Christiaan Sonderen (l) en Loek Apenhorst temidden van enkele welpen en scouts. Foto Lineke Voltman

Christiaan Sonderen (l) en Loek Apenhorst temidden van enkele welpen en scouts. Foto Lineke Voltman

Scouting Winterswijk viert 90-jarig bestaan op het strandbad

Maatschappij Winterswijk

Scouting staat voor uitdaging!

WINTERSWIJK - In oktober bestaat scouting Winterswijk van Starckenrode Groep 90 jaar en dat wordt gevierd met een receptie tijdens het jubileum kamp op het strandbad in Winterswijk op zaterdag 7 oktober van 19.30 tot 22.00 uur. Alle oud-leden, vrijwilligers en belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

Door Lineke Voltman

Christiaan Sonderen, groepsvoorzitter, is in verband met dit jubileum in de historie van de scouting in Winterswijk gedoken: “In 1910 is de eerste scoutinggroep in Winterswijk opgericht, na een aantal succesvolle jaren is deze ter ziele gegaan, daarna is het in 1929 nog een keer geprobeerd maar toen heeft het bestaan niet lang geduurd. Uiteindelijk is in 1933 een nieuwe poging gedaan, die is wel gelukt en sindsdien hebben we een bloeiende scoutinggroep. In het begin was de naam Winterswijkse Padvindersgroep, daarna is er ook een meisjesgroep opgericht en na de tweede wereldoorlog werd het na een aantal splitsingen en fusies uiteindelijk de Van Starckenrode groep.”

Eigen verantwoordelijkheid  
“De scouting kent verschillende groepen in de leeftijdsklasse van 5 tot 23 jaar,” legt Loek Apenhorst, leider van de welpen, uit. “Om te beginnen heb je de bevers, dat zijn de allerjongsten van 5 tot 7 jaar., Helaas hebben we momenteel geen beversgroep in verband met een tekort aan leiding. Dan krijg je de welpen (7 tot 11 jaar) en daarna de scouts (verkenners) (11 t/m 15), de explorers (15 tot 18). Deze groep heeft geen leider meer maar krijgt alleen begeleiding, zij moeten zelf een programma organiseren. De volwassenen (Roverscouts) (18-23) hebben alleen nog een adviseur. Hoe ouder de jeugdleden worden, hoe minder begeleiding er is rondom programmering en organisatie. Het werken in subgroepen bijvoorbeeld helpt daarbij. Op deze manier krijgen scouts steeds meer eigen verantwoordelijkheid en zelfbestuur. Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.”

Persoonlijke ontwikkeling
Sonderen: “De activiteiten van de groepen zijn heel divers van bosspellen, speurtochten en knutselen bij de jongste groepen tot het organiseren van internationale kampen en het bouwen van een 20 meter hoge toren door de roverscouts. Veiligheid, gezondheid, identiteit, expressie, toneel en mode zijn ook onderdelen die bij Scouting aan bod komen. Andere activiteiten staan weer in het teken van de samenleving, bijvoorbeeld assisteren bij de Dodenherdenking op 4 mei. Uiteindelijk komt het erop neer dat het Scoutingprogramma dat aan de jeugdleden aangeboden wordt op allerlei manieren aansluit bij hun persoonlijke beleving.”

Clubhuis aan vervanging toe 
Scouting Winterswijk is gehuisvest aan de Huininkmaat 4, hier heeft men de beschikking over twee clubhuizen. De Blokhut is de thuisbasis van de roverscouts en het Jongensclubhuis is de thuisbasis van de Welpen, Scouts en Explorers. Sonderen: ‘Dat clubgebouw is echter nodig aan vervanging toe. Het was destijds al tweedehands. Er is geen goede isolatie, enkel glas en we stoken met gaskachels wat in de winter ontzettend veel geld kost. We zijn nu met de gemeente in gesprek over een vervangend clubhuis, het liefst op dezelfde plek in het prachtige bos waar we allerlei activiteiten kunnen houden

Jeugdkamp 
Het jubileum wordt gevierd in het weekend van 7 en 8 oktober bij het strandbad. Apenhorst: “We zetten daar een kamp op toegankelijk voor alle jeugdleden. Het thema is piraten. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten als een wandeltocht met opdrachten waarbij je uiteindelijk een schat kunt vinden. Alle groepen hebben een aandeel in de jubileumviering. De zaterdag sluiten we af met een receptie en zondagochtend hebben we nog enkele activiteiten.”