Erik Mentink, André van Avesaat en Peter Janssen zetten alvast de piketpaaltjes uit voor het herdenkingsbord nabij de Canisiushof. Foto: Kyra Broshuis

Erik Mentink, André van Avesaat en Peter Janssen zetten alvast de piketpaaltjes uit voor het herdenkingsbord nabij de Canisiushof. Foto: Kyra Broshuis

Eerbetoon aan bevrijders van Groenlo

Maatschappij Groenlo

Herdenkingsbord wordt 31 maart onthuld

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het was hem al vaker opgevallen dat Groenlo geen monument heeft voor 5 mei maar wel 2 voor 4 mei. Dat moet anders, vind Erik Mentink en samen met André van Avesaat en Peter Janssen werkte hij aan een eerbetoon voor de bevrijders van Groenlo. Op 31 maart wordt het herdenkingsbord onthuld bij de brug over de Eibergseweg, daar waar 78 jaar geleden de laatste gevechtshandelingen tussen de Duitsers en de geallieerden plaatsvonden.

Op 31 maart 1945 werd Groenlo bevrijd door de Guards Armoured Division. “Het was op paaszaterdag”, weet Janssen te vertellen. “Ik heb onderzoek gedaan naar Duitse soldaten die hier overleden zijn, dat waren er rond de 100. Niet dat die allemaal hier gesneuveld zijn, zeker niet, maar we hadden in Groenlo destijds een groot ziekenhuis. Het is wel zeker dat 1 Engelse soldaat is gesneuveld tijdens de bevrijding.”

Opgeblazen bruggen
Van Avesaat legt uit dat idee dat de geallieerden maar ‘even door Groenlo getrokken’ zijn, niet klopt. “De division kwam vanuit Lievelde maar de bruggen bij de Lievelderweg en de Winterswijkseweg/Mattelierstraat lagen eruit. Die waren opgeblazen door de Duitsers. De geallieerden moesten een grote omweg maken en zijn uiteindelijk via de Ruurloseweg de stad binnengekomen. Tegen 13.45 trokken de eerste tanks de stad in.” Avesaat verdiept zich al jaren in de materie en heeft ontzettend veel informatie waaronder ook bijzondere foto’s. Enkele van die foto’s komen ook op het herdenkingsbord te staan.

Drank en levensmiddelen
De bevrijding van Groenlo werd uitbundig gevierd, weet Mentink: “Bij het slachthuis lagen grote hoeveelheden sterke drank opgeslagen en daar trokken de mannen uit Groenlo massaal naartoe. De vrouwen trokken met fietsen en kinderwagens naar de levensmiddelenopslag bij Den Koem, toen de schoen- en lederfabriek Oosterholt-Wiegerink.” De onthulling van het Bevrijdingsbord, vervaardigd door De Smidse, is 31 maart in handen van wethouder Arjen Schutten. Buurtbewoners zijn hiervoor uitgenodigd. De onthulling valt mooi samen met de expositie ‘Groenlo 78 jaar bevrijd’ die vanaf 31 maart te zien is in de Stadsboerderij. Bij deze expositie zal er ook materiaal te zien zijn van de Stichting Stolperstenen. “Het wordt een gedenkwaardige expositie over het dagelijks leven in Groenlo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn originele documenten, foto’s, verordeningen en aanverwante items over de bevrijding te zien”, licht Van Avesaat toe. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant