Renske Woestenenk organiseert het Breicafé, waar naast het handwerken ook gezellig gekletst kan worden. Foto: Jan Hendriksen

Renske Woestenenk organiseert het Breicafé, waar naast het handwerken ook gezellig gekletst kan worden. Foto: Jan Hendriksen

Renske Woestenenk start ‘Breicafé’ in Vordens Kulturhus

Maatschappij Vorden

‘Breien, haken, borduren, naaien, kletsen... het mag allemaal’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Dát had Vorden nog niet: een Breicafé. Maar nu wel, dankzij Renske Woestenenk. Zij trok de stoute schoenen aan en plaatste recent een berichtje op de sociale media dat ze een dergelijk ‘café’ wilde beginnen. En in mum van tijd meldden zich twintig belangstellenden. Op maandagavond 27 november komen zij voor het eerst bij elkaar. Het ‘Breicafe’ zetelt niet echt in een bruine kroeg, maar gewoon in de foyer van het Vordense Kulturhus. Een bewuste keus van de 45-jarige Renske. Het ‘hus’ is namelijk het kloppend hart van Vorden. “Bij uitstek de locatie voor een dergelijk initiatief”, vindt ze.

Één keer per maand een gezellige bijeenkomst, waar het ontmoeten centraal staat. Om ook de handen bezig te laten zijn neemt iedereen een werkje mee. Breien, haken, borduren, naaien... het mag allemaal. En het is voor alle leeftijden”, legt Renske uit.
Woestenenk kwam op het idee om een ‘Breicafé’ in Vorden te starten omdat een familielid met groot succes een dergelijk café in Brummen had opgezet. Tot haar grote verrassing heeft zich inmiddels al een flinke club enthousiastelingen gemeld die graag wil beginnen. “Daar zitten ook enkele jonge meiden tussen. Want ook binnen deze leeftijdsgroep is het momenteel een hype om te breien, haken, naaien of te borduren. In coronatijd is deze vrijetijdsbezigheid sterk in populariteit toegenomen”, aldus de Vordense die in de zorg haar brood verdient.

Deelname aan het ‘Breicafé’ kost niets. “Behalve je eigen consumptie(s) zoals je dat ook in een echt café doet”, aldus Renske die uitkijkt naar de eerste ontmoeting. Volgende week maandagavond om 19.15 uur begint het. Iedereen moet zelf het eigen brei-, haak-, naai- of borduurmateriaal meenemen. “We maken gratis gebruik van de gezellige foyer van het Kulturhus. En wie echt wil en behoefte heeft kan ook aan de bar aan haar handwerkje gaan werken”, zo laat Renske lachend weten. Uit ervaring van een familielid weet ze dat er tijdens het ‘Breicafé’ in Brummen volop gelachen wordt en dat alle gespreksonderwerpen aan de orde komen. En Renske ziet het al voor zich dat tijdens het ‘Breicafé’ leden van verenigingen die gebruik maken van het Kulturhus elkaar spontaan treffen. “Prachtig toch!”

Leren
Tenslotte wil Renske Woestenenk nog kwijt als je niet hoeft te kunnen breien, borduren, naaien of haken om welkom te zijn bij het Breicafé. Want er is genoeg kennis aanwezig en er altijd wel iemand die uit de doeken wil doen hoe het moet. Er is nu al een tweede inloop gepland voor het Vordense Breicafé: die staat gepland voor maandagavond 18 december.
Wie belangstelling heeft om aan te schuiven kan contact opnemen met Renske Woestenenk via het e-mailadres renskewoestenenk@gmail.com.