Groenlose Gids correspondent Henri Walterbos (rechts) en Achterhoek Nieuws coördinator online Meindert Bussink in gesprek met Grollenaren. Foto: PR

Groenlose Gids correspondent Henri Walterbos (rechts) en Achterhoek Nieuws coördinator online Meindert Bussink in gesprek met Grollenaren. Foto: PR

Achterhoek Nieuws brengt nieuws dichter bij lezers met inloopspreekuur in Grolse bieb

Maatschappij Groenlo

‘Jullie moeten duidelijker zichtbaar zijn’

Door Henri Walterbos

GROENLO - We gaan een spreekuur/inloop houden in de bieb. Hier kunnen lezers naar toe komen met vragen, opmerkingen of ideeën onder het mom ‘Wat voor nieuws wil jij lezen? Welke ideeën heb jij? Deel het met ons en andere inwoners. Samen maken we onze kranten nog beter en interessanter!’ Als freelance correspondent werk ik uiteraard graag mee. Niet alleen omdat het idee uit de koker komt van collega Barbara Pavinati uit Lichtenvoorde, maar ook ik ben benieuwd naar reacties van mensen, buiten de reacties om die je altijd wel krijgt links en rechts, of via sociale media. Niets werkt beter, echter dan contact ‘face to face’, gesprekken voeren met elkaar. Echte gesprekken in plaats van afstandelijk appen, mailen of iets roepen op sociale media. Persoonlijke gesprekken, daar komt altijd wat uit, zo is mijn stellige overtuiging. Die overtuiging werd wat mij betreft bevestigd tijdens deze inloopmiddag.

Met mij is aanwezig Achterhoek Nieuws coördinator online Meindert Bussink. We zitten in een hoekje van de bieb, inpandig in het Marianum, dicht bij de deur waar leerlingen in en uit lopen. Op tafel de 15 edities van Achterhoek Nieuws BV en enkele info flyers. In de hoek de banner Achterhoek Nieuws met de kreet die wij huldigen en week in week uit in praktijk willen brengen; ‘Aandacht voor jouw verhaal’. Het sluit naadloos aan bij de opzet van de spreekuren die we als pilotproject in de gehele Oost-Achterhoek voeren.

Wat we kunnen verwachten, geen idee. Gaan de twee uur wachtend op bezoek tergend langzaam voorbij misschien? Het tegendeel is waar. Een tweetal dames schuift aan, vlak na elkaar.

De eerste mevrouw komt aangelopen met twee boeken onder haar arm die ze zojuist uitgezocht heeft. “Ik zat steeds te twijfelen of ik wel of niet zou gaan, maar ik ben toch gegaan. De aanleiding was de brand die afgelopen weekend plaatsvond bij Ravott’n. Dat vind ik zo triest. Hier zit zo ontzettend veel werk in door onder meer vrijwilligers. Het is zo mooi daar. Ik kom er regelmatig met mijn dochter en kleinkind. Zou het aangestoken zijn?” Het baart haar zorgen. Nog meer als ze hoort dat ook de Muziekkoepel voor de zoveelste keer doelwit is geweest van vernieling en bekladding. Deze keer met een symbool van ‘haat, dood en verderf’, een levensgroot hakenkruis. Gedrieën begrijpen we het niet wat mensen bezielt dit te doen en al helemaal niet zo’n symbool. Zou de jeugd die daar hangt dit doen? In het verlengde hiervan komen thema’s als drugsgebruik en tijdverdrijf van de jongeren voorbij. “Waar kunnen jongeren naar toe in Groenlo?”, vraagt mevrouw zich af. 

Het gesprek is boeiend en gaat alle kanten op en brengt ons op ideeën en thema’s voor verhalen. Zoals over werkgelegenheid (“Is er wel voldoende werkgelegenheid hier?”) en woningnood “Waar moeten jongeren wonen? Mijn dochter wil hier ook graag naar toe, maar huizen zijn niet meer te betalen. Een huurhuis onder de 1000 euro vind je bijna niet meer. Er wordt veel te gemakkelijk over gedacht. Vroeger had je nog van die arbeiderswoningen. Heel schattig en kon je prima in wonen. Doorstroming zit er ook bijna niet meer in. Oudere mensen willen best wel kleiner wonen soms, maar er is niets kleins voor ze, of ze worden hun eigen huis niet meer kwijt. En wat dacht je van de appartementen die komen in dat pand aan de Wheme. Die zijn toch niet te betalen.” Als ze hoort dat het laatste stukje Brouwhuysen, een groot bouwplan met tal van soorten woningen, in alle prijsklassen, op het punt van ontwikkelen staat (zie Groenlose Gids afgelopen week) wordt ze hier blij van. Ze laat nog wel weten dat ze iedere week weer uitziet naar de Groenlose Gids. “Hij komt bij mij op woensdagmiddag binnen. Heerlijk. Met een kopje koffie erbij neem ik hem helemaal door. Ook de berichten van de kerk waar wij bij horen.”

Met de andere mevrouw komen we bij toeval in gesprek als ze ons groet. We nodigen haar aan tafel. “Oh… ik dacht dat jullie een privé vergadering hadden. Ik had niet begrepen wat jullie bedoeling is. Dat ligt waarschijnlijk aan mij hoor. Ik had het artikel niet gelezen waarin jullie deze activiteit aankondigen.” Ze gaat verder: “Als mensen jou, Wally, (Henri Walterbos, red) zien zitten die met iemand in gesprek is, denken ze wellicht dat je midden in een interview zit, en dan lopen ze fluisterend op hun tenen voorbij.” Die tip nemen we zeer zeker mee. Wellicht kan de banner wat uitnodigender, bijvoorbeeld met een pijl waar “Goa zitten” op staat?

We kletsen even verder. De vernielingen bij Ravott’n en ook in de Muziekkoepel passeren de revue. Kennelijk leeft het onder de Grollenaren. “Ik heb zelf geen kinderen en ik weet niet of er in Groenlo plekken zijn waar de pubers van nu naar toe kunnen in het weekend. Wij gingen “de stad in,” en we ontmoetten onze vrienden in het Las Vegas van de Achterhoek: de kroegen en discotheken in het centrum. Bovendien konden wij overdag naar “De Fiets”, de soos die in de leegstaande Canisiusschool was opgericht door de Stuurgroep onder leiding van sociaal werker Ed Hoffman.”

Toen werd er ook wel eens wat vernield natuurlijk, dat is van alle tijd, zo concluderen we. Maar inderdaad: waar kunnen jongeren naar toe? Is dat wellicht één van de oorzaken van de vernielingen? Als zeer positief komt Prikkelz naar voren, en sportverenigingen natuurlijk, en andere cultutrele organisaties. Maar een “oude rommelige plek om te chillen zonder verder doel” is misschien niet verkeerd? “Maar wat fantastisch, dit plan van jullie!” besluit deze mevrouw. “ Wat goed om een concrete plek te creëren waar de nieuws-belevers met de nieuws-brengers in contact komen. Zo voelt de burger zich gehoord.” 

Na afloop vragen we nog even aan de dame van de bieb (dank voor de kopjes koffie, glaasjes water en vooral de gastvrijheid) of we met onze gesprekjes niet tot last of te luidruchtig zijn geweest voor de mensen die zitten te lezen, een paar meter verderop. “Nee hoor. Dat is niet meer. In de bieb in Lichtenvoorde kun je nog wel in ruimtes zitten waar je afgesloten in stilte kunt zitten. Ik vond het prima zo.”

Met een hoofd vol ideeën gaan we enthousiast terug naar onze redacties. Kieken wat ‘t wordt…. Volgende week maandag, 26 juni 14.00 uur, zitten we wederom in de Grolse bieb. Deze keer Barbara en Meindert. U bent van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant