Burgemeesters en kinderburgemeesters in Emmerich. Foto: Sabine Stein
Burgemeesters en kinderburgemeesters in Emmerich. Foto: Sabine Stein Sabine Stein

Kick-off Peace Poster Contest 2023

Maatschappij

De nationale winnaar kan deelnemen aan de internationale verkiezing in Amerika

OUDE IJSSELSTREEK - 681 enthousiaste kinderen kwamen dinsdag 12 september samen in het stadstheater van Emmerich am Rhein, afkomstig uit de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek, Aalten en het Duitse Emmerich am Rhein. De gelegenheid? De inspirerende kick-off van de Peace Poster Contest Int., in deze regio georganiseerd door de Lions Clubs Montferland-Emmerich en Wisch De Hamelandse Marken.

Deze bijzondere bijeenkomst werd gehost door de nationale kindercorrespondent, Tako Rietveld. Samen met de kinderburgemeesters van de drie Nederlandse gemeenten, Quinn Klunder, Marthen Huijbers en Maud Veenhuizen, werden burgemeesters en wethouders uitgenodigd om hun dromen van toen ze zelf 12 jaar oud waren te delen, en om belangrijke boodschappen over vrede over te brengen aan de jonge deelnemers.
Tijdens het evenement werden Tako Rietveld bijgestaan door gastpresentatoren Rink Tolkamer en Saar Altena, terwijl de leerlingen van de Gesamtschule Stefano Liotto, Sophie Hagenouw en Valerie met bewonderenswaardige vaardigheid de vertaling van de teksten naar het Duits verzorgden.

Boodschap via kunst
Streetartist RoosArt deelde met de kinderen welke boodschap van vrede er via kunst kan worden overgebracht. Tijdens de twee voorstellingen creëerde RoosArt buiten een prachtig vredesschilderij, terwijl haar verrichtingen binnen live te volgen waren via een groot scherm. De kinderen van de scholen ‘t Warmelink uit IJzerlo en Gesamtschule Emmerich am Rhein verzorgden beide shows met zang en dans, waardoor de dag nog levendiger werd.
Tot slot deelde Elisabeth Haderer, genomineerd voor de toekomstige Internationale President van Lions International, waarom de Peace Poster Contest juist nu van zo’n groot belang is.

Voorbij grenzen
Deze bijzondere dag zat vol inspiratie en betekenis, waarbij grenzen werden overschreden en de boodschap van vrede krachtig werd overgedragen. De Peace Poster Contest zal nu doorgaan met de selectie van de winnaars, waarbij elke deelnemende klas twee posterontwerpen zal nomineren. Beide inzendingen maken kans op de eerste prijs, wat betekent dat ze doorgaan naar de volgende ronde van de wedstrijd: de verkiezing van de winnaar van het Lionsdistrict. 

Amerika
De winnaar van het district gaat door naar de landelijke verkiezing, en uiteindelijk kan de nationale winnaar deelnemen aan de internationale verkiezing, die in Amerika zal plaatsvinden.
Daarnaast zal er ook een publiekswinnaar worden gekozen uit de genomineerde tekeningen, via een online stemming. Deze publieksprijs wordt toegekend op basis van stemmen van medeleerlingen, familieleden en vrienden. De beoordeling van de genomineerde inzendingen voor de districtsverkiezing ligt in handen van een vakjury, bestaande uit drie vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuurwereld en vertegenwoordigers van de gemeenten waarin de Lionsclubs actief zijn.

Expositie in Aalten
De kinderburgemeesters van de regio zullen ook betrokken worden bij het proces. Iedereen kan stemmen vanaf 3 oktober. De genomineerde inzendingen zullen van 3 tot en met 11 oktober worden geëxposeerd in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

De winnaar van de publieksprijs krijgt een workshop aangeboden door RoosArt, mogelijk gemaakt door de Lions Clubs Montferland - Emmerich en Wisch De Hamelandse Marken.
De prijsuitreiking is op 13 oktober in het Kultuurhuus in Dinxperlo.


www.peaceposter.eu