de onderneming groeide uit tot een succes. Anno 2023 rijden er maar liefst negen Hewu-bussen rond. Het inmiddels bouw- en montagebedrijf is in een kwart eeuw tijd uitgegroeid tot een begrip in de regio. Al is medeoprichter Richard Hebben daar niet meer bij. Hij moest na enkele jaren en twee hernia’s in korte tijd afscheid nemen van het werk in de bouw. Zijn compagnon ging alleen verder. Nu geeft Dinand Wullink (51) samen met zijn vrouw Carmen (47) vanuit de Velswijk leiding aan een onderneming met dertien vaste fulltime krachten in dienst, aangevuld met parttimers en zzp’ers.

Metselen
De focus ligt binnen Hewu tegenwoordig voor het grootste deel op de bouw. Naast timmermannen, metselaars en tegelzetters zijn twee werknemers dagelijks bezig met het maken van mallen voor de HCI. Tot twee jaar geleden gingen daarnaast twee van de Hewu-mannen nog het hele land door om ventilatiedoeken op te hangen in koeienstallen, varkensstallen en kippenschuren. Doordat dit stopte – de opdrachtgever nam deze taak in eigen hand – verdween een groot deel van de montagetak uit het Velswijkse bedrijf. 

Dat terwijl Hebben en Wullink in 1998 als puur montagebedrijf met Hewu begonnen. De twee deden veel aan stalinrichting in de regio, maar de varkenspest (1998) en mond-en-klauwzeer (2001) gooiden flink roet in het eten. “Je kwam geen boerenbedrijf meer binnen”, blikt Wullink terug, die desondanks nooit lang zonder werk zat. Zijn oude baas – de Velswijker werkte voorheen bij een bouwbedrijf in Hengelo – had mensen nodig voor de bouw van woningen en informeerde bij de mannen van Hewu, die van alle markten thuis bleken. “Hij zei: ‘Blokken metselen, dat kunnen jullie toch ook wel?’ Toen zeiden wij: ‘Dat is goed, dan gaan we dat doen.’ Toen werd het een metsel- en montagebedrijf en namen we ook onze eerste werknemer in dienst: André Steege. Hij is er 24 jaar later nog steeds!”

Mond-tot-mondreclame
Zo breidde Hewu de werkzaamheden steeds verder uit en ontwikkelde het zich door de jaren heen tot het gerenommeerde allround bouwbedrijf dat het nu is. Wullink en zijn mannen doen aan nieuwbouw, maar vooral heel veel aan verbouw. Tevreden klanten uit de gehele regio blijven terugkomen met nieuwe wensen, sommigen zijn hier al twintig jaar klant. Die trouwe klanten brengen ook nieuwe klanten binnen. “99 procent gaat bij ons via mond-tot-mondreclame”, vertelt Wullink. “Dat zegt ook wel wat over het werk dat we leveren. Mensen weten wat ze aan ons hebben.”

De agenda is hier voor zeker een half jaar gevuld. Dat was in de jaren van de bouwcrisis wel anders, al kwamen ze de crisis hier goed door. “Soms zeiden de jongens als we op vrijdagmiddag samen een biertje dronken tegen elkaar van: ‘Wat gaan we maandag doen?’”, vertelt Wullink. “Dan was het werk gewoon op. Maar dan belde er zaterdags iemand, die vroeg: ‘Hebben jullie tijd om een paar deuren te vervangen en een muurtje te metselen?’ Dan zei ik: ‘We kunnen nog wel iets schuiven, we komen maandag!’ Dan ging het gewoon weer door.”

Feestjes
Saai is het hier in ieder geval nooit geweest. Terugblikkend vist Wullink lachend een anekdote uit de beginjaren op. Er kwam een belastingcontroleur op bezoek, in de boekhouding bleek een cruciaal onderdeel te missen. De Velswijkse startende ondernemer zei zich van geen kwaad bewust te zijn, beloofde beterschap, kreeg een naheffing en mocht weer verder, maar kan zich één opmerking van de inspecteur nog goed herinneren: “Hij zei: ‘Ik zie alleen maar bonnen van Winkelman, Coen Evers, De Tol, jullie houden geregeld feestjes of niet?’”

De feestjes om de saamhorigheid in het team te vergroten, zijn er 25 jaar na de start van dit bedrijf nog altijd. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ook dit jubileum flink wordt gevierd, te beginnen met een open dag en receptie op zaterdag 1 april van 13.00 tot 17.00 uur in de werkplaats aan de Velswijkweg 56. 

’s Avonds is er groot feest in de tent, vol (oud-)personeel, familie, vrienden, buren, klanten, leveranciers en mensen van collega-bouwbedrijven. “Want dat we die 25 jaar hebben gehaald, is voor een heel groot deel aan al die mensen te danken”, klinkt het. “Dan wil je het ook samen vieren.”