Ellien Slats heeft veel baat gehad bij de cursus van Academie Zutphen. Cursusleider Ben Koeze hoopt binnenkort met een nieuwe groep cursisten aan de slag te gaan. Foto: Rudi Hofman

Ellien Slats heeft veel baat gehad bij de cursus van Academie Zutphen. Cursusleider Ben Koeze hoopt binnenkort met een nieuwe groep cursisten aan de slag te gaan. Foto: Rudi Hofman

Academie Zutphen helpt mensen creatieve ideeën uit te werken

Maatschappij Zutphen

ZUTPHEN – In je hoofd speel je al een poos met een creatief idee voor een nieuw maatschappelijk initiatief of bedrijf, maar je weet niet goed hoe dit aan te pakken. In dat geval kan Academie Zutphen je op het juiste spoor zetten. Dinsdag 19 september begint in de Proeflokalen, Vispoortplein 16, een nieuwe serie ‘Van idee naar start up-bijeenkomsten’. Oud-deelneemster Ellien Slats en cursusleider Ben Koeze vertellen enthousiast over Academie Zutphen.

Door Rudi Hofman

In het coronajaar 2021 trok Ellien Slats de stoute schoenen aan en meldde zij zich aan bij Academie Zutphen. “Voor Stadswerkplaats Zutphen gaf ik al een hele tijd naailessen op vrijwillige basis. Ik wilde wel eens wat anders en mijn coach bij de gemeente wees me op de academie.”

Samen met drie andere vrouwen begon Ellien in maart dat jaar aan de vierde jaargang van Academie Zutphen, een onderdeel van Stadsonderneming Zutphen. Deze onafhankelijke stichting ondersteunt op verschillende manieren lokale initiatieven waarvan de Zutphense gemeenschap profiteert. Dit laatste is volgens cursusleider Ben Koeze beslist ook op de academie van toepassing.

Positieve bijdrage
In principe is iedereen welkom, maar de voorkeur gaat uit naar personen die hun maatschappelijk initiatief of bedrijf binnen de gemeente willen opstarten en iets positief willen bijdragen aan de Zutphense gemeenschap, verduidelijkt Koeze. “In Zutphen zijn heel veel mensen met creatieve ideeën, ondernemers en niet-ondernemers, die niet goed weten hoe zij die handen en voeten moeten geven. Bij Academie Zutphen helpen wij ze hier graag mee.”

‘Gewoon doen’
Het belangrijkste wat Ellien opstak tijdens de cursus was dat ze niet aan zichzelf moest twijfelen. “Je moet het gewoon doen, want je hebt niets te verliezen, heb ik geleerd. Ik ben helemaal geen ondernemer en zakelijk ingesteld en zag erg op tegen de administratieve rompslomp. Ik ben van het ambacht en miste een schakel. Die heb ik gevonden in Janneke. Zij heeft vroeger naailes van mij gehad. Nu zorgt zij voor het Instagram-account van mijn bedrijf Textiellap Zutphen en zij leidt het wekelijkse Naaicafé in de Proeflokalen. Eigenlijk is het allemaal vanzelf gegaan.” 

Ben knikt instemmend: “Sommige mensen zien allemaal beren op de weg en denken veel te lang na, waardoor het maar niet tot een briljant idee komt. Ik ga uit van de vier d’s: durven, denken, doen en decide (beslissen). We maken van iedere cursist een sterkte/zwakte-analyse. Het is mooi om te zien dat deelnemers bereid zijn om elkaar te helpen. Van hen verwachten we ook dat als zij aan een traject beginnen op elkaar kunnen rekenen en tot het einde meedoen.”

Gastsprekers
Koeze is sinds drie jaar als cursusleider aan Academie Zutphen verbonden. Hij heeft Jaap Nieuwmeijer als collega. “Ik houd me inhoudelijk met de lesbijeenkomsten bezig, terwijl Jaap vooral de procesgang in de gaten houdt. We nodigen ook gastsprekers uit. Lex Hemelaar geeft altijd een gastcollege over financiële zaken. Op basis van de interesses en behoeftes van de deelnemers bepalen we wie we nog meer voor een gastles willen benaderen.”

De komende cursus van Academie Zutphen bestaat uit een aftrapbijeenkomst op 19 september, zes tweewekelijkse bijeenkomsten in oktober, november en december en een eindpresentatie op 9 januari 2024 voor familie, vrienden en zakelijke connecties. Alle data zijn dinsdagen.

Drijfveer
Ben Koeze: “Ditmaal besteden we veel aandacht aan het product of de dienst die iemand wil aanbieden en wat de drijfveer van diegene is. We gaan veel met elkaar discussiëren en inzoomen op wat het plan precies is en wat er voor nodig is om hiervan een succes te kunnen maken.”

Ellien Slats is tevreden over hoe haar in april 2022 begonnen Textiellap Zutphen-avontuur zich ontwikkelt. “Mijn primaire doel is het ambacht van zelf maatkleding maken aan anderen doorgeven, maar het is zeker niet alleen kleding wat klanten bij mij leren maken. Het gaat om textiel in de breedste zin van het woord. De naailessen geef ik op maandag, woensdag en vrijdag. Van oorsprong ben ik theatercostumière, ik heb achttien jaar bij de Nationale Reisopera gewerkt.” Voor het Naaicafé, dat elke donderdag vier naaiwerkplekken biedt (geen lessen), heeft de Zutphense concrete plannen voor een kinder- en pubercursus.

Deelname aan de nieuwe reeks ‘Van idee naar start up-bijeenkomsten’ van Academie Zutphen kost 75 euro. Opgave is tot 15 september mogelijk bij Ben Koeze via 06-22984668 of info@stadsonderneming.nl.


Kijk voor meer informatie op: www.stadsonderneming zutphen.nl/initiatieven/17/academie-zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant