Berkellanders kunnen meeschrijven tegen onrecht met Amnesty International. Foto: PR

Berkellanders kunnen meeschrijven tegen onrecht met Amnesty International. Foto: PR

Amnesty Berkelland zoekt briefschrijvers tegen onrecht

Maatschappij Borculo Eibergen

BERKELLAND - Amnesty International Berkelland vraagt inwoners van de Gemeente Berkelland en omliggende gemeenten mee te schrijven tegen onrecht. Het schrijven van  een brief kan een leven veranderen.

Ieder jaar rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, komt Amnesty met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. Honderdduizenden brieven worden gestuurd naar koningen, ministers en presidenten met de vraag een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht.
Ieders hulp daarbij is hard nodig. De tien mensen voor wie Amnesty dit jaar schrijft zijn allen opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Samen zetten de briefschrijvers hun autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. En kaarten aan de mensen zelf geven ook steun. Amnesty is ervan overtuigd dat een grote stapel brieven voor hen het verschil kan maken.
Twee van de mensen voor wie vorig jaar werd geschreven, Cecillia en Joanah uit Zimbabwe, werden in juli vrijgesproken. De vrouwen hadden gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze de daders hadden geïdentificeerd, werden ze aangeklaagd vanwege de ‘verzinsels’ waardoor ze een jarenlange gevangenisstraf riskeerden. Na hun vrijlating lieten ze weten dat ze veel hoop hadden geput uit de enorme stortvloed aan brieven en kaarten van mensen uit heel Nederland.
Dit jaar worden de brieven geschreven voor onder meer Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert en Uncle Pabai en Uncle Paul uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Twee gemeenschapsleiders uit de eilanden die zich inzetten tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur.

Mensenrechten
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.

Schrijfmomenten
Amnesty International, afdeling Berkelland, houdt dit jaar in december voor het eerst twee schrijfmomenten. De eerste is, als vanouds, op zaterdag 9 december van 13 tot 16.30 uur in de Oude Mattheüs in Eibergen (Grotestraat 50) Burgemeester Van Oostrum komt daar rond 14.30 uur meeschrijven. De tweede sessie is op zondag 10 december van 14 tot 16.30 uur in Wijkgebouw de Koppel in Borculo (Koningin Julianastraat 37).
Er wordt een feestelijk tintje aan de acties gegeven door muzikale optredens. In Eibergen door het mannenkoor Shansons uit Aalten en in Borculo door het duo Tom en Tessa. Ook is er koffie of thee met wat lekkers, en kan men materialen kopen zoals kaarsen, kaarten en servetten van Amnesty.
Wie liever thuis wil schrijven kan enveloppen met voorbeeldbrieven en schrijfmaterialen bestellen via e-mail: info@berkelland.amnesty.nl. Ook voor meer informatie over de werkgroep en opgave als deelnemer aan de werkgroep. Geschreven brieven kunnen tijdens de twee schrijfsessies worden ingeleverd.