Achterhoek Nieuws coördinator online Meindert Bussink in gesprek met een inwoner uit Neede. Foto: Kyra Broshuis

Achterhoek Nieuws coördinator online Meindert Bussink in gesprek met een inwoner uit Neede. Foto: Kyra Broshuis

Achterhoek Nieuws on tour

Maatschappij

‘Thema-pagina’s? Dat wist ik niet, interessant!’

NEEDE- Gezellig druk is het deze maandagmiddag in Neede. De bibliotheek zit midden in de Hoofdstraat en veel mensen komen even snel, tussen het boodschappen doen, binnen. Ook hier een grote leestafel waar mensen dagelijks aanschuiven om de verschillende kranten te lezen.

Door Kyra Broshuis

We raken met een bezoeker in gesprek. Hij is gepensioneerd en leest wekelijks het Achterhoek Nieuws. “Meestal op papier maar soms ook online.” Over de inhoud is hij te spreken. “Er staan prima verhalen in en voldoende informatie.” De themapagina’s zijn hem niet bekend. Meindert laat zien hoe het werkt. Op de afzonderlijke sites van alle kranten van Achterhoek Nieuws, dat zijn er vijftien, zijn interessante artikelen uit de hele Achterhoek te vinden. Die artikelen zijn geplaatst in themapagina’s. Er zijn er veertien: sport, cultuur, natuur, muziek, maatschappij, onderwijs, landbouw, wonen, vervoer, zorg, politiek, opinie, economie en religie.

Een 47-jarige dame komt langs en vertelt de krant vooral online te lezen. “Ik ben onlangs verhuisd en op mijn nieuwe adres wordt de krant (nog) niet bezorgd.” Meindert vertelt over de Achterhoek Nieuws Open Redactie, een lezerspanel naar goed voorbeeld van De Volkskrant. Via dit lezerspanel krijgt u eens per maand een e-mail met een vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt bijvoorbeeld gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp u graag zou willen lezen, welke thema’s u nog mist en of u wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie. Meedoen is anoniem. Ga naar www.achterhoeknieuws.nl/openredactie

Van a tot z
We worden vriendelijk begroet door een 83-jarige inwoner. Hij vertelt Achterhoek Nieuws elke week te lezen. “Van a tot z. Ik lees alles maar ben vooral geïnteresseerd in wat er te doen is en nieuws over de natuur. Ook de familieberichten lees ik altijd door in de hoop dat er geen bekende bij staat. Vroeger zocht ik ook naar nieuws over open dagen bij bedrijven. Daar ging ik altijd graag naartoe maar dat lukt niet meer door verschillende mankementen. Ook kijk ik altijd de speciale uitgaven van Achterhoek Nieuws door, vooral de Vacaturekrant. Niet dat ik op mijn leeftijd nog een baantje zoek hoor, maar ik vind het wel interessant.” Meneer is wekelijks in de bibliotheek te vinden om boeken te halen voor zijn vrouw. “Zij reserveert ze en ik haal ze op.”

De Open Redactie folder trekt de aandacht van een 60-jarige bezoekster. “Ik lees zelf de krant altijd in de papieren versie, dat vind ik het fijnst. Mijn man leest de kranten ook online. Ik wist trouwens niet dat jullie door de hele Achterhoek kranten hebben, ik dacht alleen hier rond Ruurlo, Borculo, Neede en Eibergen.” De flyer over de Open Redactie neemt ze mee. “Voor mijn man, die vindt dat zeker interessant.”

Graag meer ondersteunende en inspirerende verhalen
We raken in een gesprek met een dame van 68 jaar met een andere tongval dan die van ons. “Dat klopt, ik kom uit Belgisch Limburg maar woon al jaren hier in Neede”, zo legt ze uit. Achterhoek Nieuws is voor haar een typische ‘verslagleggingskrant’. “Ik zou persoonlijk graag meer artikelen zien over het stimuleren van verschillende projecten en ondersteunende en inspirerende verhalen. We gaan met zijn allen toe naar minder werken, leisure wordt steeds belangrijker. Daarnaast moeten we anders gaan denken over consumeren, ik zou daar wel meer over willen lezen.” Ze vertelt het prettig te vinden dat de Achterhoek Nieuws gratis is voor de lezers. “Een abonnement is tegenwoordig niet meer te betalen.”