Wessels Tegels viert 50-jarig jubileum. Foto: PR

Wessels Tegels viert 50-jarig jubileum. Foto: PR

Wessels Tegels al vijftig jaar een begrip in tegelwerk

Economie Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Wessels Tegels is al een halve eeuw een begrip in Lichtenvoorde, maar inmiddels ook een grote speler in Nederland. En dat mag gevierd worden. Het succesvolle tegelzetbedrijf vierde zijn 50-jarig bestaan met zijn personeel in Valencia, het ‘Mekka van tegels en natuursteen’. Voor de zakenpartners werd een rondleiding achter de schermen van de Zwarte Cross georganiseerd.

Door Dinès Quist

De mijlpaal van vijftig jaar Wessels Tegels is er één om trots op te zijn. Die trots is terug te zien op de vele fotocollages die door het hele pand hangen. Bij de ingang bijvoorbeeld prijkt een collage van de verschillende bedrijfspanden door de jaren heen, met als startlocatie het éénmans-kantoor van oprichter (wijlen) Nico Wessels aan de Gebroeders Ketteringstraat. Maar weinigen van de huidige werknemers hebben deze beginperiode meegemaakt, want met een gemiddelde leeftijd van zo’n veertig jaar toont het personeelsbestand een jong en dynamisch team.        

Niemand is meer dan een ander
Auke Borckink is sinds 2019 de algemeen directeur van Wessels Tegels. Borckink kocht in dat jaar samen met Nico Niehoff, eigenaar van Dei Capital, de aandelen van Wessels. Samen werken zij aan het doorzetten van de gestage groei van het bedrijf. “Al jaren laten we een groei zien van gemiddeld 5 procent per jaar”, vertelt Borckink. “Dat willen we in de toekomst vasthouden. Groei in kleine stapjes zorgt voor stabiliteit en dat past bij ons.”
Niet alleen de groei is stabiel maar ook het personeelsbestand zit gedegen in elkaar. “We hebben gelijkheid hoog in het vaandel staan. Niemand is meer dan een ander, we doen het met z’n allen.” Dat saamhorigheid belangrijk is binnen het bedrijf, getuigen de foto’s aan de wanden in het magazijn. Op levensgrote collages staan de vele bedrijfsfeestjes afgebeeld. Ook het laatste bedrijfsuitje naar Valencia pronkt tussen de schappen vol met tegels. Daarop is de excursie te zien naar een enorme tegelfabriek in Valencia en ook het jetski-avontuur van het personeel op de Middellandse zee.

Optreden Normaal in bedrijfspand
Ter ere van het 50-jarig bestaan nodigde Wessels Tegels zijn zakenrelaties uit op een ‘Tour de Schans’, een kijkje achter de schermen van de Zwarte Cross. Dat uitstapje was niet geheel per toeval uitgekozen, want Wessels heeft een oude connectie met het festival. Begin jaren tachtig was het tegelzetbedrijf uit zijn jasje gegroeid en het bedrijfspand aan de James Wattstraat was in aanbouw. De Achterhoekse band Normaal, toen nog niet bekend, was opzoek naar een locatie om op te treden. Nico hield wel van een feestje en bood zijn pand aan. Een grote zwartwit foto uit die tijd hangt nu nog als waardevolle herinnering in het magazijn. Helaas heeft het bedrijf afscheid van Nico moeten nemen, evenals van meerdere mensen binnen het bedrijf. Dat is ook de reden dat Wessels Tegels rondom het gouden jubileum een donatieactie opzette voor KWF kankerbestrijding. In totaal werd 10.000 euro bijeengebracht voor het KWF.

Getallen op een rijtje
- Dagelijks zijn er zo’n 140 tegelzetters onderweg door heel Nederland.
- Daarvan zijn er 40 in vast dienstverband, de rest is zzp’er.
- Zij worden aangestuurd door 20 medewerkers op kantoor.
- Wessels Tegels betegelt jaarlijks zo’n 7500 badkamers, toiletten en keukens
- Dat is in 50 jaar tijd tegelwerk van een stad ter grootte van Utrecht.
- Er gaan wekelijks zo’n 8 vrachtwagens met tegels het magazijn in en uit.
- Jaarlijks wordt er zo’n 75.000 meter aan aluminium tegelprofielen verwerkt.
- De Wessels Groep heeft dagelijks 250 personeelsleden aan het werk.

Historie
Nico Wessels startte zijn tegelzetbedrijf officieel in 1973. Binnen korte tijd had Wessels dertig man aan het werk en groeide het bedrijf uit zijn voegen, in 1981 verhuisde het naar de James Watt straat. Werner Hegeman was in die tijd op zoek naar werk en stapte het tegelzetbedrijf binnen. Met zijn komst ging Wessels al snel naast arbeid ook materialen leveren. Er kwam een magazijn, een heftruck en busjes. Het bedrijf groeide en in 1995 werd Hegeman mede-eigenaar. Opnieuw groeide het bedrijf uit zijn jasje en er werden plannen gemaakt voor nieuwbouw aan de Nobelstraat. In 2009 werd het nieuwe pand aan de Nobelstraat 2 in gebruik genomen.

Wessels Groep
Om de klanten nog beter te kunnen bedienen vond een aantal overnames plaats. Zo werd in 2006 Greven Natuursteen overgenomen en vijf jaar later De Corbeel. Beide bedrijven werden samengevoegd aan de Rondweg zuid in Winterswijk. In 2016 volgde Betting & Ressing Tegels dat inmiddels verhuisd is naar Groenlo. Later zijn ook Dove Natuursteen uit Enschede en MAY Tegelwerken in Soest aan de lijst toegevoegd. Daarmee groeide Wessels Groep verder uit en mag Wessels Tegels zich inmiddels marktleider noemen in het projectmatig betegelen voor alle grote aannemers in Nederland.
“Onze kracht ligt in het behouden van gezonde zakenrelaties. Zo leveren wij bijvoorbeeld al dertig jaar lang al het tegelwerk voor de conceptwoningen van de BAM,” vertelt Borckink. “We deinzen ook niet terug voor uitdagingen. We betegelden bijvoorbeeld ooit een liftschacht van zeventien verdiepingen hoog met een mozaïekafbeelding van een waterval. Onze visie voor de toekomst is: doorgaan op dezelfde voet, met het fantastische team dat we hebben en het enorme netwerk van vakmensen. Want je kunt nog zulke mooie projecten scoren, maar zonder je mensen kun je helemaal niks.”

Wessels Tegels neemt zakenrelaties mee naar 'Tour de Schans'. Ter ere van hun 50 jarig jubileum.
Afbeelding
Wessels Tegels neemt zijn personeel mee naar Valencia om 50 jaar bestaan te vieren.
Wessels Tegels krijgt afbeelding van stucwerk kado van personeel ter ere van 50 jarig jubileum.
Wessels Tegels vier 50-jarig jubileum. Foto: PR
Wessels Tegels neemt personeel mee naar Valencia ter ere van 50 jaar bestaan.
Workshop in tegelfabriek in Valencia, ter ere van 50 jarig jubileum Wessels Tegels.
Wessels Tegels neemt zakenrelaties mee naar 'Tour de Schans'. Ter ere van hun 50 jarig jubileum.
Wessels Tegels neemt zakenrelaties mee naar 'Tour de Schans'. Ter ere van hun 50 jarig jubileum.
Wessels Tegels viert zijn 50 jarig jubileum
Wessels Tegels neemt zakenrelaties mee naar 'Tour de Schans'. Ter ere van hun 50 jarig jubileum.
Wessels Tegels viert 50 jarig jubileum.
Wessels Tegels neemt zakenrelaties mee naar 'Tour de Schans'. Ter ere van hun 50 jarig jubileum.
Foto van band Normaal die in de jaren '80 optrad in voormalig pand van Wessels tegels.
Afbeelding aan de wand, cadeau van personeel Wessels Tegels ter ere van 50-jarig bestaan. Foto: Dinès Quist
Fotocollage in de hal van Wessels tegels van verschillende bedrijfspanden door de jaren heen. Met onderaan oprichter Nico Wessels.
Fotocollage in het magazijn van Wessels Tegels.
Fotocollage in het magazijn van Wessels Tegels.
Fotocollage in het magazijn van Wessels Tegels.
Afbeelding aan de buitenmuur, cadeau van personeel Wessels Tegels ter ere van 50-jarig bestaan. Foto: Dinès Quist
Fotocollage in het magazijn van Wessels Tegels