Aggie Daniëls. Foto: Guido Pelgrim Fotografie

Aggie Daniëls. Foto: Guido Pelgrim Fotografie

Aggie Daniëls: Joodse families woonden bij mij om de hoek!

Maatschappij Terborg

TERBORG - “Dan woon je al dertig jaar in Terborg en dan realiseer je je pas dat bij jou om de hoek maar liefst vijf Joodse families woonden!” Dat overkwam Aggie Daniëls toen ze onderzoek deed naar de Joodse families in Terborg om te achterhalen voor wie en voor welke huizen struikelstenen gelegd moesten worden. Struikelstenen om hun dood door de naziterreur in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Het bleken achttien Joodse mannen, vrouwen en kinderen te zijn, die in de Shoah werden vermoord. Aggie vertelt er op donderdag 11 mei over in de bieb in Terborg.

Gaandeweg Aggie’s onderzoek gingen ze weer ‘leven’ door de informatie die ze over hen vond. Ze slaagde erin van elke familie nazaten te vinden tot in Australië, Israël, Amerika en Duitsland. De contacten zijn er nog steeds. En toen onlangs in Terborg ook een struikeldrempel werd gelegd op de plaats van de voormalige synagoge aan de Silvoldseweg waren daar maar liefst twintig familieleden bij aanwezig van wie tien uit het buitenland.
Aggie Daniëls (1952) begon in de jaren negentig mensen te interviewen en artikelen te schrijven over allerlei onderwerpen met een historische touch. Ze schreef drie boeken over onder meer kasteel Wisch waarvan er meer dan duizend over de toonbank gingen. Haar volgende boek gaat over alle Joodse families in Terborg en Silvolde en in Gendringen/Ulft. Van huis is ze sociaal cultureel werker maar het langst werkte ze in het onderwijs.

Lezing
De lezing van Aggie Daniëls in de Bibliotheek Terborg begint om 19.30 uur en gaat over de mooie en vreselijke gebeurtenissen in de levens van deze families. Daarbij maakt ze gebruik van lichtbeelden. Balkanova zal de verhalen muzikaal omlijsten. Een plek reserveren kan via de website van de bieb of via tel. 088-0062929.


www.achterhoeksepoort.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant