Deelnemers van BroodNodig gaan samen lunchen. Foto: Eva Schipper
Deelnemers van BroodNodig gaan samen lunchen. Foto: Eva Schipper

Initiatief BroodNodig is een succes

Maatschappij Aalten

AALTEN - BroodNodig is een initiatief van Figulus en de gemeente Aalten waarin ruimte is voor gesprek. BroodNodig verbindt mensen en kan waar nodig een luisterend oor bieden. Vrijwilligers Janneke Derksen, Amber Berendsen en welzijnscoach Marleen ten Haaff vertellen graag meer over het initiatief. Iedereen is van harte welkom om naar BroodNodig te komen. Belangrijk om te weten is dat aanmelden niet nodig is. “We willen het concept graag laagdrempelig houden. Daarom is iedereen welkom om samen te komen lunchen. De nadruk bij BroodNodig ligt vooral op het gezellig samen zijn.” 

Door Eva Schipper

“BroodNodig kan gezien worden als een middel om mensen in beweging te krijgen.” Door te praten met anderen kan je net dat ene zetje in een andere richting krijgen. Daarnaast zal er altijd vanuit een positief perspectief gekeken worden. Marleen: “De vraag is niet wat kan niet? De vraag is wat kan wel.”

Janneke, Amber en Marleen merken dat de deelnemers veel steun aan elkaar hebben. Ze stimuleren elkaar en dat vinden ze mooi om te zien. Janneke gaat daarop door: “Je creëert met de groep echt een band samen. Het is een hele fijne sfeer in de groep. Ook zijn de mensen erg open naar nieuwe mensen. Heel fijn om te merken. Vanuit verschillende ervaringen vullen we elkaar aan.”

BroodNodig wordt door deelnemers erg positief ontvangen. Marleen vertelt over succesverhalen. In dit artikel blijven de mensen anoniem. Zo was iemand 15 jaar lang niet naar buiten geweest en diegene had weinig tot geen contact met de buitenwereld. In vrij korte tijd zijn haar contacten ontzettend vergroot en gaat deze persoon naar meerdere activiteiten in de week. Ook zijn er verhalen van mantelzorgers. Marleen vertelt verder: “Mantelzorgers hebben vaak veel zorgen aan hun hoofd. We merken dat het gesprek aangaan veel lucht kan geven.” 

BroodNodig is geen vorm van hulpverlening. Het is wel bedoeld om mensen te leren kennen en ervaringen met elkaar te delen. Marleen: “Niet alle problemen kunnen worden opgelost, maar erover praten helpt wel. Voor sommige mensen kan dit verdere zorg en begeleiding te voorkomen. Dat is de kracht van BroodNodig.”

Marleen benadrukt hoe ontzettend fijn ze het vindt dat er zoveel vrijwilligers zijn. “Zonder de vrijwilligers kun je een initiatief als BroodNodig niet oprichten.” Vrijwilligers Janneke en Amber vinden het werk bij BroodNodig ook erg leuk om te doen. Amber is 17 jaar oud en doet het werk vanwege de maatschappelijke stage, een opdracht van de middelbare school. Amber: “Ik vind het altijd erg gezellig bij BroodNodig.”
Janneke is afgekeurd en kan daarom niet volledig werken. “Bij Figulus is veel mogelijk in vrijwilligerswerk.” Ze straalt en zegt: “Ik ben hier echt op mijn plek. Dit werk lukt erg goed.” Marleen sluit af: “Ik ben ontzettend blij met jullie.”

Iedere dinsdag van 10.30-13.00 uur vindt BroodNodig plaats aan de Polstraat 9. Op de dinsdagen zal er ook voor een lunch gezorgd worden. Iedere donderdag vindt er inloop van 10.00 tot 12.00 uur plaats bij ‘t Spolhuusken aan de Bilderdijk in Aalten. Op donderdagen zal er voor koffie met wat lekkers worden gezorgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant