De Goede Doelenmarkt mag ieder jaar op meer belangstelling rekenen. Foto: Arjen Dieperink

De Goede Doelenmarkt mag ieder jaar op meer belangstelling rekenen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Goede Doelenmarkt bestaat al 25 jaar

Maatschappij Lochem

LOCHEM - Ze zijn er best trots op, de organisatoren van de Goede Doelenmarkt. Al 25 jaar verzorgen ze ieder jaar dit evenement. Maar ondanks deze mijlpaal blijven ze bescheiden.

Door Arjen Dieperink

“We gaan het niet uitbundig vieren met een receptie of zo”, zegt een van de initiatiefnemers van het eerste uur, Dick Beltman. “Dat past gewoon niet bij het karakter van onze markt. Nee, wij houden vast aan het vertrouwde concept voor dit niet meer weg te denken Lochemse evenement, dat ooit begon als een kleinschalige alternatieve kerstmarkt. In 2023 is de markt niet zo kleinschalig meer: maar liefst een twintigtal charitatieve/non-profit organisaties is dan van de partij. Na 25 keer nog steeds actueel en helaas nodig.“ 

De Goede Doelenmarkt in Lochem is ieder jaar in december. De activiteiten in de Gudulakerk zijn op vrijdag 8 december van 13 tot 18 uur en op zaterdag 9 december van 9.30 tot 16 uur. De toegang is gratis. De organisatie hoopt dit jaar op meer bezoekers dan voorgaande jaren. “Kom gewoon zelf kijken, bijvoorbeeld voor je decemberaankopen, kom genieten van de sfeervolle aankleding van de ruimte en waag een gokje in de loterijen of kom luisteren en of meezingen met koren  Geniet van de muziek en van andere optredens. Kom gewoon gezellig koffie of thee drinken, met een heerlijk stukje gebak bij het buffet (ten behoeve van de exploitatie van de kerk). Ook wordt er soep geserveerd.”
Op de vraag welke goede doelen gesteund worden, laat de organisatie weten dat een bezoek aan de markt dit duidelijk zal maken. Bij het shoppen komt men tal van ‘goede-doelen-projecten’ tegen, zowel uit Nederland als ook uit het buitenland. Goede doelen voor educatiekansen en medische hulpverlening - voor jong en oud - voor vrijheid en een dak boven je hoofd en voor natuur en milieu.”

Er is bij deze vijfentwintigste Goede Doelenmarkt ook een gevarieerd programma van muziek en zang. “Dit was mogelijk dank zij de, vaak belangeloze, inzet van de artiesten, zoals de Zompenkearls, de muziekgroep Ad Hoc, het Lochems Mannenkoor, het Surprisekoor, Kwartet Romantique en verschillende pianisten. Geniet dus van de optredens, die soms een kerstkarakter hebben, maar vaak ook niet. Voor kinderen is er een speurtocht.


www.goededoelenmarkt-lochem.nl