Een van de historische collecteblokjes. Foto: PR

Een van de historische collecteblokjes. Foto: PR

Oude collecteblokjes uit Loilse kerk te koop

Maatschappij Loil

LOIL - In de Loilse kerk zijn allerlei gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw gevonden. Het gaat om collecteblokjes, knielmatjes en tegeltjes en mokken met opdruk van het kerkgebouw. Ze worden nu te koop aangeboden en de opbrengst  komt ten goede aan ’t Hart van Loil en daarmee aan het behoud van de Loilse kerk  

Vrijwilligers vonden de zogenaamde collecteblokjes tijdens de Loilse Klus- en Ontmoetingsavonden. De blokjes werden vroeger in de kerk gebruikt om het collectegeld op te halen. Er zaten twee sleuven in om geld in te deponeren, met de letters ‘A’ en ‘K’. Het ingezamelde geld in de ‘A’- sleuf was bestemd voor de armen. En de bijdrage in de ‘K’- sleuf was bedoeld voor de kerk.
Theo Bolder, de voormalig directeur van het Loilse timmerbedrijf, was één van de eersten die zich meldden voor een collecteblokje. Hij herinnert zich nog dat de blokjes midden jaren vijftig van de vorige eeuw door zijn vader en voorganger Henk zijn gemaakt. Als kleine jongen was hij er getuige van hoe vader Henk, samen met de knecht Theet Jansen (van de voormalige Loilse molen), de tientallen blokjes met de hand zaagde, uitboorde, schuurde en van een haakje voorzag.
De blokjes zijn nu samen met de ook gevonden knielmatjes en een voorraad tegeltjes en mokken met opdruk van de Loilse kerk te koop. Voor de liefhebbers een blijvende herinnering aan doop, huwelijk, jubileumviering, afscheid of andere bijzondere gelegenheid in de Loilse kerk. Elk item apart kost 3 euro en voor een complete set van collecteblokje, knielmatje, mok en tegeltje moet 10 euro worden neergeteld. Bestellen kan, zolang de voorraad strekt via het e-mailadres info@hartvanloil.nl.