Campagneteam ‘Ik ben…’ bij de lancering ervan: (vlnr) Marie Jansen, Beers Swildens, Janneke Olthof en Jelle Klein Hesselink. Foto: Rob Weeber

Campagneteam ‘Ik ben…’ bij de lancering ervan: (vlnr) Marie Jansen, Beers Swildens, Janneke Olthof en Jelle Klein Hesselink. Foto: Rob Weeber

Filmvertoning van de films ‘Hier Ben Ik’ en ‘Ik Ben Levi’

Maatschappij Doetinchem Eibergen Lochem

EIBERGEN/DOETINCHEM/LOCHEM - De films ‘Hier Ben Ik’ en ‘Ik Ben Levi’zijn onderdeel van de ‘Ik ben…’-campagne, waarin naast de vertoning van de films, rolmodellen hun verhalen vertellen en educatieve lessen worden gegeven. 

De ‘Ik ben...’ campagne draait om het stimuleren van het motto dat iedereen altijd zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht wie je bent, wat je bent en waar je bent. Het is een laagdrempelige campagne die iedereen aanmoedigt om hun unieke identiteit te omarmen. Het centrale thema is om de zin “Ik ben ...” op een manier in te vullen die bij iemand past, of dit nu gebeurt via LHBTIQ-labels, een eigen unieke identificatie, of iets daartussenin. De campagne benadrukt het belang van het erkennen en omarmen van ‘je ware zelf’, met de overtuiging: ‘je bent goed zoals je bent’. 

Onderdeel van deze campagne zijn de verschillende jongeren uit de Achterhoek die hun eigen ‘Ik ben ...’ verhaal delen en dienen als rolmodellen voor anderen jongeren. Daarnaast worden er drie educatieve lessen aangeboden, waarbij twee regionale films worden gebruikt om diversiteit en inclusie in het onderwijs te bevorderen. Dit zijn de films ‘Ik ben Levi’ van regisseur Jelle Kleinhesselink over niet anders willen zijn in een dorp en de korte musicalfilm ‘Hier ben ik’ van regisseur Jonathan van Wieren’ over homoseksualiteit binnen de kerk. Hieronder volgt een uitgebreidere omschrijving van de twee films. 

‘Hier Ben Ik’
Een korte musicalfilm van ongeveer 20 minuten over de 19-jarige Elise die op het punt staat om gedoopt te worden, als haar kerkgemeenschap erachter komt dat ze een relatie heeft met Noa, een meisje uit dezelfde kerkgemeenschap. Elise komt ongewild voor de keuze te staan: kiezen tussen haar geloof of de liefde.

‘Ik Ben Levi’
Een shortfilm van 17 minuten over Levi (17) die worstelt met zijn gevoelens. Hij woont nog bij zijn ouders in het dorp waar hij is opgegroeid. Levi heeft onlangs vertelt aan zijn beste vriendin Laura dat hij niet alleen maar op meiden valt en dat hij verliefd is op zijn klasgenoot Noah. Laura moedigt hem aan om dit thuis te vertellen. Hoewel Levi al aan aantal pogingen heeft gedaan voelde het toch niet als het juiste moment. Als het hem dan toch eindelijk lukt lijken zijn ouders het goed op te vatten. Maar blijft dat zo als Levi geconfronteerd wordt met de reacties uit zijn dorp? En hoe moet het verder met de liefde voor zijn klasgenoot Noah?

Op donderdag 7 december is er een programma van 20.00 tot 21.30 uur in Bibliotheek West-Achterhoek, aan de IJsselkade 13 in Doetinchem. Op het programma staat de vertoning van beide films en na afloop vindt er een gesprek plaats met Jelle Kleinhesselink en Beer Swildens, makers van de film ‘Ik Ben Levi’ en met Jonathan van Wieren, regisseur van de film ‘Hier Ben Ik’. De entree is gratis 

Op vrijdag 8 december van 11.00 tot 12.30 uur wordt in de Remonstrantse kerk, Emmastraat 10 in Lochem, de film ‘Hier Ben Ik’ getoond en na afloop is er een gesprek tussen Jonathan van Wieren, regisseur van de film ‘Hier Ben Ik’ en de predikante. De entree is ook hier gratis.

Ook op vrijdag 8 december is er van 20.00 tot 21.30 uur een bijeenkomst in Filmhuis Eibergen, aan de Grotestraat 52 in Eibergen. Hier vermeldt het programma: dat beide films worden getoond en na afloop is er een gesprek met Jelle Kleinhesselink en Beer Swildens, makers van de film ‘Ik Ben Levi’. Voor deze filmvertoning geldt wel een entreeprijs van 5 euro. Deze entreekosten moeten worden berekend om de zaal te kunnen bekostigen. Aanmelden kan via https://westachterhoek.op-shop.nl/booking of filmpodium@dorpshuisdehuve.nl of via Instagram: @ikbencampagne dan wel Facebook: @ikbencampagne.