Noam Shalgi en Reint Mennink ruimen zwerfafval langs de Wildenborchseweg.. Foto's: Jan Hendriksen

Noam Shalgi en Reint Mennink ruimen zwerfafval langs de Wildenborchseweg.. Foto's: Jan Hendriksen

Ruimers vullen hun zakken met zwerfvuil

Maatschappij Vorden

Landelijke Opschoondag Werkgroep Zwerfvuildag Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Schandelijk. Hoe halen mensen het in het hoofd om hun afval zomaar weg te gooien. Moet je eens zien hoeveel blikjes, flesjes en complete verpakkingen we hebben opgeraapt. Niet te geloven.”

Noam Shalgi neemt geen blad voor zijn mond. De Wildenborcher is zaterdagmorgen danig teleurgesteld als hij met enkele buurtgenoten de bermen van de de Wildenborchseweg, de doorgaande weg tussen Vorden en Lochem, afstruint op zoek naar zwerfafval. Hij uit zijn boosheid tijdens de Landelijke Opschoondag waaraan Werkgroep Zwerfvuildag Vorden dit jaar voor de 26ste maal deelneemt. “En dan moet je nagaan dat buurtbewoners, als ‘stille ruimers’, al regelmatig langs deze weg zwerfafval ruimen.”
Waar Shalgi ook niet over te spreken is, is de snelheid waarmee automobilisten op deze zaterdagmorgen over de Wildenborchseweg rijden. “Bijna allemaal duidelijk harder dan de maximumsnelheid van zestig kilometer per uur. Soms onverantwoord hard ondanks dat we veiligheidshesjes dragen.”

Volle zakken
In totaal beschikte Wildenborcher Herman Wezinkhof, die de zoektocht in zijn buurtschap coördineerde, over negen ‘ruimers’. Verdeeld over drie groepjes zochten zij naast de Wildenborchseweg ook onder meer de Schoolhuisweg, Galgengoorweg, Giezenkampweg, Kapelweg en een gedeelte van de Mosselseweg af op zwerfafval. En dat leverde de nodige volle zakken op. Die werden rond het middaguur gestort in de container op het terrein van Natuurmonumenten aan de Baakseweg, waar alle bijna honderd ruimers de opschoondag gezamenlijk afsloten..
“Kinderen van het jeugdvoetbalelftal van JO13 2 van voetbalvereniging Vorden hebben meegeholpen om rond het sportpark van de voetbalvereniging zwerfafval op te ruimen”, zo laat secretaris Ria van Vleuten van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden trots weten. Naast de vaste ‘ruimers’ zoals die van Leefbaarheid Vorden, Kranenburgs Belang, de Vordense Rijwiel Toerclub De Achtkastelenrijders, inwoners van Vierakker en Wichmond en leden en vrijwilligers van de Wildbeheer Eenheid IJssel Oost hadden zich zaterdagmorgen ook nog verschillende ‘losse’ ruimers gemeld onder wie Anja Menkveld, Rinus Ilbrink en Gerben Sterringa.

Statiegeld
Vorig jaar werd er in het buitengebied van Vorden ruim duizend kilo afval opgeraapt, met daarin een flinke hoeveelheid lichtgewicht blikjes en kleine flesjes. Hoeveel kilogram de ‘vangst’ dit jaar is kon Ria van Vleuten zaterdag na afloop nog niet aangeven. “In mijn beleving minder. Want dat is een algemene trend. Maar de opschoondag is nog steeds noodzakelijk, zelfs nu er steeds meer ‘stille’ ruimers zijn, die tijdens hun wandeling in actie komen.”
Wat zaterdag ook opviel was, dat er minder kleine plastic flesjes werden gevonden. Maar dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben, dat er in 2021  op die flesjes statiegeld werd ingevoerd. “En hopelijk vinden we volgend jaar dan ook minder blikjes. Want vanaf 1 april komt op blikjes ook een statiegeldregeling. Dat moet er aan bijdragen dat er nog minder zwerfafval in de natuur belandt. Hopelijk werkt het net zoals met de flesjes”, aldus Ria van Vleuten.

‘Zum essen’
Wethouder Wilko Pelgrom van de gemeente Bronckhorst en tevens gebiedswethouder van Vorden stak zaterdag ook de handen uit de mouwen met het rapen van zwerfafval. Rond de klok van half een sloot hij de actiemorgen officieel af. Pelgrom roemde de inzet van alle vrijwilligers. “Op deze manier wordt onze ‘Wandelgemeente van het jaar’ nog mooier. Jullie mogen trots op jezelf zijn.”
Traditioneel werd de Opschoondag afgesloten met een boerenkoolmaaltijd, verzorgd door Hotel Bakker, die door de gemeente Bronckhorst aan alle vrijwilligers werd aangeboden. Niet nadat eerst de Jachthoorngroep Medler, grotendeels bestaande uit leden van de Wildbeheer Eenheid Oude IJssel, de succesvolle actiemorgen had afgeblazen met een drietal nummers: te weten de ‘Hegewaldfanfare’, de ‘Horrido’ en tot slot het toepasselijke ‘Zum essen’.

Jachthoorngroep Medler blaast de Opschoondag 'af'.
Wethouder Wilko Pelgrom roemde de inzet van alle vrijwilligers tijdens de Opschoondag.