Hans en Jacqueline Tuenter en Maarten Steinkamp (vlnr). Foto: Rob Weeber
Hans en Jacqueline Tuenter en Maarten Steinkamp (vlnr). Foto: Rob Weeber

Baan voor Baan

Economie Geesteren

GEESTEREN – Tot het DNA van het dorp Geesteren behoort ongetwijfeld Café Restaurant Zalencentrum Baan. Al meer dan 150 jaar voorziet het de gasten van hun natje en droogje en brengt het feestvierders samen. De laatste Baan, Wim, was veertig jaar gastheer toen hij 28 jaar geleden zijn onderneming overdeed aan Jacqueline (58) en Hans Tuenter (62). Maar wat voor Wim en Jo Baan gold, geldt ook voor Jacqueline en Hans. Er komt een tijd van afscheid nemen.

Door Rob Weeber

Afscheid nemen doet pijn, maar lijkt ook haast onmogelijk. De eerste vraag die bij de huidige uitbaters opkwam, was: En nu? Wat als we geen opvolger kunnen vinden? Baan definitief sluiten is als de laatste ziel uit het dorp trekken. Dan rest er slechts nog vastgoed en wat herinneringen. Dat realiseerde zich ook ondernemer Maarten Steinkamp (61), sinds vier jaar inwoner van Geesteren en telg van het bakkersgeslacht Steinkamp uit Eibergen. “Als je ziet hoe hecht de gemeenschap rondom Baan is, dan mag het gewoon niet sluiten. Het verenigingsleven komt stil te liggen en het dorp wordt slechts een doorgangsweg naar andere horecabestemmingen.”

Financiële hulp
Toen hij achter de verkoopplannen kwam en zag dat er mogelijk interesse was van vastgoedontwikkelaars, stapte hij op Jacquelien en Hans af met het aanbod om hen te helpen. Als eerste stelde hij het pand veilig door het zelf aan te kopen. “Het laatste wat we hier nodig hebben, is een ontwikkelaar met alleen oog voor winst op stenen.” De exploitatie echter ligt nog één jaar bij Jacqueline en Hans, zijnde de overgangstijd naar hun pensionering. Mocht er in die tijd nog geen opvolging zijn, dan trekken zij zich volgens plan toch terug en komt de gehele onderneming in handen van Steinkamp. “Het gaat lukken, daar ben ik van overtuigd”, zegt Maarten Steinkamp. ”We gaan nu hard op zoek naar een geschikte uitbater, liefst van jonge leeftijd. Omdat ik weet hoe lastig het voor jonge ondernemers is om voor de horecabranche krediet bij de bank te krijgen, ga ik hen deels ook financieel helpen.”

Jacqueline en Hans zijn ontzettend blij met de hulp van Maarten Steinkamp. “Baan mag niet verloren gaan”, zegt Hans. “Er zit zoveel verwevenheid met het dorp dat het onlosmakelijk ermee is verbonden. We hebben nog een zaal en hoewel we dachten dat deze na de coronatijd zou teruglopen, is het alleen maar crescendo gegaan. Wie goed aan de muur luistert, hoort nog de oude verhalen van bijvoorbeeld het ‘dubbeltjes dansen.’ Toen moest je per dans 10 cent voor de muziek afdragen. Een biertje kostte 5 cent. Met slechts 25 cent op zak was er wel eens een keuzemoment voor de heren: of dansen of zat worden.”

Ook Jacqueline hoopt dat het bedrijf in andere horecahanden overgaat. “We hebben hier fantastische jaren gehad en een mooie herinneringen opgebouwd. Die wil je niet kwijtraken. Er ligt een mooi kans voor een nieuwe, hopelijk jonge ondernemer die met frisse ideeën het DNA van Baan voortzet.” Dat laatste is ook een voorwaarde voor Maarten Steinkamp. “Iedere ondernemers moet zijn eigen stijl kunnen toepassen, maar het pand is zoals het is.”

Café Restaurant Zalencentrum Baan is op zoek naar een nieuwe uitbater die, ‘zonder zijn eigen DNA opzij te zetten’, oog heeft en houdt voor het dorpse karakter van het etablissement en de verbondenheid met het dorp. Hij of zij of zij kan/kunnen rekenen op een stukje financiële ondersteuning bij de overname. Baan is een gezonde onderneming die noodzakelijke investeringen nooit heeft uitgesteld. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Jacqueline en Hans Tuenter, Café Restaurant Zalencentrum Baan, Dorpsstraat 6, Geesteren.