De afscheid nemende postcommandant Bennie Hekkelman (tweede van rechts) te midden van (v.l.n.r.) Olva Strotmann van de Veiligheidsregio Noord- Oost Nederland, burgemeester Marianne Besselink en de nieuwe postcommandant Dennis Hekkelman. Foto: Ursula Bos

De afscheid nemende postcommandant Bennie Hekkelman (tweede van rechts) te midden van (v.l.n.r.) Olva Strotmann van de Veiligheidsregio Noord- Oost Nederland, burgemeester Marianne Besselink en de nieuwe postcommandant Dennis Hekkelman. Foto: Ursula Bos

‘Je laat een korps achter dat een voorbeeld is voor de regio’

Maatschappij Vorden

Bennie Hekkelman stopt als postcommandant Vordense brandweer

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Bennie Hekkelman heeft zaterdagavond tijdens een korpsavond bij camping ‘t Uitzicht officieel afscheid genomen als postcommandant van de vrijwillige brandweer Vorden. In de gezellig ingerichte gemeenschappelijke ruime roemden zowel burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst als hoofd brandweerzorg Olav Strotmann van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland de inzet van de 62-jarige Hekkelman gedurende al die 29 jaren dat hij postcommandant was van de Vordense brandweer.

“Je stond in de 33 jaar die je erbij was altijd klaar voor jouw korps. Je had steeds alles op orde, was zeer gedreven en stond open voor vernieuwingen. Je dacht vooruit en was zeer behulpzaam. Dat heeft het korps geen windeieren gelegd. Je laat een korps achter, dat een voorbeeld is voor de regio, met een warm familiegevoel en een sterke sociale binding. En dat mag je als een groot compliment zien”, aldus burgemeester Besselink die Hekkelman huldigde.
Inmiddels is Bennie’s zoon Dennis (32) hem in Vorden opgevolgd als postcommandant. Ook Dennis roemde die inzet van zijn vader in al die jaren. “Je was het vaste gezicht van onze post. Je hebt brandweer Vorden gevormd tot de post die we nu zijn. Een brandweerpost waar iedere vrijwilliger binnen ons korps trots op mag zijn. Vanaf kinds af aan werden mijn broer, die postcommandant in Zelhem is, en ik erbij betrokken. Met de liefde die jij voor de brandweer had heb je ons ook besmet.”
“Ongeveer een half jaar geleden vond je het tijd om het stokje over te dragen aan een ander. Niet wetende dat ik jouw functie uiteindelijk over zou nemen. Ik ben er trots op dat ik jou mag opvolgen. Het zal voor jou geen gemakkelijke keuze zijn geweest om een stapje terug te doen en de functie als postcommandant over te dragen. Als je altijd zelf aan het roer hebt gestaan is het moeilijk om het los te laten. Daarom nemen we gelukkig ook nog geen afscheid van jou als brandweerman want je blijft ons de komende jaren ondersteunen als oefenleider. Pa, bedankt voor alle jaren inzet en we hopen nog lang gebruik te mogen maken van jouw kennis”, aldus de nieuwe postcommandant.

Nieuwe vrijwilligers
Tijdens de korpsavond liet Dennis Hekkelman weten dan men vorig jaar middels een wervingsactie drie nieuwe vrijwilligers kon verwelkomen bij het Vordense korps. Het zijn Gerwin Marskamp, Wesley Burger en Sam Weenk, die intussen alle drie hun draai hebben gevonden.

Diploma
Met de traditionele diploma-uitreiking waren Hekkelman en burgemeester Besselink zaterdagavond snel klaar. Er was maar één kandidaat die vorig jaar een diploma behaalde en zich nu echt brandweerman mag noemen: dominee Ruben den Hertog. “Het laatste wat wij gedacht hadden is een predikant bij het korps te krijgen. Maar Ruben is ondertussen geheel gesetteld binnen ons mooie korps. Zijn betrokkenheid gaat zelfs zover dat hij met collega’s bezig is om een soort van ‘predikant van dienst’-regeling op te zetten, zodat brandweer Nederland 24/7 een beroep kan doen op geestelijke bijstand. Mooi dat wij vanuit Vorden ook hierin wellicht weer een bijdrage kunnen leveren. Maar vandaag mag je het Manschap A-diploma in ontvangst nemen”, aldus Hekkelman.

Jubilarissen
Vier Vordense brandweermannen vierden dit jaar hun 20-jarig jubileum: Matthijs Leussink, Robert Dijkman, Martijn Kornegoor en Eric Besselink en vier leden hun 30-jarig jubileum: René te Velthuis, Derk-Jan Teunissen, Ronald Jansen en Erik Bulten. Verder mocht brandweer Vorden deze zomer zich verheugen op nog iemand die na Jan Oosterink en Wim Bijenhof de vijftig jaar volmaakte: Bennie Lebbink. Dennis Hekkelman: “Ook hij kent een zeer rijk brandweerverleden. Hij stopte in 2015 met zijn repressieve betrokkenheid bij de post en kreeg een Niet Repressief Vrijwilliger aanstelling. Maar dat wilde niet zeggen dat zijn bijdrage aan de post verminderde. Bennie ondersteunt de oefenleiders bij het uitzetten van oefeningen maar coördineert ook het noodzakelijke onderhoud van materiaal en materieel. Daarnaast is Bennie ook nog ondersteunend aan de brandweervereniging met hand en spandiensten voor de bar. Niet alleen wij zijn blij maar ook zijn vrouw Elly. Want je moet er toch niet aan denken dat drukke Bennie ineens hele dagen bij haar op de bank zit? Hoe dan ook: vijftig jaar brandweer, dan kunnen er niet veel zeggen.” 

107 jaar
Tenslotte stond Dennis Hekkelman stil bij het stopzetten van de werkzaamheden van Jan Oosterink en Wim Bijenhof. “Na zich samen bijna 107 jaar dienstbaar te hebben gemaakt aan ons korps kwam er een eind aan hun werkzaamheden. Weekblad Contact stond al stil bij dit bijzondere moment. Waar vind je nog vrijwilligers die zo lang voor een ander klaar staan. Zij gaan ons gelukkig nog niet echt verlaten, zij blijven zich inzetten voor de vereniging maar we willen Jan en Wim vanavond toch even extra bedanken”, zo besloot de nieuwe postcommandant het officiële gedeelte van de korpsavond die vervolgd werd met een gezellig informeel gedeelte.