Workshop etsen van Charlotte Ponjee; deelnemers maken in 12 bijeenkomsten een eigen kunstboek. Foto: Karin Bosch

Workshop etsen van Charlotte Ponjee; deelnemers maken in 12 bijeenkomsten een eigen kunstboek. Foto: Karin Bosch

Kreggel en Kwiek in Berkelland

Maatschappij Beltrum Borculo Eibergen Neede Ruurlo

BORCULO – Sinds een jaar hebben gemeente Berkelland, Stichting Fit-ART en Culturije de handen ineen geslagen om met een vierjarig project de doelgroep 55-plus hun horizon te laten verbreden. De gedachte erachter is dat 55-plus-senioren zichzelf via kunst- en cultuuractiviteiten blijven uitdagen en zo langer fit en vitaal blijven.

Door Rob Weeber

De Stichting Fit-Art werd opgericht door Tineke Posthumus en Anita Kunst. Zij organiseren diverse projecten voor ouderen om zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen. Iedereen kan meedoen, ongeacht fysieke of mentale problemen. “Als je ouder wordt, moet je eigenlijk iedere dag iets nieuws leren,” legt Tineke uit. “Je vergroot daarmee je wereld en je laat zien dat je openstaat voor nieuwe dingen. Daarmee haalt je het beste uit jezelf naar boven en creëer je bovendien een netwerk om je heen waardoor eenzaamheid gaan kans krijgt. Die doelen worden ook bevestigd in het onderzoeksprogramma van ZonMw, ‘Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning 2019 – 2023.’ Uit dat onderzoek bleek dat ‘de waarde van kunstbeoefening voor ouderen grotendeels zit in positieve gevoelens, uitgedaagd worden en diepgaand contact.’”

Preventie
Namens Culturije is programmamanager Joske Elsinghorst betrokken bij het Kunst & Cultuurprogramma Berkelland ‘Kreggel en Kwiek in Berkelland’. “Met dit vierjarige project gaan we onderzoeken waar de mogelijkheden van de 55-plus inwoners van Berkelland liggen. Ons doel is preventie, kunst en cultuur is net zoals sport gezond voor de mens. We willen de 55plus-senioren activeren zodat ze hun dagelijkse routine onderbreken en in beweging blijven. Kunst en cultuur worden ingezet voor een beter leven. ‘Lang leve de kunst en lang leven het leven’ dus.”

Zelf op pad gaan
Toch is het volgens de programmamakers niet de bedoeling dat alles voorgekauwd wordt. “We hebben een eerste voorbeeldaanbod gemaakt voor wat betreft mogelijkheden die er liggen“, aldus Joske. “Daar is het boekje ‘Kunst & Cultuurprogramma Berkelland najaar 2023 (Kreggel en Kwiek in Berkelland) uit voor gekomen. Maar voor het vervolg is het de bedoeling dat de senioren zelf op pad gaan om te ontdekken wat hen aanspreekt. Om dat te bereiken zijn we ook bij verenigingen langsgegaan. Zij kunnen een belangrijk aandeel krijgen in het aanbod van activiteiten. De vraag is zelfs of de betreffende senioren lid moeten worden of alleen tegen een vergoeding kunnen deelnemen aan specifieke activiteiten. Dat is best een uitdaging voor sommige verenigingen. Wat kun je bijvoorbeeld van een muziekvereniging verwachten als je geen lid wordt.”

Alle activiteiten van ‘Kreggel en Kwiek in Berkelland’ staan ook op de site Berkellandactief.nl vermeld. Wie meer wil weten over het kunst- & cultuurprogramma ‘Kreggel en Kwiek in Berkelland’, kan contact opnemen via: kreggelkwiek@fitart.nl.