Secretaresse Angelien Reukers spelt Bram Quist de jubileumbutton op. Foto: Dinès Quist

Secretaresse Angelien Reukers spelt Bram Quist de jubileumbutton op. Foto: Dinès Quist

Wijnmakersgilde proost op 25 jarig jubileum

Landbouw Vragender

VRAGENDER - De leden van het Amateur Wijnmakersgilde De Achterhoek namen op woensdag 21 september hun eigengemaakte wijn mee om te proosten op het 25-jarig bestaan van het gilde. Het gilde had redenen in overvloed om te proosten zoals op: oude en nieuwe bestuursleden, 25 jaar aan kennis delen, ervaringen uitwisselen, geslaagde wijnen en het voortbestaan van het gilde. “Wijnmakers zijn bourgondiërs, dus we vieren ons jubileum met een wijn en goed eten,” aldus interim-voorzitter Gerard Domhof.

Door Dinès Quist

Om zelf wijn te maken hoef je niet in Frankrijk of Spanje te wonen, dat weten de leden van het Wijnmakersgilde al heel lang. Je hebt ook niet per se druiven nodig om wijn te maken, ook dat weten de gildeleden. Dat en nog veel meer kennis over wijn, leerden zij op de cursussen die het gilde aanbood. Maar ook leerden ze heel veel van elkaar want kennis delen is het belangrijkste doel van het gilde. Twee leden van het eerste uur, te weten Bram Quist en Andries van Ooijen, hebben de ontwikkeling van het Wijnmakersgilde de afgelopen 25 jaar meegemaakt. Zij kregen daarvoor een onderscheidingsbutton.

Kennis verpakt in gildeleden
Op woensdagavond vult de grote kas, van Achterhoeks Goed in Lichtenvoorde zich met tientallen gildeleden die een fles wijn onder hun arm klemmen. Na een welkomstdrankje opent oud-voorzitter Quist de jubileumavond met een woord vooraf waarin hij vertelt dat het gilde werd opgericht in 1998. Wijnliefhebbers wijlen Ad van Schaijk en Manus van Ooijen kwamen in de jaren ’90 op het idee een wijnmakersgilde op te richten en startten met een korte wijnmakers cursus in Zutphen. Het bleek een succes want het gilde kreeg er in één klap 23 leden bij. In de afgelopen jaren groeide het gilde naar 40 leden. Maar nog belangrijker, het gilde groeide in kennis en ervaring. Alle leden maken individueel wijn en delen de ervaringen die ze hebben opgedaan. “Die kennis en ervaring zit verpakt in alle leden van ons gilde,” vertelt Bram.

Nooit uitgeleerd
Maar het gilde doet meer. Er worden wijn-excursies georganiseerd en proeverijen gehouden, deskundigen komen lezingen geven, er wordt deelgenomen aan landelijke keuringen, geleerd over druiventeelt en natuurlijk worden elkaars wijn geproefd. “We zijn geen wijndrinkers, maar wijnproevers,” benadrukt Gerard. “We genieten van een glaasje, maar het gaat ons vooral om het ambacht. Wijn maken is een uitdaging, je hebt met zoveel factoren te maken en geen jaar is hetzelfde. Je raakt nooit uitgeleerd, daarom kan ons gilde nog jaren vooruit.”


www.wijnmakergildeachterhoek.jouwweb.nl

Amateur Wijnmakergilde 'De Achterhoek' vier 25 jarig jubileum bij Achterhoeks Goed
Bram Quist feliciteert  Andries van Ooijen 25 jaar lidschap van het Wijnmakergilde
Secretaresse Angelien Reukers spelt Andries van Ooijen de jubileumbutton op.
Amateur Wijnmakergilde 'De Achterhoek' vier 25 jarig jubileum bij Achterhoeks Goed
Voorzitter Gerard Domhof (links)spreekt jubilarissen Bram Quist en Andries van Ooijen (rechts) toe.
Amateur Wijnmakergilde 'De Achterhoek' vier 25 jarig jubileum bij Achterhoeks Goed
(links) Angelien Reukers bedankt eigenaren Achterhoeks, Goed Guus Reinders (rechts) en Judith ten Have, voor het gebruik maken van hun accomodatie.
Jubileumbutton
Jubileum Wijnmakersgilde Achterhoek wordt met hapje bij de Foodtruck
Amateur Wijnmakergilde 'De Achterhoek' vier 25 jarig jubileum bij Achterhoeks Goed