Trotse vrijwilligers die uitzien naar de open dag en de bezoekers gastvrij zullen ontvangen. Foto: Jeroen Scheuter

Trotse vrijwilligers die uitzien naar de open dag en de bezoekers gastvrij zullen ontvangen. Foto: Jeroen Scheuter

Jeroen Scheuter

Meekenesch houdt na grondige renovatie open huis

Maatschappij Lichtenvoorde

‘We willen laten zien hoe mooi het zwembad geworden is’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Zwembad Meekenesch. De eerste tien zelfstandige jaren waren een succes, de exploitatieovereenkomst met de gemeente Oost Gelre is met twintig jaar verlengd en het Lichtenvoordse bad is grondig gerenoveerd. Op zondag 8 oktober mag iedereen komen kjken hoe mooi het geworden is.

Terwijl het in het zwembad een komen en gaan is van badgasten vertellen bedrijfsleider Jeroen Scheuter en secretaris van de Stichting Exploitatie Meekenesch (SEM), Miranda Sevenich, in de ‘werkkamer’ van Jeroen honderduit, en vooral trots, over ‘hun’ zwembad en vooral ook over de zeventig vrijwilligers. “Het was destijds best wel een sprong in het diepe, ondanks dat alles goed was voorbereid”, blikt Miranda terug.

Overeenkomst
De gemeente wilde het zwembad sluiten vanwege forse bezuinigingen. Zwem- en Polo Club LIVO en de KNZB sloegen de handen ineen en maakten een plan om het bad over te nemen. Er waren meerdere partijen die plannen indienden, maar het gemeentebestuur koos voor LIVO. SEM werd opgericht en de stichting kreeg per 1 januari 2013 de gebouwen in bezit en de grond in erfpacht. SEM nam vervolgens de gehele exploitatie op zich. En met succes.
Miranda: “De basis van het plan was het runnen van het zwembad met vrijwilligers en langere openingstijden. Voor wij het overnamen was het zwembad vaak dicht, pas vanaf 10.00 uur open en gedurende vakanties gesloten. Een van de pijlers onder ons plan was ook dat we voor zwemles en doelgroepen professionele partijen wilden inhuren. Gelukkig bleek al na een jaar dat we goed draaiden. De bezoekersaantallen stegen en die zijn dat door de jaren heen blijven doen.”
“Wij gingen vanaf 7.00 uur al open”, vervolgt Miranda. “Dat begon met tien personen, maar tussen 7.00 en 9.30 hebben we op dit moment zo’n vijftig tot zestig zwemmers. De mensen drinken hier een kopje koffie, eten hun boterham. Op vrijdag wordt er soms wat lekkers meegebracht. Dat is zo gezellig. Het is meer dan alleen maar zwemmen, maar ook een stukje sociale verbinding. Iemand vanuit de KNZB die in veel zwembaden door heel Nederland komt, haalt ons vaak aan als voorbeeld. Dan zegt-ie overal ‘Het fijnste bad waar ik kom is het Meekenesch in Lichtenvoorde. Daar zit altijd iemand achter de balie met een vrolijk gezicht die vraagt of ik een kopje koffie wil, die geen moeite te veel is.”
“Er is heel veel gebeurd en bereikt”, gaat Jeroen verder. “Leuke nieuwe evenementen en we hebben enkele jaren geleden ook de zwemles overgenomen, wat een belangrijke bron van inkomsten is. En ook al wordt het bad steeds ouder, ik kan wel zeggen dat het steeds mooier wordt. Het is steeds lastiger te zien dat het al zo oud is.”

Zwarte Cross
Het weekend van de Zwarte Cross is ook al vele jaren een bijzonder weekend voor het zwembad. Beiden lachen als ze erover vertellen. Miranda: “Dat is elk jaar weer zo’n happening. In die drie dagen ontvangen we bijna 2000 bezoekers. Alleen al op zaterdag komen er van 8.00 tot 13.00 uur zo’n 1200 man. Ze kunnen hier goed naar de wc, de douches zijn warm en iedereen gaat het zwembad in. Het eerste jaar kwamen ze uit zichzelf zwemmen, het jaar daarop waren we erop voorbereid, heeft Jeroen er een arrangement van gemaakt: Entree, gratis koffie en thee, telefoon opladen ineen. Het vraagt veel organisatie en vrijwilligers want het is dan zo druk, maar heel gezellig. En de omzet is dan ook erg goed. Heel jammer dat het dit jaar niet kon omdat we nog in de renovatie zaten.”

Ingrijpend
De onlangs afgeronde opknapbeurt van het zwembad was ingrijpend, maar ook broodnodig. “Het dak ging eraf, alles is vernieuwd. Dat willen we tijdens ons open huis heel graag aan iedereen in Oost Gelre laten zien”, vertelt Jeroen. Mranda: “We zijn ook trots dat we alweer tien jaar draaien met Jeroen en Jet als professionele krachten en zeventig vrijwilligers die altijd voor ons klaar staan. Wij zijn niet van ‘oh, kijk ons nou’, maar dit moment vinden wij het wel op zijn plaats om ook richting vrijwilligers te laten zien ‘dat hebben we maar mooi met zijn allen voor elkaar gekregen”, zegt ze enthousiast.
Het stichtingsbestuur van SEM wordt gevormd door Frits van Lochem (voorzitter), André Bloemberg (penningmeester), Miranda Sevenich (secretaris), Ronny Buil (algemeen lid), Jeroen Scheuter (bedrijfsleider) edn Manon Huinink (algemeen lid, sinds 2022).

Extra bad grote wens
Wensen zijn er zeer zeker nog. “Een extra bad”, roepen ze in koor. Jeroen: “Met het oog op de toekomst zeer belangrijk. Schoolzwemmen is ook aan het terugkeren. De eerste school begint hier na de herfstvakantie mee. Met andere scholen gaan we nog in gesprek. We kunnen dan nog meer doelgroepen bedienen. En natuurlijk zou het ook fijn zijn LIVO terug te laten keren naar Lichtenvoorde voor hun zwem- en polowedstrijden. Samen met LIVO werken we momenteel aan deze mooie uitdaging.”

Open Huis
“Tijdens de open dag, 8 oktober, willen we de bevolking van Oost Gelre laten zien hoe mooi het zwembad geworden is. We zijn dan open van 8.00 tot 13.00 uur. Iedereen mag gratis zwemmen, er is gratis koffie en thee. Voor de kinderen zijn er extra activiteiten en er is een rondleiding door het zwembad en de compleet nieuwe machinekamer. Aansluitend hebben we een gezellige bijeenkomst met onze vrijwilligers.”