Loeren bij de Boeren. Foto: Anouk Hemmink

Loeren bij de Boeren. Foto: Anouk Hemmink

Geslaagde Inspiratiedag Loeren bij de Boeren

Landbouw Geesteren

GEESTEREN - De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) blikt tevreden en positief terug op de tweede editie van ‘Loeren bij de Boeren’, die op vrijdag 16 september werd gehouden. Ruim 240 VKA-leden, -relaties en andere geïnteresseerden bezochten tien VKA-melkveebedrijven voor een excursie, ontmoeting en het leren van elkaar. Daaronder ook het bedrijf van de familie Walvoort in Geesteren.

Ieder VKA-themabedrijf had op deze dag een eigen thema dat was afgeleid van de vier VKA-kringlopen: verbeteren van de ecologie, verbeteren van het rendement, vernieuwend ondernemerschap of verbinding met de maatschappij. De melkveehouders van de tien thema-bedrijven gaven een rondleiding op hun bedrijf en deelnemers konden gedurende de dag met meerdere collega-boeren in gesprek.  
Het thema van het bedrijf uit Geesteren is ‘verbeteren van de ecologie. Walvoort: “Wij bedenken hier niets zelf, maar kijken alles af bij collega-boeren. Dat wil ik anderen ook meegeven. Kijk naar anderen, luister naar ervaringen en bedenk of dat bij je past. Dingen die minder goed gaan op het bedrijf zijn vaak het interessantst, want waarom werkt het bij de één wel en bij de ander niet?”
Ook het melkveebedrijf van Ronald Pelgrom uit Hummelo was themabedrijf en werd door tientallen deelnemers bezocht. Pelgrom is enthousiast over het concept. “Je gaat op een andere manier met elkaar in gesprek. Wij hebben tijdens Loeren bij de Boeren laten zien waarin we ons onderscheiden en wat de mogelijkheden zijn om op een andere manier naar jezelf en naar je bedrijf te kijken. Ik ben lid van de VKA omdat ik het belangrijk vind om een bijdrage te leveren aan een collectief dat proactief bezig is met de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij.”

VKA
De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) is een lerend netwerk van de landbouw in de Achterhoek en Liemers voor een vruchtbare toekomst waarbij samen met agrariërs en partners nieuwe kennis ontwikkeld wordt. Deze kennis wordt gedeeld in de VKA-studiegroepen. VKA ging in 2013 als project van start. Sinds 1 januari 2020 is VKA een zelfstandige boerenvereniging met een boerenbestuur en ruim 300 leden bestaande uit melkveehouders en loonwerkers. Samen met de gouden partners LTO Noord, Waterschap Rijn en IJssel, ForFarmers, FrieslandCampina, Vitens, Rabobank, Provincie Gelderland, Countus, Achterhoek Ambassadeurs en Eurofins werkt de VKA aan de gezamenlijke doelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant