Adelin Lankveld en Tom Kreunen, Goma in Hengelo. Foto: Jeanine Jongh

Adelin Lankveld en Tom Kreunen, Goma in Hengelo. Foto: Jeanine Jongh

Medewerkers Goma blijven belangrijk in veranderend werkklimaat

Economie Hengelo

HENGELO – Al 61 jaar specialist in hoogwaardige plaatwerkproducten, in 1962 gestart in Hengelo, is Goma uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met klanten in Nederland, België en West-Duitsland. “De laatste jaren zijn we ons meer gaan richten op het poedercoaten en assembleren van halffabricaten”, vertelt Tom Kreunen, Manager Operations. “Goma is een groot bedrijf, maar is niet altijd zichtbaar. Het staat hoog op de agenda om meer naar buiten te treden.”

Door Liesbeth Spaansen

Adelin Lankveld, Employer Brand Manager: “We geven graag rondleidingen aan (nieuwe) klanten, maar ook aan netwerkgroepen, scholen, familie of vrienden. Zo kunnen we mensen kennis laten maken met GOMA. Door mensen te laten zien hoe we werken en innoveren, zoeken we aansluiting met een nieuw profiel van medewerkers. Zij gaan aan het werk met bijvoorbeeld robotisering en het optimaliseren van de processen. Zo begeleiden we ieder half jaar een groep van stagiairs waarbij we veel van elkaar kunnen leren. We hebben een mooie ‘speeltuin’ voor iedereen die geïnteresseerd is in een maakbedrijf en houdt van uitdaging.”

Gelukkig blijven veel stagiaires aan het einde van hun schoolopleiding bij het bedrijf werkzaam. “Tweedejaars blijven hier ook door een bijbaan naast school, bijvoorbeeld in een project of als productiemedewerker en komen dan na de studie alsnog terug.”

Goma heeft de ambitie om het medewerkers naar de zin te maken. “Blije mensen zorgen voor beter werk. Daarom kijken we bij het aantrekken van nieuwe medewerkers niet alleen of iemand past bij een vacature, maar ook of diegene past bij de cultuur van de organisatie en bij de collega’s.”

Automatisering
“Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen we in de toekomst met minder mensen meer werk moeten verzetten. Daarom zetten we breed in op robotisering van onze werkzaamheden”, vertelt Tom. “Om het bedrijf man-arm te laten draaien, worden mensen gezocht die kunnen programmeren en de processen efficiënter kunnen maken, bijvoorbeeld via robotisering. Processen gaan nu in een flow. We hebben geen afdelingen meer maar een doorgaande lijn naar andere ‘cellen’, waar bewerkingen gecombineerd worden en direct afgemaakt zonder tussentransport. De traditionele heftruck of palletwagen is vervangen door zogenaamde AGV ‘s, zelfrijdende karretjes. Die brengen een pallet van A naar B. De interne logistiek is geautomatiseerd, we lopen daarin wel voorop.”

Efficiëntie
“We willen steeds verder opschuiven naar het proces van de klant, juist om het voor hen steeds makkelijker maken”, legt Tom uit. “Daarvoor zoeken we aan de voorkant van ons proces meer de samenwerking met andere bedrijven. In plaats van een vlakke plaat kopen we tegenwoordig steeds meer lasergesneden uitslagen in, om vervolgens zelf te kanten, lassen, poedercoaten en assembleren.”

Een deel van de machines kan al onbemand werken, ook het weekend in. “Als het noodzakelijk is, omdat het bijvoorbeeld erg druk is, komt een collega een machine omstellen. Dat is bijna niet meer nodig omdat het steeds beter lukt dit voor te bereiden. Ook hierin zoeken we efficiëntie. Zo kunnen we concurreren in de wereld.”

Bedrijven Kring Bronckhorst
“BKB is een lokaal netwerk, waar leuke contacten ontstaan met de regionale ondernemers. We zitten in de Achterhoek en niet in de stad. Het samen-gevoel is belangrijk, naoberschap”, laat Tom weten. “We doen mee aan de BKB-activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken. Zo leren we van elkaar. Het is fijn om steeds dezelfde gezichten te zien.”

www.goma.nl