De initiatiefnemers van Bankje voor de Buurt met de cheque van de Rabobank

De initiatiefnemers van Bankje voor de Buurt met de cheque van de Rabobank

Jorieke Philippi

BuurtBankjes voor sociale cohesie in Oost Gelre

Maatschappij Groenlo Lichtenvoorde

‘Mensen verzamelen zich rond zo’n bankje‘

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - “Hoe mooi is het als we ondernemers, kunstenaars en inwoners binnen de gemeente Oost Gelre met elkaar kunnen verbinden? Met ons project ‘Bankje voor de buurt’ gebeurt dat. De komende weken staan in etalages of voor enkele winkels in Lichtenvoorde en Groenlo twintig bankjes met Grolse Want- , Dahlia- , of Beestjesprint. We willen de inwoners uitnodigen om de bankjes te bekijken en zich met hun buurt, straat, vereniging of groepje aan te melden voor zo’n bankje op www.bankjevoordebuurt.nl. Het is de bedoeling dat dit bankje de sociale cohesie in de buurt eromheen bevordert. Als buurmannen en buurvrouwen kan je er bijvoorbeeld ‘s ochtends een kopje koffie op gaan drinken of als straat in de avond samen lekker borrelen,” vertellen Jorieke Philippi namens Ondernemersfonds Lichtenvoorde en Suzanne Haeck namens MaximaVida, die de bankjes levert.

Kunstzinnige buurtbankjes
“Het idee is eigenlijk overgewaaid vanuit de randstad, waar op initiatief van Stichting de Buurt BuurtBankjes in verschillende steden te vinden zijn. Er zijn daar weinig tuinen en daarom staan zulke bankjes aan de gevel of voor het huis. Mensen verzamelen zich op of rond zo’n bankje en vertellen elkaar dan waar ze mee bezig zijn of wat ze bezighoudt,” vertellen Jorieke en Suzanne, “Toen Suzanne twee jaar geleden met MaximaVida online twee bankje verlootte voor het goede doel ging dat viraal. Joske Elsinghorst en Anja Onstenk, betrokken bij de ondernemersverenigingen van Groenlo en Lichtenvoorde, gingen met haar daarover in gesprek en het leek hen leuk om zoiets ook binnen de gemeente Oost Gelre te organiseren. De ondernemersverenigingen Lichtenvoorde en Groenlo werken daarin samen. Het Postcode Loterij Buurtfonds, Rabobank Noord- en Oost Achterhoek en Gemeente Oost Gelre wilden deze bankjesactie sponsoren. Plaatselijke kunstenaars Natasja Scharenborg, Nancy Hahné en Leonie Wender maakten er mooie kunstzinnige printen voor.”

Ontmoeten
“De inwoners kunnen zich met een groepje inschrijven en uitleggen met wie, waarom en waar zij een buurtbankje willen. Zestien metalen bankjes zijn beplakt met een Grolse Wantenprint die symbool staat voor Groenlo, een Dahliaprint als herkenbaar symbool voor Lichtenvoorde of een Beestjesprint die alle kernen in ons mooie buitengebied verbeelden. Daarnaast is er ook 1 bankje met breiwerk en 3 handbeschilderde houten bankjes te bewonderen en te winnen.

Je kan bijvoorbeeld ook mensen of groepen nomineren die wel een bankje verdienen of kunnen gebruiken. We gaan alle aanvragen zorgvuldig lezen en zullen degene honoreren die echt aan de doelstelling voldoen. Eind juni worden de winnaars bekend gemaakt en kunnen de bankjes geplaatst worden in de buurt of op het plein naar keuze. De winnaars krijgen allemaal een welkomstpakket van Stichting de Buurt bij het bankje. Daar zitten ansichtkaarten in om de buurt uit te nodigen, stoepkrijt voor de kinderen en gesprekskaarten om het gesprek op gang te helpen. Aan de Lievelderstaat in Groenlo hangt een gevelbank die aangemeld is als BuurtBankje,” besluiten Jorieke en Suzanne.

www.bankjevoordebuurt.nl

Een detail van een BuurtBankje