Joseph Aagten met zijn boek, omringd door echtgenote Irena, zoon Adriaan, schoondochter Agnieszka en kleinzoon Adam. Foto: Theo Huijskes

Joseph Aagten met zijn boek, omringd door echtgenote Irena, zoon Adriaan, schoondochter Agnieszka en kleinzoon Adam. Foto: Theo Huijskes

Joseph Aagten beschrijft zijn reis door het leven

Maatschappij

Veel belangstelling voor presentatie ‘Leren Leven is Leren Loslaten’

ZIEUWENT - Was het eerder in deze eeuw de inmiddels overleden Jan Aagten, die veel furore maakte met zijn romantische boek ‘Allemaal netjes in de rij’, ditmaal beschrijft zijn inmiddels 85-jarige broer Joseph in zijn 240 pagina’s tellende boek ‘Leren Leven is Leren Loslaten’ de door hem gemaakte reis door het leven. Het resultaat is een bijzonder interessante autobiografie, waarin hij zijn eigen worsteling beschrijft met kerk en religie en de invloed daarvan op hem persoonlijk. Een en ander vanaf zijn jeugdjaren tot aan zijn volwassen bestaan. 

De in Zieuwent geboren en getogen Joseph oftewel Joop Aagten presenteerde zijn boek afgelopen zondag in het gezellig drukke gemeenschapscentrum Sourcy Center in Zieuwent. Geïnspireerd door de door hem omarmde leuze ‘Meer worden dan een gevangene van je verleden!’ doet hij in het boek een poging na te gaan hoe en waarom het in zijn leven allemaal zo gegaan is. De lezer van het boek maakt derhalve kennis met zijn geboorteplek, zijn familie en het gezin waarin hij opgroeide. Daarbij komen tal van ups en downs aan de orde bij de talrijke keuzes, die Aagten in zijn leven heeft moeten maken. Tegelijkertijd dienen zich daarbij tal van thema’s aan, waarmee de schrijver in het bijzonder tijdens zijn priesterschap te maken heeft gehad. Kortom, een beschrijving van de ontwikkeling van zijn geloof en zijn houding tegenover God, Jezus, de kerk, het priesterschap, de medemens en het grote gezin.

Tijdens de bijeenkomst in het Sourcy Center, met zoon Adriaan Aagten als ceremoniemeester laat Zieuwentenaar Fons Rouwhorst een op het gebeuren afgestemde film zien. Kleinzoon Adam mag vervolgens het boek onthullen, waarbij Joseph Aagten uitgebreid uit de doeken doet hoeveel tijd en inspanning het schrijven hem heeft gekost. “De aanleiding was het gegeven dat steeds meer kerken hun tempel sloten. De tempel zit in de mens en niet in het gebouw. Het priesterambt heb ik verlaten, omdat het preken vanuit je hoofd en niet vanuit je hart niet bij mij past!”, aldus Aagten.

Natuur
Bij het schrijven haalde hij veel steun uit de natuur, die het leven in alle opzichten verrijkt. “Ik heb tal van boswandelingen gemaakt, waarbij je niet alleen tot rust komt, maar tegelijkertijd de nodige inspiratie krijgt. Daarbij kom je telkenmale tot de conclusie, dat het leven doorlopend aan verandering onderhevig is. En daarbij mag niet onvermeld blijven dat Jezus niet alleen mijn grote voorbeeld is, maar dat mijn interview met hem mij op het goede spoor heeft gezet.”

Het boek is verkrijgbaar bij Spar in Zieuwent, Kees in Lichtenvoorde, Bruna in Groenlo en Kramer in Winterswijk.

Opa Joseph Aagten met zoon Adriaan en kleinzoon Adam. Foto: Theo Huijskes