De Keijenborgse KBO'ers bij het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Foto: PR

De Keijenborgse KBO'ers bij het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Foto: PR

Drukke novembermaand voor KBO Keijenborg

Maatschappij Keijenborg Vorden

KEIJENBORG - Met een uit- en een thuisactiviteit heeft KBO Keijenborg de leden nu al een leuke novembermaand bezorgd. Eerst werd een uitstapje gemaakt naar Den Bosch met bezoeken aan de Sint Jan en het Brabants Museum, en vervolgens was er nog een presentatie van slagerij Vlogman uit Vorden.

Na een duidelijke uitleg van Aly Jansen op 6 november gingen de KBO’ers op 8 november goed voorbereid op pad. De belangstelling was enorm. Er waren maar liefst 27 geïnteresseerden. De reis naar Den Bosch begon iets na negenen vanuit Dieren. Na een goed uur treinen werd eerst de Sint-Janskathedraal bezocht. De zon scheen gelukkig, waardoor de gebrandschilderde ramen nog beter tot hun recht kwamen.
Na de lunch volgde een bezoek aan het Noord-Brabants Museum. Daar was een speciale tentoonstelling van vijf generaties Brueghel: tachtig schilderijen en prenten van één familie. Verder werken van toonaangevende kunstenaars zoals Sluijters, Vincent van Gogh en Mondriaan. Ook historische objecten en moderne werken.
Na het diner werd de thuisreis aanvaard en om iets voor 20.00 uur stonden de meesten op het perron in Dieren. Omdat de groep zo groot was en niet iedereen even vlot, kregen tien personen als extraatje nog een retourtje Zutphen. Het was wel hilarisch, maar ook deze groep kwam met enige vertraging heelhuids thuis. Een zeer geslaagde dag dankzij  de organisatie.                 

Slagersvak
Op 15 november kwamen vader Dick en zoon Roy Vlogman een presentatie geven over hun familiebedrijf in Vorden. Opa Bennie startte in 1962 een slagerij aan de Nieuwstad, met een slachterij zowel voor huisslachtingen als voor de eigen kleine winkel. Inmiddels is de het bedrijf gegroeid: een moderne winkel met uitstraling en erachter een grote ruimte om alle eindproducten te maken van de ingekochte geslachte koe of het varken.
Dat het slagersvak uitgebreider geworden is duidelijk. We hebben geen grote teilen vlees meer om in te vriezen: we zijn culinaire fijnproevers geworden en geven de voorkeur aan cordon blue en bavette. En dan ook nog het liefst van een Black Angus rund. De slager heeft nu ook een adviserende functie. Hij denkt mee over nieuwe producten voor op de BBQ of om te gourmetten, en geeft suggesties voor het kerstmenu. Roy bracht ambachtelijk gemaakte producten mee om te proeven waaronder naegelholt, Het was voor de meer dan vijftig aanwezigen een zeer geslaagde middag. Al hun vragen over vlees zijn beantwoord.

Dick Vlogman vertelt over het slagersvak in deze tijd. Foto: PR