Drie generaties Meilink; (vrnl) Peter en Frederiek Rikken, zoon Eduard, zus Jacqueline, vader Jacques Rikken en Wim Braam. Foto: Rob Weeber

Drie generaties Meilink; (vrnl) Peter en Frederiek Rikken, zoon Eduard, zus Jacqueline, vader Jacques Rikken en Wim Braam. Foto: Rob Weeber

Meilink staat stil bij 150-jarig bestaan

Zakelijk Borculo

BORCULO – Hoe groei je vanuit een stoomzagerij in 1874 met een paar mensen in dienst naar een wereldbedrijf van nu met zo’n 450 medewerkers en zeven vestigingen? Tegenwoordig is Meilink Borculo een specialist in het ontwerpen/vervaardigen van bestendige verpakkingen, het vakkundig verpakken, hightech reinigen en vervoeren van kapitaalgoederen. Natuurlijk speelt ondernemerschap een belangrijke rol, maar als je de betrokkenen mag geloven, dan heeft het familiaire karakter door de decennia heen een minstens net zo belangrijke rol gespeeld.

Door Rob Weeber

Woensdagmorgen stonden directie en aandeelhouders (informeel) stil bij het 150-jarig bestaan van Meilink Borculo. Bij het kleine groepje aanwezigen, waaronder ook de beide buren van het bedrijf, was ook Wim Braam, broer van Frits Braam, de man die de houtzagerij in 1946 overnam van de familie Meilink. Wim zou in 1988 samen met Jacques Rikken verdergaan, de vader van de huidige eigenaar-directeur Peter Rikken. De rest is geschiedenis.

Peter Rikken zelf stond kort stil bij het familiebedrijf ‘met vele gezichten’, zoals hij het omschreef en prees vooral het vertrouwen wat er vanuit de medewerkers in het bedrijf bestaat. “In alle vestigingen zien we vaders die hun zoon aanraden om bij ons te komen werken, dat zegt iets over het vertrouwen in ons bedrijf”, stelt Rikken. De toekomst ziet er voor Meilink veelbelovend uit, zo zei hij. Er liggen voldoende kansen. Verder dan 25 jaar wilde hij echter nog niet kijken.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Marja Sanders is inmiddels vijf jaar voor het bedrijf werkzaam en kwam naar eigen zeggen in een overgangsfase van zeggenschap van vader op zoon Rikken. Ze wees daarbij op de dynamiek tussen vader en zoon. “De overname door de volgende generatie is gelukt’, volgens haar en dat is een compliment aan de gehele familie. Ook sprak ze van goede ontwikkelingen en juiste keuzes die werden gemaakt als het ging om strategische beslissingen, leiderschap en zeggenschap over het bedrijf. De oprichting van het tweede bedrijfsonderdeel ‘Brainport Eindhoven’ bijvoorbeeld is zo’n beslissing, Het is opgezet ten behoeve van uitsluitend verpakkingen en logistiek rondom hightech onderdelen en machines. Belangrijke klant hierbij is ASML. De toekomst van dit bedrijfsonderdeel is volgens haar nog best spannend en vergt veel wijsheid in de komende jaren. Tenslotte wees ze op de derde generatie Rikken die op’ de drempel van intrede’ staat.

Na de ontvangst nam vestigingsdirecteur Borculo Ivar ten Velde het gezelschap mee naar buiten waar door wethouder Hans van der Noordt een informele handeling werd gedaan. Samen met Peter Rikken onthulde hij het nieuwe straatnaambordje ‘Laan van Meilink’ met onderschrift ‘Familiebedrijf Meilink, Braam en Rikken sinds 1874’. Na de onthulling volgde een fotosessie in de oude, houten bedrijfshal waar een Amerikaanse legertruck type GMC 353 stond. Deze werd na de oorlog door Frits Braam gebruikt om hout van gekloofde boomstronken in Hengelo rond te brengen toen er voor verwarming geen steenkool voorhanden was. Er is een oude foto van Frits, staande naast de truck, bewaard. Iedere genodigde werd op exact dezelfde wijze naast de truck geposteerd en gefotografeerd. Van alle foto’s wordt later een mozaïek gemaakt. Tenslotte werd het gezelschap langs een boomstronk geleid die door de medewerkers was geschonken. De stronk was gebeeldhouwd met de tekst: ‘Meilink 150 Jaar’.

Wim Braam poseert bij de legertruck GMC 353. Foto: Rob Weeber
Wethouder Hans van der Noordt en Peter Rikken onthullen het nieuwe straatnaambordje ’Laan van Meilink; Familie Meilink, Braam en Rikken sinds 1874’. Foto: Rob Weeber
De boomstronk met ‘Meilink 150 Jaar’. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant