Het monument. Foto: PR

Het monument. Foto: PR

Stichting Stolpersteine Dinxperlo herdenkt Holocaust Memorial Day

Maatschappij Dinxperlo

DINXPERLO - Vrijdag 27 januari, op de dag van de internationale herdenking van de Holocaust, heeft Stichting Stolpersteine Dinxperlo de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust wereldwijd herdacht bij het monument in Dinxperlo. 

Zeven kaarsen die de joodse kandelaar, de menora, moeten uitbeelden, lieten het licht schijnen over de namen van de 43 joodse bewoners en joodse vluchtelingen uit Dinxperlo. In 2022 werden de namen aangevuld met een extra herdenkingstegel voor het 5-jarige jongetje Sonny Cohen die enkele dagen voor de bevrijding in Groenlo op zijn onderduikadres door een granaatscherf werd gedood.
In 2005 riep Kofi Annan, de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, 27 januari tot de internationale herdenkingsdag uit: Holocaust Memorial Day. De datum in januari is gekozen vanwege de bevrijding van Auschwitz door het Rode Leger op 27 januari 1945. In Auschwitz werden 1,1 miljoen joden vermoord.
Alhoewel er in Nederland nog niet zoveel belangstelling voor deze dag is, wordt er wereldwijd op social media met #weremember, de Holocaust slachtoffers herdacht.
Ook Stichting Stolpersteine Dinxperlo ziet 27 januari als een belangrijke datum om de joodse slachtoffers te herdenken.


www.stolpersteinedinxperlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant