Henny te Raa (67) voert strijd tegen zwerfafval. Foto: PR
Henny te Raa (67) voert strijd tegen zwerfafval. Foto: PR

‘Niets mis aan bukken om afval op te rapen’

Maatschappij Eibergen Eibergen

Henny te Raa ‘fan’ van app Helemaal-Groen

EIBERGEN - Henny te Raa (67) woont met haar man in Eibergen. In haar werkzame leven was ze docent Lichamelijke Opvoeding aan het Assink Lyceum. De app HelemaalGroen, die ze uitdagend en leuk vindt, gebruikt ze vanaf de start van dit burgerinitiatief. Na drie jaar ziet Henny met genoegen dat Berkelland steeds groener wordt op de kaart. 

Ze wil de routes naar haar eigen bestemmingen graag schoon hebben (tennisbaan, supermarkt, school) en daar werkt ze aan. Elke vrijdag past ze met haar man op hun vier Eibergse kleinkinderen (7, 5, 3, 1 jaar oud). De oudste twee haalt ze met de aanhangfiets van school. Al het zwerfvuil dat ze onderweg zien liggen ruimen ze dan op. Waar het schoon is blijft het langer schoon, merkt Henny. De gemeente gaf haar een grijper, handschoenen en zakken. Thuis scheidt ze haar oogst en restafval gaat in de eigen grijze container die gratis geleegd wordt. Henny voelt zich mede verantwoordelijk voor de natuur en vindt dat er niets mis is aan bukken om afval op te rapen dat per ongeluk of willens en wetens is achtergelaten. Soms ontvangt ze zelfs complimenten hiervoor.

Onlangs had een jeugdgroep de lekendienst in de PKN kerk voorbereid. Er was een korte overdenking, met het beheer van de aarde als thema. Daarna werden zakken en handschoenen uitgedeeld om dit in praktijk te brengen en gingen alle aanwezigen een half uur opruimen in het dorp. Henny kreeg zelfs gelegenheid om wat te vertellen over de app HelemaalGroen. Afval is volgens haar ‘dat wat niet hergebruikt kan worden’. Omdat bijna alles hergebruikt kan worden mag van haar de grijze container zo klein mogelijk zijn. De wens van Henny is: “Elke ondernemer houdt het eigen terrein dagelijks schoon, in het bijzonder de supermarkten.”

Hoe het werkt 
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9550- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om de eigen route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.

In 2022 is nu al 110.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Geesteren) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

ANBI Stichting HelemaalGroen, waarvan gemeente Berkelland Partner is, telt 465 vrijwilligers. Meer dan 1 procent van alle inwoners doet mee en dat kunnen er nóg meer worden. Dit jaar is al bijna 11.000 kilometer geregistreerd opgeschoond, waarmee Berkelland bovenaan staat, als meest opgeruimde gemeente in het land. 

www.helemaalgroen.nl