Het gezamenlijk soep eten trekt wekelijks heel wat mensen naar de Dorpskamer in Vorden. Onder hen ook Marie Lauckhart (links), die voor de gelegenheid haar kom soep krijgt volgeschonken door wethouder Evert Blaauw. Foto: Luuk Stam

Het gezamenlijk soep eten trekt wekelijks heel wat mensen naar de Dorpskamer in Vorden. Onder hen ook Marie Lauckhart (links), die voor de gelegenheid haar kom soep krijgt volgeschonken door wethouder Evert Blaauw. Foto: Luuk Stam

Soep en een praatje doorbreken de eenzaamheid

Maatschappij Hengelo Steenderen Vorden Zelhem

Wethouder Blaauw opent ‘Week tegen Eenzaamheid’ in Vordense Dorpskamer.

Door Luuk Stam

VORDEN – Verse groenten, vermicelli, flink wat balletjes, al is ook aan de vegetariërs gedacht. Hoe dan ook: de soep die hier deze woensdagmiddag (27 september) in de Vordense Dorpskamer wordt uitgeserveerd, heeft alle ingrediënten om als bindmiddel voor een gezellig samenzijn te dienen. Wekelijks eten de bezoekers hier samen soep, deze middag schuift in het kader van de ‘Week tegen Eenzaamheid’ (28 september tot en met 4 oktober) ook Bronckhorster wethouder Evert Blaauw (GBB) aan, om de aandacht te vestigen op die week én om een praatje te maken en te horen hoe het hier gaat. 

De Dorpskamer in Vorden – vier dagdelen per week geopend in het Kulturhus – startte begin dit jaar, het is een voorliggende inloopvoorziening waar mensen zonder indicatie terechtkunnen. Er is geen vooraf vastgesteld programma, activiteiten ontstaan vanuit de wens van bezoekers. Eén van de belangrijkste doelen hier is om verbinding tussen mensen te creëren én om daarmee eenzaamheid tegen te gaan. “Dit is zo gezellig, er zouden hier nog veel meer mensen moeten komen”, zegt de 85-jarige Marie Lauckhart uit Vorden, die hiervoor zelf bij de supermarkten in het dorp al briefjes ophing. 

Sjoelen
Samen met wethouder Evert Blaauw en de mensen van de Dorpskamer serveert ze deze middag de soep uit, voor een tiental bezoekers. De meesten kennen elkaar inmiddels. Zo komt Lauckhart hier elke woensdagmiddag voor een kop koffie en een potje sjoelen. “Ik gooi de stenen vaak veel te hard!”, vertelt de vrouw, die iets verderop in het dorp in een seniorenwoning woont. “Dan vliegen ze soms de bak uit, we hebben dubbeldekkers en alles wat je jezelf maar bij sjoelen kunt bedenken. Dat kennen ze hier allemaal precies, zoals Karel, die sjoelt ook graag. We hebben er heel veel schik mee.” 

Karel Arp (84) zit nu naast Lauckhart te genieten van een kom soep. Al is er best even tijd voor een praatje: “Gezellig kletsen, daar gaat het toch om?”, zegt de geboren Amsterdammer. “Wij zeggen dan ‘ouwehoeren’. Eerst koffie, daarna sjoelen. En ja, Marie is heel fanatiek.” Lauckhart lacht, de twee kennen elkaar vanuit het dorp al jaren, maar zonder een Dorpskamer als deze – ook Steenderen heeft er al één, die in Hengelo opent deze week, later volgt Zelhem – zouden ze elkaar op een doorsnee woensdagmiddag niet ontmoeten.

Alle leeftijden
Hoewel veel van de bezoekers deze middag de 65 al (ruim) gepasseerd zijn, is deze Dorpskamer er voor mensen van alle leeftijden, ook voor jongeren. Agnes van den Berg (48) was hier begin dit jaar zelfs de eerste bezoekster. Zij heeft long covid, is volledig afgekeurd en heeft in Vorden nog geen uitgebreid netwerk doordat ze pas enkele jaren geleden – middenin de coronatijd – in het dorp kwam wonen. Nu zit ze noodgedwongen veel thuis. “En dit is voor mij een heel fijne gelegenheid om toch even de deur uit te kunnen”, geeft ze aan. “Het mooie hier is dat het niet uitmaakt of je een hele middag komt of maar een uurtje. Ik denk dat dit voor veel meer jongere mensen een kans zou kunnen zijn.”

Niet voor niets rolt de gemeente dit initiatief nu op vier plekken in Bronckhorst uit, voor alle inwoners. Al benadrukt wethouder Blaauw in deze ‘Week tegen Eenzaamheid’ dat iedereen ook in de eigen buurt hierin een steentje kan bijdragen. “Door eens te denken van: is mijn buurman of buurvrouw niet eenzaam? Kan ik wellicht iets voor hem of haar betekenen? Even de neus achter de deur steken en misschien diegene wel met iemand anders in contact brengen? Als je daar met elkaar aandacht voor hebt, dan kun je eenzaamheid voorkomen.”