Maatschappelijke begeleiding is erg nodig. Foto: VluchtelingenWerk Nederland

Maatschappelijke begeleiding is erg nodig. Foto: VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland

Vrijwilligers gezocht voor ondersteuning vluchtelingen

Maatschappij Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - In de gemeente Oost Gelre doen vrijwilligers in de Lichtenvoordse Johanneshof hard hun best om vluchtelingen op weg te helpen in de Nederlandse samenleving. Er is zoveel te doen dat VluchtelingenWerk op dit moment zoekt naar vier nieuwe maatschappelijk begeleiders voor Lichtenvoorde.

Peter van Bree is een van de vrijwilligers, die als maatschappelijk begeleider nieuwkomers helpt vanaf hun eerste stap in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van verzekeringen en het zoeken van artsen, tandartsen en scholen voor de kinderen. Peter van Bree werkt ondertussen al zes jaar met veel plezier als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland. Het leukste daaraan vindt hij het in direct contact staan met personen met verschillende achtergronden. “Ik hou van problemen oplossen en dat doe je tijdens dit werk eigenlijk de hele tijd, je kunt echt iets bijdragen en je cliënten verder helpen in de Nederlandse samenleving”.
Er ligt vaak veel administratie op nieuwkomers te wachten. Peter biedt ondersteuning bij het afhandelen daarvan, maar hij wil nieuwkomers zo snel mogelijk zelfredzaam maken. Ook daagt Peter zijn cliënten uit om over hun toekomst na te denken.  

Wie ook van betekenis wil zijn voor vluchtelingen kan vrijwilliger worden, al vanaf twee uur per week. Iedere dinsdag en donderdag is er een spreekuur waar maatschappelijke begeleiders vluchtelingen helpen de weg te vinden in de doolhof van de Nederlandse regelgeving. Verder is er ook plek voor een tolk en voor iemand die op juridisch vlak nieuwkomers kan begeleiden. Maar er zijn nog andere mogelijkheden voor vrijwilligers. Aanmelden kan via de website.


vluchtelingenwerk.nl