Presentator Hennie Freriks tijdens zijn boeiende lezing. Foto's Bart Hendricksen

Presentator Hennie Freriks tijdens zijn boeiende lezing. Foto's Bart Hendricksen

Bart Hendricksen

Neergestorte oorlogsvliegers hebben eindelijk een gezicht

Maatschappij Beek Loerbeek Stokkum

BEEK - Het heeft bijna veertig jaar onderzoek gevergd, maar eindelijk hebben de bemanningsleden van het Britse oorlogsvliegtuig, dat in 1943 neerstortte bij Beek/Loerbeek een gezicht. Hun foto’s zijn afgedrukt op aluminium platen, die bij herdenkingen op hun graven worden gezet. Samen met foto’s van Jan Giezen en zijn zoons Willem (16) en Bernard (18) die bij de crash eveneens het leven lieten.

Een vol gemeenschapshuus De Averhof in Beek luisterde op zondag 12 maart, op de dag af tachtig jaar na de ramp, ademloos naar een boeiende lezing van Hennie Freriks uit Stokkum. Hij heeft zich gedetailleerd en intensief verdiept in de crash van de Short-Stirling Mark 1 bommenwerper nabij de boerderij van de familie Giezen aan de toenmalige Heiweg in Beek/Loerbeek. Streekzanger Joop Boxstart luisterde de lezing op met een aantal toepasselijke liederen. Voorts waren er leden van de ARGA-Achterhoek-research-groep aanwezig, die onderzoek doen op de plekken waar vliegtuigen zijn neergestort. Zij hebben ook deze crashplaats onderzocht en middels hun voorzitter Karl Lusink hun bevindingen kenbaar gemaakt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Short Stirling op weg was naar Essen en bij Münster al werd geraakt door luchtafweergeschut. Waarschijnlijk heeft het toestel geprobeerd terug te keren naar Engeland, maar het werd aangevallen door een nachtjager van het type Messerschmitt BF 110 G4, bestuurd door Wilhelm Dormann. Een getuige meldde dat het toestel als een ‘brandende kerstboom’ naar beneden kwam. Ook was er een melding dat het vliegtuig rondjes draaide in de lucht, maar het leek erop dat het niet meer werd bestuurd.
In 1985 ontstond het plan om elk bemanningslid een gezicht te geven. Dat is na vele jaren speurwerk eindelijk gelukt. De foto’s worden bij elke herdenking op de graven geplaatst. Ze mogen daar niet permanent blijven staan want de Nederlandse Oorlogsgravenstichting staat dat niet toe. Nu wordt dat verzorgd door het Oranjecomité Beek/Loerbeek.

De middag werd georganiseerd door KBO afdeling Beek, Loerbeek en ’s-Heerenberg. Door de inzet van tal van vrijwilligers van De Averhof waren de kosten van de consumpties zo laag mogelijk gehouden. Voorzitter Henk ter Voert van de KBO kon wethouder mevr. Ingrid Wolsing welkom heteh, die aanwezig was namens de gemeente Montferland. Als speciale gast was mevrouw Mien Wolswijk-Giezen uitgenodigd, de enige nabestaande van het gezin Giezen. Om medische redenen moest zij hier echter van afzien. Bij een bezoek vorige week werd mevr. Wolswijk (89) nog emotioneel, toen zij terugdacht aan de ramp.
De lezing bleef boeiend en alle stoelen bleven bezet, ook al liep het programma ver over de geplande eindttijd heen. De graven op het kerkhof in Beek werden voorzien van de aluminium platen met de beeltenissen en er waren bloemen en lichtjes. Pastoor Marc Oortman legde zondag na de dienst een bloemstuk.

Joop Boxstart zong enkele toepasselijke liederen.
Het kerkhof met de foto's op aluminium.
Een volle De Averhof

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant