Demissionair minister Van der Wal laat zich bijpraten over de tuinbouw door Herbert Wennekes (rechts) en Bram van den Esker van Urtica de Vijfsprong. Foto: Richard Stegers
Demissionair minister Van der Wal laat zich bijpraten over de tuinbouw door Herbert Wennekes (rechts) en Bram van den Esker van Urtica de Vijfsprong. Foto: Richard Stegers

Demissionair minister van natuur en stikstof op werkbezoek in Vorden

Landbouw Vorden

VORDEN – “Ik ben onder de indruk van de aanpak van Urtica de Vijfsprong. Er wordt vanuit het hart en met passie gewerkt. Het was leuk, leerzaam en inspirerend. Complimenten.” Demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken tijdens het werkbezoek aan Urtica de Vijfsprong in Vorden op maandag 28 augustus. “Het gaat er hier mooi aan toe, dat voel je aan alles. Heel gaaf!”

Door Richard Stegers

Het werkbezoek was bedoeld om de werkwijze van de zorginstelling en de boerderij te ervaren. Van der Wal nam daar uitgebreid de tijd voor. Ze was bijna twee uur in Vorden, liet zich rondleiden over het terrein en sprak met directeur/bestuurder Bram van den Esker, boer Guus van Imhoff, tuinder Herbert Wennekes, andere medewerkers en cliënten. Er werd inhoudelijk gesproken in een ontspannen sfeer. De minister had het zichtbaar naar haar zin en ging op een leuke ongedwongen wijze het gesprek aan met cliënten die haar tijdens de rondgang spontaan begroetten. “Urtica de Vijfsprong is een verborgen parel in het groen”, zo zei één van de aanwezigen tijdens de laagdrempelige bijeenkomst. Ze sloeg de spijker op zijn kop.

Aandacht
Urtica de Vijfsprong bestaat uit twee bedrijven waar een gezonde landbouw en het leveren van goede zorg centraal staan met alle aandacht voor mensen, dieren en planten. De combinatie is al bijna veertig jaar uiterst succesvol. Er wordt continu gezocht naar de balans tussen mens en natuur. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid zijn belangrijke uitgangspunten die in de praktijk worden gebracht. De Vijfsprong bestaat uit een biologisch dynamisch bedrijf met een bijna gesloten kringloop. Het gaat om een melkveehouderij, het is actief op het gebied van akkerbouw en tuinbouw en beschikt over een eigen zuivelverwerking met een boerderijwinkel. Boer Guus van Imhoff: “Wij passen als boerenbedrijf qua stalmodel en het aantal weide-uren niet in de bestaande modellen, maar zijn wel voorloper voor vele bedrijven.”

Zorgorganisatie
Voorloper is Urtica de Vijfsprong al bijna 40 jaar, ook als groene GGZ-organisatie. De zorgorganisatie biedt begeleid wonen op verschillende plekken in Vorden en omgeving. Daar wordt gewerkt in het huis (ondersteuning), in de tuinderij en kas, op de boerderij, in het zuivelteam en de supermarkt met onder andere producten van het eigen bedrijf. “Dit is een prima voorbeeld van hoe je de natuur positief kunt inzetten in de bijzondere combinatie zorg met land- en tuinbouw”, merkte Christianne van der Wal op. “Dat bewijs wordt hier al lange tijd geleverd, zo begrijp ik. De natuur zorgt voor ons en wij moeten goed voor de natuur zorgen. Het is zaak die wederkerigheid altijd voor ogen te houden. Dat gebeurt bij jullie op een mooie manier.”

Juiste balans
Volgens de minister is het een kwestie van de juiste balans vinden. “We moeten aan de slag om bodem, lucht en water te verbeteren. De stikstofuitstoot in ons land is veel te hoog.” Extensivering van de landbouw kan een optie zijn. De aanpak van Urtica de Vijfsprong kan als voorbeeld dienen. Volgens boer Guus van Imhoff is het biodynamische bedrijf financieel gezond. “De focus ligt op de ecologie, maar we zijn ook economisch gedreven. Dat kan prima samengaan. De afzet vormt geen enkel probleem.”

Natuurinclusief
Natuurinclusief wonen, leven en werken biedt veel voordelen, zo werd duidelijk. De minister onderschreef dat. “We moeten het omdraaien, natuur is niet ‘lastig’ omdat het vergunningen in de weg staat. Het zorgt voor een duurzame samenleving en mentale gezondheid.” Een cliënt van Urtica kon dat beamen. “Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen. Je krijgt de kans om lekker bezig te zijn en de verbinding met de natuur te maken. En als ik niet lekker in mijn vel zit, kan ik een kalfje knuffelen. Dan kom ik weer helemaal tot rust.” Directeur/bestuurder Bram van den Esker van Urtica de Vijfsprong keek na afloop met een positief gevoel terug op het werkbezoek. “Het is fijn dat we ons verhaal konden vertellen. Er was veel waardering en erkenning van de minister. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zitten.”

Boer Guus vertelt over biodynamisch produceren. Foto: J. Maakor