Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met de Sanne Vens uit Zieuwent. Foto: Meindert Bussink
Correspondent Barbara Pavinati in gesprek met de Sanne Vens uit Zieuwent. Foto: Meindert Bussink

Van frustratie ‘we ontvangen hem niet’ tot noodkreet ‘wees de hoeder van onze maatschappij’

Maatschappij

Eerste Elna-spreekuur in de bieb

LICHTENVOORDE - Het is verbazend wat een inzichten je kan halen door met mensen die de krant lezen in gesprek te gaan. Op dinsdagochtend 20 juni waren Meindert Bussink, coördinator online van Achterhoek Nieuws en Barbara Pavinati, correspondent voor dezelfde krant, in de Bibliotheek van Lichtenvoorde. Ze zaten vlak naast de ingang (of uitgang, het is maar hoe je het bekijkt) aan bruine, ronde tafels omringd door kranten, flyers, banners en merchandise. Er stonden uitnodigende lege stoelen. De mensen die voorbij liepen werd naar hun mening gevraagd, maar ook een clubje gepensioneerde mannen dat een vast plekje aan de leestafel heeft werd vriendelijk maar duchtig aan de tand gevoeld. Meindert en Barbara spraken met dertien mensen in de leeftijd variërend van eind twintig tot begin tachtig. 

Door Barbara Pavinati 

Allereerst is het goed om te noemen dat niet iedereen het onderscheid tussen Achterhoek Nieuws en Elna weet. In 2015 is Weevers, de uitgeverij van onder andere Elna en Groenlose Gids, met BDUmedia gaan samenwerken. Daardoor bestrijken ze met de huis-aan-huis kranten heel de Achterhoek. Lang heeft een andere huis-aan-huiskrant genaamd Achterhoek Nieuws Oost Gelre naast Elna en Groenlose Gids bestaan. De inwoners van de gemeente kregen toen twee kranten in de brievenbus. Achterhoek Nieuws Oost Gelre is in 2015 opgegaan in Elna en Groenlose Gids. Op het kantoor aan de Bleekwal zit de redactie van alle huis-aan-huiskranten van de Achterhoek. Veel redacteuren werken vanuit huis, maar zijn wel regelmatig daar te vinden. Op de algemene site van Achterhoek Nieuws www.achterhoeknieuws.nl is het belangrijkste nieuws van alle afzonderlijke titels op thema te vinden.   

Behoud de papieren krant 
Wat opvalt is dat de geïnterviewde gepensioneerden de papieren krant van A tot Z lezen en deze absoluut niet willen missen. Ze zijn tevreden en kijken uit naar het moment dat hij op de mat valt. De krant moet volgens een van hen zeker blijven bestaan en het liefst gratis, want een abonnement is niet voor iedereen te betalen en ook niet door iedereen gewenst. “We ontvangen de krant niet altijd en dat is jammer. Ook al hebben we verschillende keren een klacht ingediend. Daarom ga ik hem maar ophalen op een bezorgpunt,” vertelt een vrouw. Over het feit dat er ook nieuws uit de omliggende regio’s te lezen is, zijn enkelen goed te spreken. “Zo zijn we goed op de hoogte van alles wat er in de regio speelt. Of we nieuws missen weten we niet, want dat horen en lezen we niet. Het is de taak van de krant om ons van alles op de hoogte te houden.”

Schrijf over nieuws waar behoeft aan is 
Van online media moeten gepensioneerden in tegenstelling tot de bevraagden van rond de dertig en veertig niets hebben. Ook het online raadplegen van de krant op vakantie gaat bij een van hen niet makkelijk, terwijl de behoefte er wel is. De geïnterviewde dertigers en veertigers volgen de krant juist wel via Facebook en Instagram, lezen daar een aantal artikelen en scannen daarna de papieren krant op koppen en mooie foto’s om zo te lezen wat ze interessant vinden of online gemist hebben. Er zijn er een aantal die niet van lezen houden en de krant daarom niet lezen. Dit komt deels ook omdat er de informatie niet in staat waar ze naar op zoek zijn en omdat ze andere bezigheden hebben. “Ik ben druk met werk, sporten en de kinderen.” Een jonge moeder zou de krant wel lezen als er meer te lezen is over onderwijs, kleuteropvang en opvoeding. Een andere moeder vertelt dat ook zij nieuws over (jonge) kinderen mist. Een sportliefhebber wil niet alleen over voetbal, maar ook over andere sporten lezen. Denk daarbij aan touwtrekken. Er was een twintiger die er geen weet van had dat je de Elna ook online via Facebook of Instagram kon volgen. Dat gaat ze na afloop van het gesprek wel gelijk doen. Ze raadt aan om meer ruchtbaarheid aan de online kanalen te geven, want online kan je volgens haar makkelijker op de hoogte blijven van het nieuws dan al lezend in de krant “Je mobiel heb je altijd bij je.”

Hoeder van de maatschappij 
Er waren twee geïnterviewden die afzonderlijk van elkaar een samenwerking tussen de krant en de politie voorstelden. Zodat de krant de rol van hoeder van de maatschappij kan spelen en ons kan waarschuwen voor dreigend gevaar. Ze kan bijdragen aan bijvoorbeeld preventie, voorlichting en oplossingen over druggebruik. Jongeren en hun ouders zouden baat hebben bij (anonieme) verhalen vanuit verschillende perspectieven over drugsgebruik, de schade die het oplevert en hoe je ermee om kan gaan. Ook kan de krant verschillende perspectieven bieden op de zorgproblematiek in de ziekenhuizen om zo dat wat speelt duidelijk in kaart te brengen en druk op beleidsmakers uit te oefenen.  

Kom ook! 
Vind je van bovenstaande iets of wil je ook graag jouw mening geven? Kom naar een van onze spreekuren!


www.achterhoeknieuws/spreekuren

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant