Derck en zijn vader Paul Hulshoff (81) op het bedrijf. Foto: PR

Derck en zijn vader Paul Hulshoff (81) op het bedrijf. Foto: PR

Aardappelteelt en grondruil: een kijkje bij Hulshoff Landbouw in Groenlo

Landbouw Groenlo

GROENLO - Hulshoff Landbouw opent de deuren voor het publiek. Op zaterdag 17 juni is iedereen welkom een kijkje te komen nemen aan de Meddoseweg 6 in Groenlo. Voor Derck Hulshoff dé gelegenheid om relaties en andere geïnteresseerden te laten zien hoe het eraan toegaat bij het aardappel-akkerbouwbedrijf, nu de nieuwe hallen in gebruik zijn genomen.

Door Mark Ebbers

Hulshoff werd in april 2021 getroffen door een grote brand waarbij meerdere bedrijfshallen verloren zijn gegaan, gelukkig heeft de brandweer een flink deel weten te redden. Na twee jaar van voorbereiding, vergunningen regelen en andere zaken is de nieuwbouw van meerdere hallen inmiddels afgerond.

Groei
Derck (48) kwam in 1997 in het bedrijf en staat sinds 2008 alleen aan de leiding, nadat hij het van zijn ouders overnam. Met zijn vrouw Kim en hun vier kinderen woont hij in de fraaie boerderij bij het bedrijf, dat al sinds oprichting op deze locatie gevestigd is.
Hij is inmiddels de achtste generatie, maar zijn zoon draaide de zaken om: “Mijn zoon Toon hield op de Ludgerus een spreekbeurt over ons bedrijf en hij noemde zichzelf de eerste generatie, mij de tweede om vervolgens terug te tellen naar de negende.”
Sinds Derck het bedrijf leidt, is het aardappelbedrijf blijven groeien, sinds 2016 is het laatste vee verdwenen en worden er (vrijwel) alleen aardappels geteeld. De grootste stap was wel de overname van het gelijksoortig bedrijf Wullink in Hengelo Gelderland in 2019 met een compagnon.

Grondruil
In totaal heeft Hulshoff nu met de twee locaties zo’n 650 hectare grond in gebruik voor de aardappelteelt. Het is niet allemaal eigen grond, er zit ook grond bij die is geruild met andere boeren, het liefst zo dicht mogelijk in de buurt, maar soms noodgedwongen ook (veel) verder weg. Dit uitruilen is nodig omdat hij aardappels maar één keer per vier/vijf jaar op dezelfde grond wil verbouwen; daarmee is Hulshoff nog strenger dan de wettelijke norm van één keer per drie jaar. “Het is om aardappelmoeheid tegen te gaan. Verschillende rassen zouden eventueel wel sneller na elkaar op hetzelfde perceel geteeld kunnen worden. En andere gewassen, bijvoorbeeld maïs en suikerbieten, zeker. Dat laatste doen de boeren waarmee geruild wordt dan ook vaak.” Derck maakt een snel rekensommetje: “We hebben dus elke vier tot vijf jaar een rondje van circa 2500/3000 hectare nodig.”
Dat ruilen van land is vaak meer dan alleen een zakelijke overeenkomst: “Boeren binden zich aan hun land, sommigen willen hun land niet tijdelijk ruilen met anderen, grond heeft voor hen een emotionele waarde, het is meer dan iets waar ze geld mee verdienen. Maar meestal komen we wel tot een vergelijk, daarbij zijn goede relaties met de andere boeren van groot belang.”

Pootaardappelen de wereld over
Ongeveer twee derde deel van de aardappelen die Hulshoff verbouwt, zijn zogenoemde pootaardappelen, bedoeld voor boeren in binnen- en buitenland die er nieuwe aardappelen uit kweken. Daarnaast verbouwt het bedrijf ook consumptieaardappelen, die gaan voornamelijk naar aardappelverwerkende industrie, de patatfabrieken. En ten slotte is er nog een klein deel zetmeelaardappelen.
De percelen leveren zo’n 40 ton pootaardappelen per jaar op. Hulshoff teelt zo’n 22 verschillende rassen aardappelen, vaak ook meerdere rassen per perceel om het risico bij ziekte te spreiden.
De export naar het buitenland (vnl. pootaardappelen) doet Hulshoff deels zelf en een deel verloopt via handelshuizen. Daarbij gaan de Groenlose en Hengelose aardappels de hele wereld over.

Controle, controle
Na het oogsten worden de aardappels eerst in grote hallen gedroogd en gekoeld en daarna verpakt in zakken. Voor Europa in zakken tot 25 kg, voor Afrika in zakken tot 50 kg, daar zijn de normen op dat gebied minder streng. Maar het overgrote deel van de aardappels gaat los in vrachtwagens weg.
Derck vertelt over de drukke winterperiode op het bedrijf: “Na het oogsten, in principe voor 1 oktober, is het tot in april zes dagen per week aanpoten. De aardappels moeten gesorteerd worden op grootte, pootaardappelen moeten niet te groot zijn, dat sorteren gebeurt met behulp van zeven, en daarna worden ze visueel op kwaliteit gecontroleerd. En elke dag is de NAK (Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen) hier te vinden om de partijen pootaardappelen die de deur uit gaan te certificeren. Controle, controle, controle.”

‘Boeren binden
zich aan hun
land,
sommigen
willen niet
tijdelijk ruilen,
grond heeft
voor hen een
emotionele
waarde, het
is meer dan
iets waar ze
geld mee
verdienen’


1 oktober?
Ook in de periode april-oktober is er volop werk. Drie maanden na het poten worden er al aardappelen handmatig geraapt. Dit gebeurt mede om ze zo gezond mogelijk te houden. Derck : “We controleren of de schil intact is, want elk gaatje is een potentiële infectiebron.” Het grootste deel van de oogst wordt gerooid met een aardappelrooier.
Zo is er het hele jaar werk bij Hulshoff Landbouw. Met name de pootaardappelen, het leeuwendeel van de productie, zijn bewerkelijk. Momenteel heeft het bedrijf vijftien vaste medewerkers (op de locaties Groenlo en Hengelo samen), aangevuld met seizoenswerkers, vakantiewerkers en zaterdaghulpen.
Of de door de overheid gestelde uiterste oogstdatum gehaald kan worden, is overigens nog twijfelachtig, erkent Derck: “Daarvoor is het voorjaar gewoon veel te nat geweest, er zijn aardappels verloren gegaan, er is opnieuw gepoot. Op 1 oktober zal een flink deel nog niet volgroeid zijn.”

Open dag
Op zaterdag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur is er een open dag bij Hulshoff Landbouw aan de Meddoseweg 6 in Groenlo. Tijdens deze dag worden er meerdere demonstraties gegeven. Tevens zullen verschillende bedrijven die betrokken zijn bij de aardappelteelt of -verwerking dan wel bij de nieuwbouw zich presenteren. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen.

Dronefoto van een aardappelveld. Foto: Paul van Druten
Een veld vol gepote aardappelen. Foto: Paul van Druten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant