Pax-bestuurslid Manon van Kampen (tweede van links) met Litania Blom (midden vooraan), haar moeder Petra Blom, begeleidster Wiep Berendsen en vader Arie Blom. Foto: Luuk Stam

Pax-bestuurslid Manon van Kampen (tweede van links) met Litania Blom (midden vooraan), haar moeder Petra Blom, begeleidster Wiep Berendsen en vader Arie Blom. Foto: Luuk Stam

Oud Pax speelt tegen Oud De Graafschap voor stichting Litania

Maatschappij Hengelo

Wedstrijd voor het goede doel maakt komend weekend deel uit van het Quick Toernooi in Hengelo

Door Luuk Stam

HENGELO – Het Pax van de jaren negentig keert komende zondagmiddag (20 augustus) terug op het veld. Een team met spelers als Erwin en Timo ten Kate, Edward Wijkamp, Harold Meerlo, Henk Bloemers en Roger Meerbeek zal het op sportpark Het Elderink opnemen tegen Oud De Graafschap. De opbrengst van de wedstrijd – aftrap 12.00 uur – gaat naar de Stichting Litania, die zich inzet voor kinderen met een beperking.

Het treffen tussen de oud-spelers van Pax en De Graafschap maakt deel uit van het Quick Toernooi dat dit weekend op het Pax-terrein plaatsvindt. Dat toernooi begint vrijdagavond al met de wedstrijden Pax-Ruurlo en Keijenburgse Boys-VV Vorden, beide wedstrijden beginnen om 19.00 uur. Op zondag speelt Pax tegen VV Vorden (aanvang 14.00 uur) en neemt Keijenburgse Boys het op tegen Ruurlo (aanvang 13.30).

Pax-gevoel
Daarnaast is er een jeugdtoernooi op zaterdag én dus het treffen tussen de blauw-witte helden van weleer op zondag. Voor Pax speelden de jaren negentig zich grotendeels af in de eerste klasse van het amateurvoetbal, de club trok voetballiefhebbers uit de gehele regio naar Hengelo. “Er stonden altijd vele honderden mensen langs de lijn”, blikt oud-speler Roger Meerbeek terug. “Wij hadden een sterk team, maar het was ook een echt vriendenteam, met spelers uit Hengelo, Doetinchem, Kilder, Ulft, Zutphen, Warnsveld. Iedereen wilde voetballen op hoog niveau, maar die gezelligheid eromheen, die beleving onder supporters en alle mensen binnen de club, dat echte Pax-gevoel, dat was geweldig.”

Het was Meerbeek die speciaal voor de wedstrijd van komende zondag de oud-spelers weer samenbracht. “We hebben al eens eerder een reünie gehad, maar als je elkaar tegenkomt, dan is het toch vaak bij een condoleance of het afscheid nemen van één van de clubmensen”, vertelt hij. “Na het overlijden van Herman Groot Wassink zaten we dit voorjaar ook met een groepje oud-spelers samen. Dan heb je het er weer over. Zo van: wat was dat toen mooi. En wat zou het prachtig zijn om weer eens samen een wedstrijd te spelen. We hebben een groepsapp aangemaakt met meer dan 25 spelers, alleen de reacties in die app zijn al fantastisch. Er komen oude krantenknipsels langs, dat gevoel komt helemaal terug.” 

Praktische hulp
Die wens om als Oud Pax een wedstrijd te spelen is nu gecombineerd met een andere wens binnen Pax: iets doen voor de Stichting Litania, vernoemd naar de 19-jarige Litania Blom uit Hengelo. Zij is geboren met een cerebrale parese, zit in een rolstoel en kan alleen praten met behulp van een spraakcomputer. De door haar ouders Arie en Petra opgerichte stichting haalt geld op om kinderen met een beperking met praktische hulp te ondersteunen, ook op sportvlak. Bijvoorbeeld door een tillift in een zwembad of shirts voor een G-voetbalteam.

Via Pax-trainer Vincent Selhorst leerde de club Litania en de stichting kennen. “Wij zijn in de kroeg bij De Zwaan in gesprek geraakt met Vincent”, vertelt Wiep Berendsen, die Litania begeleidt en zelf ook bij de dames van Pax voetbalt. “Of eigenlijk kwam vooral Litania in gesprek met Vincent. Hij was zo onder de indruk van haar. Later vroeg hij: ‘Wat zou ik voor haar kunnen doen?’ Toen heb ik hem verteld over de stichting.”

Selhorst ging op bezoek bij Litania en haar ouders, vervolgens kwam het idee voor deze wedstrijd tot stand. “Hij vindt het zó knap hoeveel doorzettingsvermogen Litania heeft”, vertelt moeder Petra Blom, die zondag samen met andere leden van de stichting aanwezig zal zijn op het Hengelose sportpark. Mensen kunnen bij de ingang doneren, ook door middel van een QR-code. Blom: “Ik vind het heel bijzonder dat Vincent, maar ook de andere mensen van Pax zo hartelijk zijn om onze stichting te ondersteunen.”

Minuut stilte
Namens Oud De Graafschap zullen zondag in Hengelo onder anderen Frank Lukassen, Rob Kelderman, Marcel Lucassen, Rene Bot, John Leeuwerik en Hein Schreur hun opwachting maken. Voor aanvang van de wedstrijd zal een minuut stilte plaatsvinden. “Voor alle oud-spelers, begeleiders en clubmensen die hier graag bij hadden willen of eigenlijk bij hadden moeten zijn”, verklaart Meerbeek. “Dat doen we voor Pax, maar ook voor De Graafschap.”

Verder zal er zondag – zo verwacht de oud-speler – vooral veel gelachen worden. “Het motto is ook: erbij zijn, is belangrijker dan meedoen”, stelt Meerbeek. “Niet bij iedereen laat het lichaam het nog toe om daadwerkelijk te voetballen, maar bij wijze van spreken trekken jongens alleen de voetbalschoenen even aan voor de foto. Ik denk dat we ruim twee teams kunnen opstellen. En een aantal spelers hebben we ook nog niet kunnen bereiken. Ik hoop dat zij als ze dit lezen ook denken: ik neem de voetbaltas mee. Of: ik kom gewoon voor de gezelligheid, voor het ophalen van al die verhalen en herinneringen. Want dat is waar we gigantisch veel zin in hebben, maar we gaan zondag eerst nog even een potje voetballen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant