Burgemeester Joost van Oostrum met echtpaar Gerda en Gerrit  Heijdemann-Mol. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum met echtpaar Gerda en Gerrit Heijdemann-Mol. Foto: Rob Stevens

Samen zijn zo lang dat nog kan

Maatschappij Eibergen Neede

Echtpaar Heijdemann-Mol 65 jaar getrouwd

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Woensdag 17 mei 2023 hoopt het echtpaar Gerrit en Gerda Heijdemann-Mol uit Eibergen hun 65-jarig huwelijk te vieren. De burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, feliciteerde maandag het echtpaar namens de gemeente al met dit heuglijke feit. Normaal gesproken bezoekt hij daarvoor mensen in hun feestelijk versierde huis. In dit geval was dat allemaal anders dan gebruikelijk.

De burgemeester bezocht mevrouw Gerda Heijdemann namelijk in Hospice de Lelie in Winterswijk. Daar is ze nu zo’n vier weken. Ze ligt daar omdat ze dementerend is en kanker heeft in de gal en lever. Gerrit: “Soms is ze nog goed aanspreekbaar. Ik ga alle dagen twee keer per dag naar haar toe. Eén van mijn kinderen brengt me dan. Dan praten we wat en zitten gewoon fijn bij elkaar. Maar Gerda komt niet meer naar huis. Het is onduidelijk hoe lang dit nog zal duren.”

Het bruidspaar woont amper twee maanden op de Whemerhof in Eibergen. Ze zijn op enig aandringen van de kinderen verhuisd omdat het huis in Neede te groot werd en de tuin teveel onderhoud vroeg. Dat ging niet langer. Gerrit is geboren in Neede, Gerda in Noordijk. Gerrit is begonnen op de Eibergseweg waar hij ook nog met Gerda heeft gewoond. Later verhuisde het paar naar de dr. Plantenstraat in de wijk de Berg. Gerrit: “De Whemerhof in Eibergen bevalt goed. We kijken uit op De Maat. Daar is de hele dag wel wat te doen en te zien. Het is jammer dat Gerda amper twee weken in ons nieuwe appartement heeft gewoond, toen ging het mis. Maar het is fijn hier, ik heb veel aanspraak van medebewoners.”

Gerrit (89) en Gerda (86) hebben elkaar leren kennen tijdens een bedrijfsuitje van Ter Weeme in Duitsland. Gerrit Heijdemann: “We zijn elkaar tegen gekomen en het klikte toen.” Ter Weeme was één van de grote werkgevers in het Neede van weleer. Gerda werkte er op de spoelerij waar het garen op spoelmachines werd overgewikkeld. Gerrit werkte in de weverij. Gerrit heeft op de textielschool gestudeerd. Hij heeft tot zijn vijftigste in de textielfabriek gewerkt en zich op het laatst nog aardig opgewerkt tot werkvoorbereider en adviseur van de directie. Toen de fabriek de poorten sloot stonden hij en Gerda met veel andere Needenaren op straat.

Heijdeman heeft een blauwe maandag gevoetbald. Verder dan de pupillen bij Sportclub Neede is hij niet gekomen. Zijn sporthart lag bij het volleyballen. Hij volleybalde jaren lang bij Dynamo waar hij ook trainer was.

Gerda zit er best monter bij tijdens het bezoek van de burgemeester in het hospice. Ze verontschuldigt zich steeds dat haar geheugen zo slecht is. Het paar kijkt samen terug op 65 goede huwelijksjaren. Woensdag is de jubileumdatum. Gerrit: “We hebben het gehaald. Nog twee dagen. Die halen we ook nog wel.”

De situatie is er natuurlijk niet naar om dat het jubileum met een uitgebreid feestje te vieren. Het echtpaar heeft vier kinderen, tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Gerrit is ongetwijfeld woensdag op hun huwelijksdag weer bij Gerda, net als de andere dagen. Om wat te praten en gewoon samen te zijn. Zo lang dat nog kan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant